Japonya’dan etraf dostu uzay atağı
Sivil havacılık ve uzay alanındaki yeniliklere her gün bir yenisi eklenirken, Japonya merkezli Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo ormancılık …
Sivil havacılık ve uzay alanındaki yeniliklere her gün bir yenisi eklenirken, Japonya merkezli Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo ormancılık şirketinden ahşap uydu atağı geldi. Proje geliştirme grubundan yapılan açıklamada, dünyanın birinci ahşap uydusunun 2023’te uzaya fırlatılmasının hedeflendiği duyuruldu. Ahşabın etraf dostu yapısı ve düşük maliyetinden yararlanmayı hedefleyen bilim adamları, uydunun kullanım müddetini tamamlamasının akabinde atmosferde yanacağına dikkat çekerek, böylece uydunun etrafa daha az ziyan vereceğinin altını çizdi. Olağan uydularda temel gereç olarak kullanılan alüminyuma nazaran hayli ucuz olan ahşabın elektromanyetik dalgaları geçirmesi nedeniyle de avantajlı olduğu belirtilirken, tasarlanacak uydunun dışının ise güneş pilleri ile kaplanacağı öğrenildi.
AHŞAP ÖRNEKLERİ TEST EDİLECEK
Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın da (JAXA) dayanak verdiği proje kapsamında Kyoto Üniversitesi’nde program yürütücüsü olan Astronot Takao Doi liderliğindeki grubun, çeşitli ağaç çeşitlerinden elde edilen ahşap levha örneklerini yaklaşık 9 ay ay sürecek bir uzay dayanıklılık testine tabi tutacağı belirtildi. Çalışmanın uzay ve havacılık faaliyetlerinde yeni bir devrin kapılarını aralayabileceğine de dikkat çeken Doi, “Projenin muvaffakiyete ulaşması halinde, uzayla ilgilenen çocukların dahi uydu tasarlayabilmesinin önü açılabilir” sözlerini kullandı.