SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İTO’dan minimum fiyat daveti: Maliyeti bir arada karşılayalım

İTO’dan minimum fiyat daveti: Maliyeti bir arada karşılayalımİstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç, taban fiyatta yapılacak mümkün …

İTO’dan minimum fiyat daveti: Maliyeti bir arada karşılayalım
Akacan The Mall
26.06.2022 13:53
0
A+
A-

İTO’dan minimum fiyat daveti: Maliyeti bir arada karşılayalım
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç, taban fiyatta yapılacak mümkün artıştan doğacak maliyetin, kamunun vereceği katkılar ve özel dalın kaynak transferiyle iş birliği halinde telafi edilebileceğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç’ten minimum fiyattaki artışın maliyetini “beraber karşılayalım” daveti geldi.

Avdagiç, Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı’nda (Cityscape Qatar 2022) gazetecilere yaptığı açıklamada, minimum ücerete ait, “Asgari fiyattaki artışın maliyeti için kamu ve özel kesim bir arada adım atmalı” dedi.

Akacan The Mall

Şekib Avdagiç, bir soru üzerine, şu anda iş dünyası, devlet ve tüketiciler olarak enflasyonun durağan bir seyre gireceğine inanmaları gerektiğini söyledi.

Avdagiç, “Zaten baz tesirinden ötürü son çeyrekte aşağı hakikat inecektir. Şu anda enflasyonun yükselmeye devam etmeyeceğinin somut olarak görülmesi lazım. Bu nasıl olacak? Biz iş dünyası olarak ileri devirdeki artışları öngörerek abartılı fiyatlama yapmayacağız, kamu da birtakım fiyatlamalarını gözden geçirecek. Tüketiciler de alışveriş yaparken A marketi buna dikkat etmiyorsa, B marketi ediyorsa, dikkat edenden alacak. Yani kamu da, özel dal de devlet de bu mevzuda üzerine düşeni yapacak. İnşallah bunu uygun bir noktaya getireceğiz.” tabirlerini kullandı.
“Asgari fiyatta ek artışın maliyetini iş dünyası mı karşılayacak?” sorusu üzerine Avdagiç, “Yılbaşında Cumhurbaşkanımız taban fiyatta kıymetli bir açılım yaptı. Yılın ikinci yarısında yapılacak güzelleştirmede tekrar kamunun vereceği kimi katkılar ile özel kesimin bir ölçü kaynak aktarması bir ortaya gelerek fiyatların enflasyon karşısındaki kayıplarının telafi edilmesi noktasında birlikte adım atılması gerektiğini düşünüyoruz.” sözlerini kullandı.

“Yerel idareler uygun arsa bulmalı”

Konut satışlarında birinci ve ikinci el satışların başka farklı açıklanması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, “Tıpkı arabada olduğu üzere… İnşaat dalında bunu daima vurgulamalıyız. Bunu kredilendirme siyasetinde dataları verirken ortaya koymamız lazım.” dedi.
Son birkaç ayda belediyelerce müsaade verilen yapı ruhsatlarında yaşanan düşüşe değinen Avdagiç, kısa müddet kira fiyatlarının düşmesi için kamuoyuna duyurdukları 5 teklife işaret etti.
Şekib Avdagiç, birinci tekliflerinin, “yerel idarelerin çok süratli bir biçimde konut yapmaya uygun arsa üretmeleri” olduğunu belirterek, konut üretiminde arsa maliyetinin yüzde 80’e kadar çıkabildiğini, makul fiyatlı ek konut yeri üretilmesi ve bununla ilgili acil imar planları yapılması gerektiğini söyledi.
Tüm lokal idarelerin ve kamu kurumlarının müteahhitlerden ek talepte bulunmaması gerektiğini aktaran Avdagiç, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Ticari olarak kullanılan alanların süratli bir biçimde konuta çevrilmesiyle ilgili birkaç yıl evvel İstanbul ölçeğinde plan notu çıkmıştı ve İBB Meclisi’nde kabul edilmişti. Bunun uygulamasında ilçe belediyelerinde yaşanan düşünceler var. Bunun çok süratli bir formda uygulanmasının önünün açılması ve kolaylaştırılması değerli. Tabi bunları yaparken, bu ticari yerler konuta çevrilirken buna bağlı olarak oluşacak okul, cami, alışveriş yerleri üzere donatı alanlarının lokal idareler tarafından süratli bir formda çözülmesi lazım. Hasebiyle burada arzı artırmadan kira sorununu çok konuşuruz.”
Avdagiç, imar planında ticari olarak tanımlanan yerlerde konut üretiminin yapılmasının önünün açılması gerektiğini bildirdi.

