SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İsveçli bakandan Türkiye açıklaması: Mutabakatı onurlandıracağız

İsveçli bakandan Türkiye açıklaması: Mutabakatı onurlandıracağızİsveç ve Finlandiya için İştirak Protokelleri’nin imza merasimin akabinde NATO …

İsveçli bakandan Türkiye açıklaması: Mutabakatı onurlandıracağız
Akacan The Mall
05.07.2022 15:22
0
A+
A-

İsveçli bakandan Türkiye açıklaması: Mutabakatı onurlandıracağız
İsveç ve Finlandiya için İştirak Protokelleri’nin imza merasimin akabinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Linde, “Türkiye, Finlandiya ve İsveç ortasında yapılan mutabakatı onurlandıracağız” dedi.

Rusya ve Ukrayna ortasında patlak veren savaşın akabinde NATO’ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya konusunda yaşanan süreçte sona yaklaşılıyor. Terör örgütü mensuplarını koruyan iki ülke için Türkiye devreye girmiş ve haklı itirazlarda bulunmuş, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Madrid doruğunda görüşen taraflar muahedeye varmıştı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İsvaçli bakan Linde, gelen Türkiye sorusu üzerine Türkiye, Finlandiya ve İsveç ortasında yapılan görüşmelerin epeyce saygılı ve güvenlik tasaları kapsamında önemli olduğunu belirtti.

Akacan The Mall

Linde, “Finlandiya, İsveç ve Türkiye ortasında güvenlik ve terör konusunda Türkiye’nin tasalarını gidermek için bir mutabakat mutabakatı imzaladık. O mutabakatı onurlandıracağız, bunun takipçisi olacağız ve ortak bir sistemimiz da olacak. Bu yüzden umarım üç ülke, İsveç, Finlandiya ve Türkiye bunun uygun bir mutabakat olduğunu görebilir” dedi.

HAAVISTO: ANLAŞTIK, İLERLEYEBİLİRİZ

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto ise Türkiye-Finlandiya ortasında uzun vadeli çok âlâ bir münasebet olduğunu belirterek, “Elbette Türkiye ile çok düzgün ve uzun vadeli bir bağımız var. Türkiye Avrupa Birliği üyeliği için başvurduğunda bu süreci savunan ülkelerden biri de biziz. Türkiye ile barış, arabuluculuk mevzularında çok yakın bir işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile nizamlı temaslarımız var. Mutabakat aslında Türkiye’nin lisana getirdiği terörden PKK’ya kadar tüm kaygıları ele aldık. Mutabakatta atılması gereken adımlar belirtildi. Bu işbirliğine dayanarak ilerleyebiliriz” tabirlerini kullandı.

STOLTENBERG: FİNLANDİYA VE İSVEÇ ‘DAVETLİ’ STATÜSÜNE SAHİP OLACAK VE TARTIŞMALARIMIZA KATILACAK

NATO Büyükelçileri, Finlandiya ve İsveç için İştirak Protokollerini bugün Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin huzurunda NATO Karargahında imzaladı.

İmza merasimin akabinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanları Linde ve Haavisto ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç ‘davetli’ statüsüne sahip olacak ve tartışmalarımıza katılacak” dedi.

NATO yetkilileri ile Finlandiya ve İsveç’ten temsilcilerin ortasında gerçekleştirilen dünkü üyelik müzakerelerinin akabinde NATO üyesi 30 ülkenin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya’nın İştirak Protokollerini imzalamak üzere Belçika’nın başşehri Brüksel’deki NATO karargahında toplandı.

NATO’dan mevzuya dair yapılan yazılı açıklamada, “NATO Büyükelçileri Finlandiya ve İsveç için İştirak Protokollerini 5 Temmuz 2022 Salı günü Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin huzurunda NATO Karargahında imzaladılar. Geçen hafta Madrid Doruğu’nda müttefik önderler, Türkiye, Finlandiya ve İsveç ortasındaki üçlü mutabakat mutabakatının akabinde Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya katılmaya davet etmeyi kabul ettiler. Bugün, onay sürecinin başladığını gösteren İştirak Protokolleri imzalandı” denildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, imza merasiminin açılış konuşmasında “NATO’nun kapısı, ortak güvenliğimize katkıda bulunmaya hazır ve istekli olan Avrupa demokrasilerine açık. On yıllardır en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıyayken, masanın etrafındaki 32 ülke ile daha da güçlü olacağız ve insanlarımız daha da inançta olacak” dedi.

“FİNLANDİYA VE İSVEÇ’İN İŞTİRAK PROTOKOLLERİ AZ EVVEL İMZALANDI”

İmza merasimin akabinde Stoltenberg, Linde ve Haavisto ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Stoltenberg, “NATO Büyükelçileri Finlandiya ve İsveç’in İştirak Protokollerini az evvel imzaladılar. Bu Finlandiya için, İsveç için, NATO ve Avrupa Atlantik güvenliği için tarihi bir gün. Finlandiya ve İsveç ittifakımıza güçlü ve kıymetli katkılarda bulunacaklardır” dedi.

“DAVETLİ STATÜSÜNE SAHİP OLACAKLAR”

Aynı kıymetleri paylaştıklarını ve Baltık Denizi ve ötesine tıpkı zorluklarla karşılaştıklarını söz eden Stoltenberg, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Avrupa’da barışı paramparça etti, bu nedenle tarihimizin bu tehlikeli anında hepimizin bir ortada durması değerlidir. Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvurusunu kabul etmekte bu kadar süratli hareket ettikleri için tüm müttefikleri takdir ediyorum. Yapan yaklaşımları için Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya teşekkür etmek istiyorum. Madrid Doruğunda imzaladıkları üçlü muahede bugünü mümkün kıldı. Bundan bu türlü Finlandiya ve İsveç ‘davetli’ statüsüne sahip olacak ve tartışmalarımıza katılacak” formunda konuştu.

DÜN ÜYELİK MÜZAKERELERİ TAMAMLANMIŞTI

Dün NATO’dan yapılan açıklamada Finlandiya ve İsveç’in üyelik müzakerelerini tamamladığı belirtilerek, “NATO önderlerinin geçen hafta Madrid’deki Zirve’de kararlaştırdıkları üzere, Finlandiya ve İsveç 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü Brüksel’deki NATO Karargahında üyelik müzakerelerini tamamladılar. Her iki ülke de NATO üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme isteğini ve kabiliyetini resmen teyit etti” sözlerine yer verilmiş ve imzalanan İştirak Protokollerinin daha sonra ulusal prosedürlerine nazaran onaylanmak üzere tüm NATO ülkelerine gönderileceği belirtilmişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.