SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Karadeniz gazı yaklaşıyor

Karadeniz gazı yaklaşıyorKaradeniz gazında değerli bir etap daha geçildi. Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Derin deniz tabanındaki …

Karadeniz gazı yaklaşıyor
Akacan The Mall
22.11.2022 07:25
0
A+
A-

Karadeniz gazı yaklaşıyor
Karadeniz gazında değerli bir etap daha geçildi. Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru çizgisinin serim sürecini tamamladık. Test ve devreye alma süreçleri devam ediyor” dedi.

Antalya’da düzenlenen 12. Türkiye Güç Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 20 yılda güçte geçirdiği değişim ve dönüşümün bugün meyvelerini topladığını söyleyen Bakan Fatih Dönmez, “Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız da bu sürece dâhil olunca elimiz daha da güçlenecek” dedi.

Dönmez, mevcut sınırların kapasitesini artırmak ve yeni kaynak ülke ve güzergâh çeşitlendirmesi yapmak için ağır bir güç diplomasisi yürüttüklerini kaydederek, şöyle devam eti:

Akacan The Mall

“Ortadoğu, Orta Asya ve Akdeniz’den gelecek yeni doğalgaz boru sınırları ve ülkelerle ortaklaşa hidrokarbon arama ve sondaj işbirlikleri için görüşmeler yaptık. Yeni çizgilerin ve yeni kaynakların en ekonomik rotasının da Türkiye olması bugün sahip olduğumuz bu altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyeli olduğunu da gösteriyor.”

BOTAŞ SINIRINI DA TAMAMLADIK

Karadeniz gazını karaya çıkaracak Filyos’ta çalışmaların 7/24 devam ettiğini belirten Dönmez, “Derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru sınırının serim sürecini geçen hafta tamamladık. Test ve devreye alma süreçleri devam ediyor. Filyos Doğal Gaz Sürece Tesisi’ndeki çalışmalarımızı da yüzde 80 oranında tamamladık. Deniz tabanından gelecek gazı burada işleyecek, ayrıştıracak, ulusal doğalgaz iletim sistemimize aktaracağız.

Yerli gazımızı ulusal doğalgaz iletim sistemine bağlayacak BOTAŞ boru sınırını da tamamladık. Orada da yeniden test ve devreye alma süreçlerimiz sürüyor. Biz Cumhuriyetimizin 100. yılında milletimize en büyük ikramlardan birini vermek istiyoruz” diye konuştu.

Bakan Fatih Dönmez, TENMAK’ın sorumluluğunda; hidrojen üretimi, depolaması ve dağıtımından oluşacak bir hidrojen bedel zinciri oluşturduklarını belirterek, “TENMAK yakın vakitte hidrojen teknolojileri ve yakıt pilleri ile karbondioksit tutma ve idaresi alanlarında iki proje dayanağı davetine çıkacak” dedi.

‘TÜRKİYE KIYMETLİ ROL OYNAYACAK’

Türkiye Güç Zirvesi’nde konuşan Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa olarak refah konusunda yaşanacak kahırlara, bunun sonuçlarına, bilhassa de yüksek güç fiyatlarının ve enflasyonun sonuçlarına hazırlanmanın koşul olduğunu belirterek, “Sadece burada değil, tahıl ihracatında yaşanan sorunlar ve dünyadaki en fakir sayılabilecek segmentlerde yaşanabilecek külfetleri düşünecek olursanız, bunların işlenmemesi çok büyük bir tehlike arz etmekte. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve bilhassa de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun yıllardır bu bahiste elinden gelenin en uygununu yapmakta. Bu eforlar da milletlerarası arenada takdir edilmekte. Besin sorunu ile ilgili yapılan bu çalışmanın müzakereleri başlatma noktasında çok âlâ bir örnek olacağını düşünüyorum. Savaşı sonlandırma noktasında. Ümit ediyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bu manada çok kıymetli bir rol oynayacaktır” dedi.

FİYATLARA DİKKAT ÇEKTİ

Almanya’da bu yaz gazın spot piyasalardaki fiyatının megavat başına 200 ’yu geçtiğini belirten Schröder, “Toptan pazarına baktığınız vakit da krizden evvel çok uzun bir mühlet 20-30 Euro ortasındayken çok önemli artışlar oldu. Almanya ve Avrupa’da birçok firma, bu usul muazzam fiyat artışları ile karşı karşıya kaldı. Gazla çalışan ve gaza muhtaç olan birçok bölümde ve firmada bu sorun yaşandı. Konutlarda de kilovatsaat başına 5-6 cent olan sayıların artık 20 cent’lerde olduğunu görmekteyiz. İnsanların konutlarında kendini ısıtabilmesi için bu parayı ödemesi mümkün değil” dedi.

YENİ GEMİ ‘MUKAVEMET’ GELİYOR

TPAO Genel Müdürü Melih Han Alım, Türkiye’nin denizlerde kendi imkanlarıyla toplam 55 gemi ile çalıştığını tabir etti. Alım, bir geminin de yolda olduğunu duyurdu. Hürriyet olarak edindiğimiz bilgiye nazaran, gemi Fatih Offshore firması tarafından işletilecek. Sakarya Gaz Sahası’nda sondaj gemilerine yardımcı olmak üzere gelen gemi, boru döşeme gemisi olarak Türkiye’de de bir birinci olacak. Endonezya’dan gelen ve Türkiye’nin birinci sualtı inşa yapma kapasitesine sahip geminin aralık ayında Filyos’ta olması bekleniyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.