SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İsveç’in PKK belgesi kabarık: İşte Türkiye’nin itirazları

İsveç’in PKK belgesi kabarık: İşte Türkiye’nin itirazlarıNATO’ya üye olmaya hazırlanan İsveç, Türkiye’nin onayını almak için Ankara’ya heyet …

İsveç’in PKK belgesi kabarık: İşte Türkiye’nin itirazları
Akacan The Mall
17.05.2022 07:38
0
A+
A-

İsveç’in PKK belgesi kabarık: İşte Türkiye’nin itirazları
NATO’ya üye olmaya hazırlanan İsveç, Türkiye’nin onayını almak için Ankara’ya heyet yollama kararı alırken Ankara’nın Stockholm’ün terör örgütü PKK’ya verdiği takviyeyle ilgili kabarık bir belgeyi masaya koyması bekleniyor. İsveç, PKK/PYD’ye tanksavar füze ve dron takviyesi sağlıyor.

İsveç Hükümeti, NATO üyeliği konusunda Türkiye’ye ikna etmek için Ankara’ya bir heyet gönderme kararı alırken, temasların Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesi Başkanlığı’ndaki bir heyetle yürütülmesi öngörülüyor. Bu heyette Ulusal Savunma, Adalet, İçişleri Bakanlıkları ile Ulusal İstihbarat Teşkilatı’ndan da (MİT) yetkililerin bulunabileceği tabir edilirken, İsveç heyetinde de birebir formda misal bakanlıklar ile istihbarat teşkilatından yetkililer olabileceği bildirildi.

AT-4 TANKSAVAR FÜZELERİ

Akacan The Mall

Türk tarafının İsveç heyeti ile görüşmede bilhassa İsveç’in terör örgütü PKK/PYD’ye verdiği takviyenin dokümanlarını masaya koyması bekleniyor. İsveç, terör örgütü PKK/PYD’ye en fazla tanksavar takviyesi veren ülkelerin başında geliyor. Türk tarafı, ele geçirilen tanksavarların dökümünü detaylarıyla İsveç’e iletecek. PKK/PYD, İsveç’in ürettiği AT-4 tanksavar füzelerini en fazla kullanan terör örgütlerinin başında geliyor. Eylül 2021’de Hakkari kırsalında yapılan 10 farklı operasyonda ele geçirilen TIR’larda çok sayıda İsveç imali AT-4 tanksavar füzesi ele geçirilmişti. İsveç’in dünyaca ünlü SAAB firması tarafından üretilen 84 milimetre kalibrelik tek atışlı tanksavar silahı olan AT-4, bilhassa piyade birliklerinin zırhlı araç ve tahkimatlarını yok etmek yahut devre dışı bırakmak emeliyle kullanılıyor. Devam eden “Pençe” operasyonlarında ele geçirilen mağara ve sığınaklarda bulunan AT-4 tanksavar füzeleri de İsveç heyetine gösterilecek.

376 MİLYON DOLARLIK TAKVİYE

PKK/PYD’nin Suriye’de bir öbür terör örgütü DEAŞ’ı takip etme mazeretiyle İsveç’ten çok ölçüde dron dayanağı aldığı da belirlenirken, İsveç hükümetinin tekrar tıpkı münasebetle PYD’ye önümüzdeki yıl 376 milyon dolar fiyatında takviye kararı alması da Türk heyetinin çantasında bulunacak. Ayrıyeten İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist’in YPG’nin kelamda kumandanlarından Ferhat Abdi Şahin’le görüşmesi ve İsveç’in terör örgütüyle yakın işbirliği içinde olacağına dair açıklaması da, Türk heyetinin evrakları içinde yer alacak.

İADE TALEPLERİ

İsveç’le birlikte Finlandiya da, Türkiye’nin teröristlerin iade talebine olumlu cevap vermeyen ülkeler ortasında bulunuyor. Türkiye son 5 yıl içinde, Finlandiya’dan 6’sı FETÖ, 6’sı PKK mensubu olmak üzere 12 teröristin; İsveç’ten de 10’u FETÖ, 11’i PKK mensubu 21 kişinin iadesini istedi. Fakat her iki ülke de Türkiye’nin bu taleplerine olumlu karşılık vermedi. Türkiye’nin iadesi istenen bireylerin kelam konusu terör örgütleriyle irtibatlarını detaylı halde ortaya koyan evrak ve bilgiler ile mahkeme kararları da heyetlerarası görüşmede Türk heyetinin elindeki bir öbür evrak olacak.

ANKARA’YA NATO İÇİN İKNA HEYETİ

Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üye olmak için resmen müracaat yapma etabına gelirken Türkiye’nin bu iki ülkenin iştirakine sıcak bakmadığını açıklamasıyla oluşan sorunu aşma maksatlı adımlar da hızlanıyor.

DİYALOG UĞRAŞLARI

Hafta sonunda Berlin’de düzenlenen gayriresmi nitelikli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında bir ortaya gelen üç ülke bakanları somut sonuç elde edememiş lakin temasları sürdürme konusunda anlaşmıştı. Vakit kaybetmeden ek adım atma kararı alan İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye üst seviye bir heyet gönderiyor. Daha evvel heyetin bakanlar seviyesinde olacağı belirtildiyse de sonra yapılan bir açıklamayla iki ülkenin yetkililerinden oluşan üst seviye diplomatik bir heyetin ziyaretinin kelam konusu olduğu vurgulandı. NATO’ya üyelik başvurusu sürecini birlikte yürütme eğilimindeki İsveç ve Finlandiya hem Türkiye’nin itirazlarını netleştirmek hem de sorunun nasıl çözülebileceğini masaya yatırmak istiyor. Türkiye’yle diyaloğa değer veren iki başkentte de sorunun aşılmasını sağlayacak bir tahlil bulunabileceği görüşü hâkim.

PARLAMENTOLAR GÖRÜŞTÜ

Finlandiya ve İsveç’te NATO üyeliği odaklı süreç süratli halde ilerliyor. Evvelki gün Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin’in, NATO’ya resmi müracaat yapma niyetine ait açıklamalarının akabinde husus dün Finlandiya Parlamentosu’nda ele alındı. Parlamento’daki iki yüz parlamenterden 150’si kelam talep ederken Marin yaptığı konuşmada, ülkesinin güvenlik ortamının esaslı halde değiştiğini belirterek Avrupa güvenliğini tehdit eden ve açıkça savaş yürüten tek ülkenin Rusya olduğunu söyledi.

ORTAK ÜYELİK PLANI

Finlandiya Parlamentosu, NATO üyeliğini görüşürken İsveç Başbakanı Magdalena Andersson evvel İsveç Parlamentosu’nu bilgilendirdi, akabinde da hükümetinin resmi müracaat kararı aldığını açıkladı. Andersson, “Ülkemiz için en düzgünü NATO üyeliğine başvurmak ve bunu Finlandiya ile birlikte yapmak” dedi. NATO’ya üyelik, Finlandiya’nın 75 yılı aşkın, İsveç’in ise iki yüzyıllık askeri tarafsızlık siyasetinin sonu manasına gelecek.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.