SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İtalya’da ‘Ukrayna’ krizi! Dışişleri Bakanı partisinden ayrıldı

İtalya’da ‘Ukrayna’ krizi! Dışişleri Bakanı partisinden ayrıldıİtalya’da hükümetin Ukrayna’ya silah dayanağı siyasi sarsıntıya yol açtı …

İtalya’da ‘Ukrayna’ krizi! Dışişleri Bakanı partisinden ayrıldı
Akacan The Mall
22.06.2022 09:54
0
A+
A-

İtalya’da ‘Ukrayna’ krizi! Dışişleri Bakanı partisinden ayrıldı
İtalya’da hükümetin Ukrayna’ya silah dayanağı siyasi sarsıntıya yol açtı. Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, hükümetin silah yardımına karşı çıkan partisi 5 Yıldız Hareketi’nden ayrıldı. Parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olan 5 Yıldız Hareketi’ndeki bölünme, koalisyon hükümetinin geleceğini de tartışmaya açtı.

5 Yıldız Hareketi son günlerde, dayanak kaybı, iç çekişmeler ve Ukrayna savaşı konusundaki konum farklılıkları nedeniyle gündemdeydi. Teknokrat Başbakan Mario Draghi liderliğindeki geniş iştirakli koalisyon hükümetine dahil olan hareketin başkanı Giuseppe Conte, hükümetin Ukrayna’ya silah takviyesi vermesine karşı çıkıyordu.

Conte, Ukrayna’ya silah dayanağı sağlanmasının savaşı daha da uzatacağını savunuyor. İtalya’da yapılan anketler de halkın çoğunluğunun silah takviyesine karşı çıktığını gösteriyor.

Akacan The Mall

Draghi’den evvel başbakanlık koltuğunda oturan Conte ile 5 Yıldız Hareketi’nin kıymetli isimlerinden, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ortasında silah yardımı konusundaki uyuşmazlık son birkaç günde tepeye ulaştı.

Di Maio, 5 Yıldız idaresini “olgunluktan uzak” hareket etmekle suçladı, AB ve NATO tersi kararlardan kaçınılması iletisi verdi. Bu atışmanın akabinde geçen hafta sonunda Di Maio’nun hareketten atılması gündeme geldi.

SAVAŞ MEDYATİK BİR GÖSTERİ DEĞİL

Parti içi uyuşmazlık çözülemeyince Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Salı akşamı 5 Yıldız Hareketi’nden ayrıldığını açıkladı.

İtalya basınına nazaran Di Maio, kendisiyle birlikte hareketten ayrılan kimi milletvekili ve senatörlerle birlikte parlamentoda yeni bir küme kuracak.

“Gelecek İçin Birlikte” isimli kümeye birinci kademede 5 Yıldız Hareketi’nden 50 kadar parlamenterin dahil olması bekleniyor.

Di Maio bu akşam yaptığı açıklamada, eski partisini düşen halk takviyesini artırmak için hükümetin istikrarını tehlikeye atmakla ve sorumsuz davranmakla suçladı.

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken Avrupa’nın birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Di Maio, “Tarihin yanlış tarafında duramayız, özgür dünyanın yanında durmalıyız. Savaş medyatik bir gösteri değil” dedi.

İKİ DEVİR KURALI ETKİSİ

Öte yandan Di Maio ve destekçilerinin 5 Yıldız Hareketi’nden kopmasının altında öteki nedenler yattığını savunanlar da var.

AB’ye aralıklı, sistem tersi popülist bir hareket olarak doğan 5 Yıldız Hareketi’nin iç tüzüğü, parlamenterlerin en fazla iki periyot vazife yapmasını öngörüyor.

İlk olarak 2013’te parlamentoya giren, 2018’de de tekrar seçilen Di Maio parti tüzüğü değişmezse gelecek sene yapılması planlanan seçimlerde aday olamayacaktı. Hareket içinde bu kuralın değiştirilmesi tarafında tartışmalar sürüyordu.

Luigi Di Maio, Conte’den evvel 5 Yıldız Hareketi’nin siyasi liderliğini yapıyordu. Partinin nüfuzlu isimlerinden olan Di Maio ve destekçilerinin ayrılmasıyla 5 Yıldız’ın geleceği de tartışmaya açıldı.

5 YILDIZ HAREKETİ BUGÜN ÖLDÜ

2018 genel seçimlerinde oyların yüzde 32’sini alarak en büyük parti olan 5 Yıldız Hareketi bugün bu dayanağın çok uzağında. Son anketlere nazaran hareket bugün yüzde 12 civarında dayanakla dördüncü parti pozisyonunda.

5 Yıldız, 2018’deki son seçimlerden bu yana parlamenterlerinin yaklaşık 3’te birini kaybetmişti.

Bu ay yapılan kısmi mahallî seçimlerde de başarısız bir tablo sergileyen 5 Yıldız Hareketi içinde gerginlik tırmanıştaydı.

Hareketin sistem karşıtı-popülist ruhuna yakın kanadı ile Di Maio’da beden bulan, iktidar deneyimi sonrası kurumsallaşmış kanadı ortasındaki çekişme bölünmeyle sonuçlandı.

Bölünmenin akabinde bir sonraki seçimlerde 5 Yıldız Hareketi’nin varlık gösterip gösteremeyeceği tartışmaya açıldı.

Eski Başbakan ve Yaşayan İtalya partisi önderi Matteo Renzi, Di Maio’nun ayrılık kararı üzerine “5 Yıldız Hareketi 21 Haziran 2022’de öldü” dedi.

Luigi Di Maio da Salı akşamı yaptığı konuşmasında, 5 Yıldız Hareketi’nin “yarından itibaren artık parlamentodaki en büyük küme olmayacağını” vurguladı.

Mevcut parlamentodaki en büyük partinin bölünmesi, geniş iştirakli koalisyon hükümetinin akıbetiyle ilgili soru işaretleri de yaratıyor.

Eski Avrupa Merkez Bankası Lideri Mario Draghi, koronavirüs pandemisi ve pandeminin ekonomik tesirleriyle gayret gayesiyle geçen yıl Şubat ayında dışarıdan başbakan olarak atanmıştı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.