Andy Warhol ve Salvador Dali’nin eserleri, İtalyan yetkililerin suç örgütlerinden ele geçirdiği 80’den fazla sanat eseriyle birlikte Milano’da sergileniyor.
İtalyan mafyasından ele geçirilen Andy Warhol ve Salvador Dali gibi ünlü sanatçıların eserleri, Milano’daki Palazzo Reale’de sergilenmeye başlandı.
“SalvArti (Save Arts): From Confiscations to Public Collections” başlıklı sergide, organize suçla mücadele kapsamında geri alınan 80’den fazla çağdaş sanat eseri yer alıyor.
İtalya’da mafya tarafından el konulan varlıkların yönetiminden sorumlu kurumun başkanı Maria Rosaria Lagana, “Bu eserler artık topluma geri kazandırılıyor ve suça karşı direnişin bir sembolü haline geliyor,” dedi.
Eserlerin yeni bir hayata kavuştuğunu belirten Lagana, “Bu biraz arkeologların onları topraktan çıkarıp halkla buluşturması gibi,” diye ekledi.
Koleksiyon, 20. yüzyılın başlarından 2000’li yıllara uzanıyor ve Warhol’un “Parks in Summer” eseri ile Dali’nin “Romeo ve Juliet” taş baskısını içeriyor.
Eserlerin bir kısmı, 2016’da ‘Ndrangheta mafyasının bir liderinden, diğerleri ise 2013’te çökertilen küresel bir kara para aklama şebekesinden ele geçirildi. Sergi, mafyanın sanatı nasıl silah ve uyuşturucu kaçakçılığında bir para birimi olarak kullandığını gösteren gazete kupürleri ve videolarla da destekleniyor.
Sergi, ocak ayı sonuna kadar Milano’da ziyaret edilebilecek. Ardından, ‘Ndrangheta’nın faaliyet bölgesindeki Reggio Calabria’ya taşınacak ve nisan ayına kadar sergilenecek. Daha sonra eserler, İtalya genelindeki devlet müzelerine dağıtılacak.
Sergi, mafyanın sanat üzerindeki etkisine dair dikkat çeken bir olayı da hatırlatıyor: 2016’da, 2002 yılında Amsterdam’daki bir müzeden çalınan iki Vincent van Gogh tablosu, mafya babası Raffaele Imperiale’nin Napoli yakınlarındaki bir mülkünde bulunmuştu. Her biri 50 milyon euro değerinde olan bu eserler, organize suçun kültürel mirasa verdiği zararı gözler önüne seriyor.