“İstanbul’da 675 bin iş yeri dönüştürülmeli”

Şekib Avdagiç, İstanbul’da daima konut dönüşümünün konuşulduğunu, zelzele olduğunda yalnızca konutlarda olunacağının düşünüldüğünü, sanayi siteleri ve ticari çarşıların ihmal edildiğini söyledi.
İstanbul’da yaklaşık 900 bin işletme bulunduğunu bildiren Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:
” 900 bin işletmenin, iş yerlerinin en az 4’te üçünün, yani 675 bininin yenilenmesi lazım. Kentsel dönüşüm derken daima konutu konuşuyoruz. Halbuki burada çok süratli bir formda sanayi çarşılarının, iş merkezlerinin, fabrikaların dönüşümünü de radarımıza almamız lazım. Onu hiç konuşmuyoruz yahut çok az konuşuyoruz. Maalesef konut dönüşümüyle ilgili teşviklerin birden fazla iş yeri dönüşümlerinde yok. Bu iş yerlerinin dönüşümü için teşviklerin yerinde olacağını düşünüyoruz. Burada doğal ki insan canının mali bir karşılığı yok lakin ekonomik manada bir beka sorunu olmaması için İstanbul çok kıymetli.”
Avdagiç, İstanbul’un ekonomik açıdan değerine işaret ederek, buradaki firmaların ayakta kalmasının çok değerli olduğunu vurguladı.

“İstanbul’un üretim gücünü yok sayılamaz”

Şekib Avdagiç, kent içinde kimi küçük sanayi siteleri için belediyelerin olumsuz bir tutumu olduğunu belirterek, bunu katiyetle tasvip etmediklerini, herkesin gereksinimini kendi semtinde çözmesinin kaynak tasarrufu sağlayacağını kaydetti.
Bu sanayi sitelerinin yenilenerek fonksiyonuna devam etmesi gerektiğini vurgulayan Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bazen uçuk kaçık noktaya gidiyoruz. ‘Efendim, İstanbul kültür- sanat, turizmi kenti…’ Hayır, efendim… ‘Tek başına öyle’ diyemeyiz. Geçenlerde bakanlık Türkiye’de üretilen 4 bin eserin nerede üretildiğini açıkladı. İstanbul bunların yaklaşık yarısında birinci ya da ikinci sırada. İstanbul’un üretim gücünü yok sayamazsınız. Tamam, ‘İstanbul’a sıfır yatırım yapılsın’ demiyoruz fakat İstanbul’a özel teşvik istiyoruz. Buradaki üreticilerin mevcut tesislerini modernize etmesi, Yeşil Mutabakat’a geçiş ve teknolojik altyapıya geçiş için imkan verelim.”

“Kamu görevlilerine olumlu ayrımcılık yapılsın”

İTO Lideri Avdagiç, bir inşaatın maliyeti kadar arsa maliyeti ekleyip devletin en fazla o fiyatta kredi vermesi gerektiğini belirterek, “Mesela 100 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon liraysa arsa maliyeti de 1 milyon lira olarak sayılsın. Devlet en fazla 2 milyon lira kredi versin. Makul fiyatlı ve makul metrekarede konut arzını artırmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Mevcut kira sayıları ile kamu vazifelilerinin megakente gelmek istemeyeceğini lisana getiren Avdagiç, bu nedenle İstanbul’da çalışan kamu görevlilerine olumlu ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi.
Avdagiç, İstanbul’un çeperinde yer alan ilçelerdeki Hazine topraklarında oluşturulacak uydu kentlerin de konut arzına katkı sunacağını bildirdi.
Yabancıya konut satışında vatandaşlık hakkı verilmesine yönelik tenkitlere değinen Avdagiç, “Türkiye’de konut alan yabancıların yalnızca yüzde 14’ü vatandaşlık için alıyor. Burada garip bir mahalle baskısından ötürü bütün dal dayak yiyor. Gidin İngiltere’ye, Almanya’ya bakın, yatırımcılara nasıl davranılıyor?” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.