SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kahramanmaraş’ta hayvancılık yapanlara dayanak devam ediyor

Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem – saman tedariki meseleleri ile gayret ediyor. Bakanlığa bağlı veterinerler vazifelerini sürdürüyor. Branda yardımıyla hayvanlar için oluşturulan yeni bölgelerin üstü kapatılıyor. Yetkililer, Vilayet Tarım Müdürlüğü’nden günde yaklaşık 3 bin tonluk yem dağıtımı yapıldığını aktarıyor.

Kahramanmaraş’ta hayvancılık yapanlara dayanak devam ediyor
Akacan The Mall
20.02.2023 07:28
0
A+
A-

Kahramanmaraş’ta hayvancılık yapanlara takviye devam ediyor
Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem – saman tedariki problemleri ile gayret ediyor. Bakanlığa bağlı veterinerler vazifelerini sürdürüyor. Branda yardımıyla hayvanlar için oluşturulan yeni bölgelerin üstü kapatılıyor. Yetkililer, Vilayet Tarım Müdürlüğü’nden günde yaklaşık 3 bin tonluk yem dağıtımı yapıldığını aktarıyor.

Deprem bölgesinde hayvancılıkla uğraşanlar da güç günler geçiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı hususla yakından ilgileniyor. Kahramanmaraş’taki Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’ndeki çalışmaları yerinde izledik. Yem dağıtımı, yıkılan ağıl ve ahırlar nedeniyle açıkta kalan sürülere branda temini, elde kalan sütlerin fabrikalara ve üreticilere ulaştırılması öncelikler ortasında. Enkaz altında kalan küçükbaş – büyükbaş hayvanların bakanlığa bağlı veterinerler tarafından tedavisi de sürüyor. Sarsıntının 12’nci gününde mucize biçimde hayvanlarını kurtaran ve yem yardımı alan köylüler mutlu.

Türkiye’yi sarsan Zelzele felaketinde hayvancılık da darbe aldı. Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem – saman tedariki sıkıntıları ile uğraş ediyor. Zelzelenin merkez üssü Kahramanmaraş’taki Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde bu mevzuda hummalı bir çalışma kelam konusu. Bölgede Kahramanmaraş Vilayet Müdürü Ramazan Bilir’e ek olarak, İstanbul Vilayet Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile Kayseri Vilayet Müdürü Mustafa Şahin misyon yapıyor.

Akacan The Mall

Depremin çabucak akabinde çalışmalara başlayan grup işçi ve gönüllülerle birlikte başta yaklaşık 800 kişi olsa da krizin birinci safhasının atlatılmasıyla sayısı yarı yarıya düşmüş. Birebir vakitte sıcak yemek, besin, giyecek, çadır ve ekipman için de büyük bir merkez haline getirilen Kahramanmaraş Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgeye gelen yardım TIR’larının da dev bir deposu haline dönüşmüş durumda.


GÜNLÜK 3 BİN TON YEM

Müdürlüğün önünde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların oluşturduğu uzun bir kuyruk var. Bu bireyler, yem ve branda üzere yardımlar için bazen uzun mühlet sırada bekliyorlar. Hayvancılıkla uğraşan birçok köylünün ahırları ve ağılları sarsıntıda ziyan görürken, bu bireyler açıkta kalan hayvanlarını ve sürülerini hem açlıktan hem de soğuk hava şartlarından muhafazaya çalışıyor. Branda yardımıyla hayvanlar için oluşturulan yeni bölgelerin üstü kapatılıyor. Yetkililer, müdürlükten günde yaklaşık 3 bin tonluk yem dağıtımı yapıldığını aktarıyor. Muhtaçlıkları tespit edilen bireylere ve bölgelere kamyonlarla merkezden gerektiği kadar yem ulaştırılıyor.

SAĞ ÇIKAN BUZAĞISINA SARSINTIDA KAYBETTİĞİ YEĞENİNİN İSMİNİ VERDİ

Köylerdeki ahırlarda hayvanları göçük altında kalan şahıslar için arama – kurtarma çalışmaları hâlâ sürüyor. Yerinde izlediğimiz arama – kurtarma çalışmalarından birinde, Kahramanmaraş’a bağlı Küpelikız köyünde, tam 12 gün sonra 4 inek enkazdan canlı olarak kurtarıldı. Vilayet Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı veteriner tabiplerin yerinde müdahelesi sonrası, ineklerin sağlıklı olduğu bildirildi. Sarsıntıda ailesinden 5 kişiyi kaybeden ineklerin sahibi Ali Birtay ise enkazdan kurtulan buzağıya zelzelede kaybettiği yeğeni ‘Azra’nın ismini verdi. Bir evvelki gün yaralı olarak çıkarılan bir dana da yavrusunu dünyaya getirdikten çabucak sonra hayatını kaybetti. Sağlıklı yavrunun ismi ‘Mucize’ oldu. Veterinerler, hayvanların enkaz altında kalma mühletinin insanlara nazaran daha uzun olabileceğini belirtti. Ölen hayvanlarla ilgili de salgın hastalık riskine karşı kireçleme çalışması yapılıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.