SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İsveç ve Finlandiya Erdoğan’ın kelamlarını konuşuyor! Bir ülkede sevinç başkasında pişmanlık dikkat çekiyor…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Meclis’teki onay sürecinin başlatılmasına karar verdiğini duyurdu. Finlandiya’yı mutlu eden karar İsveç’te itirafların peş peşe gelmesine neden oldu.

İsveç ve Finlandiya Erdoğan’ın kelamlarını konuşuyor! Bir ülkede sevinç başkasında pişmanlık dikkat çekiyor…
Akacan The Mall
18.03.2023 11:22
0
A+
A-

İsveç ve Finlandiya Erdoğan’ın kelamlarını konuşuyor! Bir ülkede sevinç başkasında pişmanlık dikkat çekiyor…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Meclis’teki onay sürecinin başlatılmasına karar verdiğini duyurdu. Finlandiya’yı mutlu eden karar İsveç’te itirafların peş peşe gelmesine neden oldu.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptığı açıklama ile Finlandiya’nın NATO üyelik süreci resmen başladı.“Gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen araya binaen Finlandiya’nın NATO’ya iştirakini Meclis’te onay sürecini başlatmaya karar verdik.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğinin atılacak adımlarla direkt kontaklı olacağını belirtti.

Uluslararası ajanslar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kelamlarını ‘son dakika’ olarak duyururken Finlandiya basınında ülkenin duyduğu memnuniyet lisana getirildi. İsveç basınında ise itiraflar peş peşe geldi… 

Akacan The Mall

ERDOĞAN TARİHİ BİR KARAR İMZA ATTI

Finlandiya’nın günlük gazetesi Aamulehti Aamulehti dünkü toplantıya ait haberinde “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini parlamentoda onaylama sürecine başlayacağını duyurmasıyla tarihi ve büyük bir adım attı.” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in sürecini beklemede bıraktığını belirten gazete bu noktadan sonra Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya yönelik ortak yollarının farklılaşacağına dikkat çekti.

“FİNLANDİYA’NIN NATO YOLU AYRILDI, İSVEÇ GERİDE KALDI”

İlta Sanomat, ‘NATO düğümü çözüldü’ başlığı ile duyurduğu haberinde karşılama merasiminin ayrıntılarına yer verdi ve Cumhurbaşkanı Niinistö’nun İsveç açıklamasını ön plana çıkardı.

Etelä-Suomen Sanomat gazetesi de üyelik süreci ile ilgili haberi “Finlandiya’nın NATO yolu açıldı, lakin İsveç geride kaldı” başlığı ile duyurdu. Gazete Finlandiya ve İsveç’in NATO yollarının ayrılmasının bir güvenlik sorunu olduğunu öne sürerek “Finlandiya ve İsveç’in üyelik yollarındaki ayrılık makus bir haber” sözünü kullandı.

ERDOĞAN’IN AYAKKABI JESTİNE DİKKAT ÇEKTİLER

Helsinki merkezli tabloid gazete Iltalehti “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanmasının kıymetlendirilmek üzere ülke parlamentosuna sunulduğunu duyurdu.” tabirlerini kullanırken İsveç’in üyeliğinin şimdi onaylamadığını belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İsveç teröristlere kucak açtı’ sözlünü ön plana çıkardı.

Gazete ayrıyeten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün Türkiye ziyaretini takip eden Finli gazeteciye ayakkabı armağan etmesini haberleştirdi. Haberde “Iltalehti’nin yağmurda çalışan fotoğrafçısı Jenni Gästgivar’ın ıslak ayakkabıları Türkiye cumhurbaşkanının dikkatini çekti. Gästgivar’ın yağmurdan ıslanan ayakkabılarından çok endişelenmiş görünen Erdoğan, ona ayakkabı numaralarını sordu ve yeni bir ayakkabı armağan etmek istedi” sözleri yer aldı.

“ERDOĞAN’DAN SOĞUK DUŞ” İSVEÇ BASININDA İTİRAFLAR ÖN PLANA ÇIKTI

Erdoğan’ın açıklamaları İsveç basınında da büyük yankı uyandırdı. Svenska Dagbladet haber sitesi, Erdoğan’ın bildirisinin İsveç için ‘soğuk duş’ olduğunu belirterek İsveç’in NATO üyeliğinin gecikebileceğini itiraf etti.

İsveç Televizyonu SVT de emsal bir itirafta bulunarak Türkiye’nin kararının, İsveç ve Finlandiya’nın işbirliğinin ayrılması manasına geldiğini vurguladı. Haberinde Profesör Kjell Engelbrekt’in açıklamalarına yer veren SVT, “NATO üyeliği bir yıla kadar ertelenirse, İsveç güvenlik siyasetinin büyük bir kısmını tekrar düzenlemek zorunda kalabilir.” tabirlerini kullandı.

İsveç Televizyonu öteki bir haberinde Dışişleri Bakanı Tobias Billström’un açıklamalarına da yer verdi. Billström Türkiye’nin kararını ‘İstemediğimiz lakin hazırlıklı olduğumuz bir gelişme’ olarak kıymetlendirdi. Billström’e nazaran, kısa bir müddet için Finlandiya’nın NATO’ya İsveç’ten evvel katılması çok büyük bir tehlike oluşturmayacak.

“İSVEÇ ERDOĞAN’IN BEKLEME ODASINDA YALNIZ KALDI”

Dagens Nyheter gazetesi üyelik sürecine ait bir tahlilinde “İsveç, Erdoğan’ın bekleme odasında yalnız kaldı” tabirlerini kullandı.

Thomas Ramberg imzalı analizde “Sağcı partilerin bile pişmanlık duyduğu görülüyor. İsveç’in, Kuran-ı Kerim’i yakmanın tabir özgürlüğünün değerli bir kesimi olarak savunması artık NATO üyeliğinin önünde duruyor. Artık üyelik için İsveç’in ahenk sağlaması gerektiğini biliyoruz.” kelamları dikkat çekti.

“İSVEÇ SAVUNMASIZ BİR POZİSYONA DÜŞME RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA”

“Baltık Denizi bölgesindeki kontaksız son ülke olan İsveç, savunmasız bir pozisyona düşme riskiyle karşı karşıya.” ihtarında bulunan Varldenidag gazetesi, Finlandiya’nın üyelik süreci ile ilgili haberinde İsveç’in askeri yardım garantisi olmadığına dikkat çekti.

SÜREÇ BAŞLADI

Türkiye, Ocak ayında Danimarkalı çok sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın, Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği binası önünde kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i yakması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın amaç alındığı nahoş şovlar nedeniyle üçlü müzakereleri askıya almıştı.Bakan Çavuşoğlu 20 Şubat’ta müzakerelerin yine başlayacağını duyururken Brüksel’de gerçekleştirilen son toplantıda da, imzalanan mutabakatta yer alan taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği unsur husus görüşüldü.

Dün Ankara’da gerçekleşen kiritik tepe sonrası Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) İştirakine Ait Protokol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.

Söz konusu Protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Meclis Lideri Mustafa Şentop tarafından imzalanarak TBMM Dışişleri Komisyonu’na gönderildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, temennisinin sürecin 14 Mayıs seçimlerinden evvel bitmesi olduğunu belirtmişti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.