SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kamala Harris: Maymun çiçeği için ek aşı sipariş ettik

Kamala Harris: Maymun çiçeği için ek aşı sipariş ettikABD’de dün itibariyle iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesiyle bugün açıklama yapan ABD …

Kamala Harris: Maymun çiçeği için ek aşı sipariş ettik
Akacan The Mall
23.07.2022 16:22
0
A+
A-

Kamala Harris: Maymun çiçeği için ek aşı sipariş ettik
ABD’de dün itibariyle iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesiyle bugün açıklama yapan ABD Lider Yardımcısı Kamala Harris, ek maymun çiçeği aşısı sipariş ettiklerini ve test kapasitesinin artırdıklarını açıkladı. ABD sıhhat yetkilileri, 2023’ün ortasına kadar 6.9 milyon dozdan fazla aşının teslim edileceğini belirtti.

ABD Lider Yardımcısı Harris, dün iki çocukta maymun çiçeği tespit edilmesinin akabinde ileti paylaşarak “HHS, yüksek risk altındaki bireyler için ek maymun çiçeği aşıları sipariş etti ve test kapasitelerini artırdı. Amerikan halkının sıhhat ve güvenliğini sağlamak için lokal sıhhat departmanlarıyla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

ABD’de 18 Mayıs’ta birinci maymun çiçeği hadisesinden bu yana 2 bin 500’den fazla olay tespit edildi. ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri (CDC) yetkilisi tarafından dün basına yapılan açıklamada, California eyaletinde yaşayan ve şimdi yürümeye başlayan bir çocuk ile başşehir Washington’ı ziyaret eden ve ABD’de ikamet etmeyen bir bebekte maymun çiçeği tespit edildiğini duyurdu. CDC, iki çocuğun durumunun âlâ olduğunu belirterek daha evvelki vakalardan 8’nin de bayan olduğunu tabir etti.

Akacan The Mall

DSÖ UYARMIŞTI

Dünya genelindeki maymun çiçeği olaylarının çoğunluğunun eşcinsel ve erkeklerle birliktelik yaşayan erkeklerde ortaya çıkması sebebiyle daha evvel açıklama yapan Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) yetkilileri, AIDS’de daha evvel yaşananlara atıfta bulunup yaklaşan tehlikeye dikkat çekmişti. DSÖ, açıklamasında hastalığın bir topluluğa mal edilmesinin maymun çiçeği virüsünün yayılmasına imkan sağlayacağını, risk kümesine girmediğini düşünen bireylere de hastalığın bulaşmasını hızlandıracağını vurgulamıştı. Hem DSÖ hem de CDC, 8 yaş altı çocuklarda maymun çiçeğinin tehlikeli olabileceğini ve vefatla sonuçlanabileceğine dair açıklama yaptı.  

HASTALIK NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği hastası yahut virüsünü kapmış bir bireyle yakın cilt temasıyla virüsün bulaştığı tabir edildi. CDC çocuklar kelam konusu olduğunda, bulaşmanın ‘tutma, sarılma, besleme ve ayrıyeten havlu, yatak grubu, bardak, mutfak eşyaları üzere ortak eşyaların kullanımı’ vasıtasıyla olabileceğini vurguladı. Yetkililer, iki küçük çocuğa nasıl bulaştığı konusunda araştırma yapıldığının altını çizdi.  

ABD’DE YETKİLİLER HANGİ TEDAVİLERİ UYGULUYOR?

CDC, 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada çocuk maymun çiçeği hastalarına TPOXX (tecovirimat) tedavisi uyguladığını belirtti. CDC açıklamasına nazaran ilaç, kapsül biçiminde 200 mg’lık tecovirimat içeriyor. Tpoxx markası altında satılan tecovirimat, çiçek hastalığı ve maymun çiçeği üzere ortopoks virüslerine karşı bir antiviral ilaç ve ABD’de onaylanan birinci antipoxviral ilaç olarak biliniyor.

ABD AŞI PLANI

HHS, son haftalarda yaklaşık 200 bin çiçek ve maymun çiçeğine karşı kullanılan JYNNEOS aşısının dağıtımını yaptı. Yetkililer ayrıca yaz aylarında 800 bin aşının daha dağıtımının yapılacağını ve 2023’ün ortalarında teslim edilmek üzere 6.9 milyon doz aşı sipariş ettiğini açıkladı. HHS Perşembe günü yaptığı açıklamada, test kapasitesini salgının başlangıcında haftada 6 bin testten 21 Temmuz itibariyle haftada 80 bin teste kadar çıkardıklarını tabir etti.

AŞIYI KİM ÜRETİYOR?

ABD, maymun çiçeği için JYNNEOS aşısını, Bavarian Nordic firmasından temin etti. Firma aşıyla ilgili web sitesinde yer alan açıklamada “Bavyera Nordic JYNNEOS çiçek hastalığı (maymun çiçeği) aşısı, insan bedeninde çoğalamayan lakin güçlü bir bağışıklık reaksiyonu ortaya çıkarabilen canlı, zayıflatılmış bir aşı virüsü olan Modifiye Vaccinia Ankara’ya (MVA) dayanmaktadır” ifadeleri yer aldı. Firmanın Danimarka, Almanya, İsviçre ve ABD’de merkezleri bulunuyor.  

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.