SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İşyeri kiralarına tahlil bekleniyor… Esnaf fahiş artırım baskısından şikâyetçi

İşyerlerine yapılacak kira artışı yüzde 72’yi aşarak tepeyi gördü. Kimi mal sahipleri ise yüzde 200’ün üzerinde artırım talep ediyor. “Esnaf kira meselesine tahlil bekliyor” diyen TESK Lideri Bendevi Palandöken, “Konutta olduğu üzere işyerinde de kira artışına bir müddetliğine artırım sonu getirelim. Bu yüzde 25 değil, yüzde 30 da olabilir. Aksi takdirde esnaf bu yükü kaldıramaz” biçiminde konuştu.

İşyeri kiralarına tahlil bekleniyor… Esnaf fahiş artırım baskısından şikâyetçi
Akacan The Mall
07.01.2023 07:22
0
A+
A-

İşyeri kiralarına tahlil bekleniyor… Esnaf fahiş artırım baskısından şikâyetçi
İşyerlerine yapılacak kira artışı yüzde 72’yi aşarak tepeyi gördü. Kimi mal sahipleri ise yüzde 200’ün üzerinde artırım talep ediyor. “Esnaf kira meselesine tahlil bekliyor” diyen TESK Lideri Bendevi Palandöken, “Konutta olduğu üzere işyerinde de kira artışına bir müddetliğine artırım sonu getirelim. Bu yüzde 25 değil, yüzde 30 da olabilir. Aksi takdirde esnaf bu yükü kaldıramaz” biçiminde konuştu.

Kiradaki fahiş artış milyonlarca vatandaşın ortak sorunu oldu. Bu nedenle hükümet geçtiğimiz haziran ayında bir düzenleme ile konut kiralarına yüzde 25 artırım hududu getirdi. Fakat işyeri kira artışı kapsam dışında tutuldu. Kapsam dışında kalan işyeri için kiraya artırım, kontrat yenileme devrinde TÜFE 12 ay ortalamasına nazaran yapılıyor. Son açıklanan aralık ayı sayılarına nazaran yıllık enflasyon yüzde 64.27, 12 aylık ortalama yüzde 72.31 oldu. Yani yasal artırım oranı enflasyonu aştı. Üst hudut olarak kabul edilen bu oranın birçok işletme için altından kalkılamaz bir yük olduğunu belirten kesim temsilcileri, kimi mal sahiplerinin yasal kuralları da hiçe sayarak yüzde 200’ü aşan artırım talep ettiklerini söyledi.

ZAM HUDUDU ÖNERİSİ

Akacan The Mall

Önce pandemi, artık de enflasyon kaideleri nedeniyle zorlanan esnafın bir de kira yükü ile uğraş ettiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Lideri Bendevi Palandöken, “Esnaf yasal bir düzenleme ile dayanak bekliyor. Gelin yükü paylaşalım ve konutta olduğu üzere işyerinde de kira artışına bir müddetliğine artırım hududu getirelim. Bu yüzde 25 değil, yüzde 30 da olabilir. Aksi takdirde esnaf bu yükü kaldıramaz” diye konuştu.

İşyeri kiralamanın konuttan daha güç bir süreç olduğunu belirten Bendevi Palandöken, şöyle konuştu: “Bir esnaf, işyeri kiralamak için işine, bölümüne nazaran önemli tadilat masrafı yapıyor. Sonra orada tutunmak için yıllarca emek veriyor. Aslında o dükkânın pahasını artıran bir faktör de içindeki kiracı. Hal böyleyken birçok esnafın mukadderatı mal sahibinin iki dudağı ortasında.

‘BUNA DUR DENİLSİN’

Son açıklanan yasal artış yüzde 72. Bu dahi çok yüksekken, bunun da üzerine çıkanlar var. Esnafımız yüzde 100’ü aşan artırım taleplerinden şikâyetçi. Artık buna dur denilmeli. Bir de 10 yılı aşan bir esnafa, şayet fahiş artırımı kabul etmezse bu kez yasal hakkım diyerek, ‘dükkânı boşalt’ diyorlar. Yılların emeği heba oluyor. Vakit içinde esnaf kepenk indirdikçe, işyeri sahipleri de kiracı bulamaz hale gelecek. Enflasyonla gayret edildiği, besin fiyatlarının sabitlendiği bu periyotta esnaf için de bir adım atılmalı.”

 

TAHLİYE TALEBİ KONUTU AŞTI

KİRA artırımlarına gelen sınırlamadan ofis ve işyerlerinin faydalanamadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Lideri Avukat Ali Güvenç Kiraz, mal sahibi-kiracı uyuşmazlıklarının önemli oranda arttığını söyledi. “Son aylarda konuttan daha çok işyeri için tahliye davası açılıyor” diyen Kiraz şöyle devam etti:

“Konutta olduğu üzere işyerinde de beş yılı dolduran kiracı için kira tespit davası, 10 yılı geçenler için de tahliye davası açılıyor. İşyerinde mal sahibi tahliyeyi seçiyor. Zira kira tespit davalarında, hakim eski kiracıların hakkını korumak için şayet 10 yılı geçtiyse yüzde 20 ve üzerinde indirim yapabiliyor. İşte bu indirim riskini gören mal sahibi tahliye istiyor ve tıpkı yeri çok daha yüksek sayıyla diğerine kiraya veriyor. İşyeri sahibi bir müşteri etrafı yaratmak için uzun yıllar emek veriyor. Yer değiştirirse müşteri kaybedeceği için birçok vakit yasal oranın üzerinde artırım talebini kabul etmek zorunda kalıyor.”

Son açıklanan sayıyla yasal artırım oranının yüzde 72 olduğunu hatırlatan Kiraz, “10 bin lira kira ödeyen küçük bir dükkân sahibinin kirası, yasal artışla 17 bin 230 liraya çıkacak. 300 bin ödeyen büyük bir cadde mağazasının kirası ise yaklaşık 517 bin lira olacak. Bu, her kesim için önemli bir yük. Üstelik eski işyeri kiracılarından yasal oran değil, yüzde 200’ü aşan artırımlar talep ediliyor” diye konuştu.

 

ZAM SINIRLAMASI TEMMUZDA BİTİYOR

konut kiraları için gelen yüzde 25’lik artırım hududu, şayet ek bir düzenleme kelam konusu olmazsa 1 Temmuz’da sona erecek. Bu tarihten sonra kontrat yenileyenler, 12 aylık TÜFE ortalamasını dikkate alacak.

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.