SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İşte Togg’un şarj maliyeti

Togg’da teslimat devrine geçilmesiyle gözler elektrikli araçları şarj etme maliyetlerine çevrildi. Biz de Togg’un satışa çıkan versiyonları üzerinden elektrikli araçların aylık şarj fiyatlarını hesapladık. Buna nazaran, ayda 1.500 km uzaklık kat eden bir Togg sahibinin güç masrafı meskenden yaklaşık 600 TL, işyerinden yaklaşık 1000 TL ve süratli şarj istasyonundan 2 bin TL’yi bulacak. Meskene yahut işyerine şarj istasyonu kurmanın maliyeti ise 18 bin TL’den başlıyor.

İşte Togg’un şarj maliyeti
Akacan The Mall
03.04.2023 09:05
0
A+
A-

İşte Togg’un şarj maliyeti
Togg’da teslimat periyoduna geçilmesiyle gözler elektrikli araçları şarj etme maliyetlerine çevrildi. Biz de Togg’un satışa çıkan versiyonları üzerinden elektrikli araçların aylık şarj meblağlarını hesapladık. Buna nazaran, ayda 1.500 km ara kat eden bir Togg sahibinin güç masrafı meskenden yaklaşık 600 TL, işyerinden yaklaşık 1000 TL ve süratli şarj istasyonundan 2 bin TL’yi bulacak. Konuta yahut işyerine şarj istasyonu kurmanın maliyeti ise 18 bin TL’den başlıyor.

TÜRKİYE, 2023 yılı ile birlikte elektrikli araçlar alanında kıymetli bir sıçrama yaşıyor. Togg’un bu yıl teslim edeceği 28 bin adet elektrikli araçla birlikte toplam satışların 45 bin adede ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda, birçok kullanıcı 2023 yılından itibaren birinci elektrikli aracını satın alıp akaryakıt ve dizel yakıtla çalışan araçlarına veda etmiş olacak. Togg ise birinci modeli T10X’in teslimatlarına bu haftadan itibaren başlayacak. Lakin, kullanıcıların başında hala şarj istasyonları ve dolum maliyetleriyle ilgili birçok soru işareti yer alıyor. Biz de Togg’un satışa çıkan birinci versiyonları ve 1 Nisan prestijiyle geçerli olan yeni elektrik tarifesi üzerinden elektrikli araçların şarj maliyetlerini hesapladık.

TEK DOLUM HESABI

Akacan The Mall

Öncelikle bir elektrikli aracı şarj etmenin en ekonomik yolunun meskenden yahut işyerinden şarj etmek olduğunu belirtelim. Lakin, İstanbul üzere büyükşehirlerde bu prosedür hayli sıkıntı. Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Nisan 2023 prestijiyle belirlediği yeni fiyatlara nazaran, 240 kWh’ın üzerinde güç tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2.21 TL fiyatlandırma uygulanıyor. İşyerleri için ise tarife 1 kWh/3.78 TL olarak belirlenmiş durumda. Buna nazaran, Togg’un 52,4 kWh (314 km menzil) bataryaya sahip versiyonu meskenden 115,8 TL, işyerinden 198 TL sarfiyatla deposunu doldurabiliyor. Aracın Togg’un süratli şarj istasyonu Trugo’dan şarj olma maliyeti ise 418,6 TL’ye ulaşıyor.

AYLIK GİDERLER

Togg’un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli öbür versiyonu ise meskenden 195,5 TL’ye, işyerlerinden 334,5 TL’ye ve süratli şarj istasyonu Trugo’dan 707,1 TL’ye büsbütün deposunu dolduruyor. Ayda 1.500 km aralık kat eden bir Togg sahibinin güç masrafı konuttan yaklaşık 600 TL, iş yerinden yaklaşık 1000 TL ve süratli şarj istasyonundan 2 bin TL’yi buluyor. Kelam konusu 1.500 kilometreyi akaryakıtlı bir arabayla yapmanın maliyeti ise bir depo (50 litre) araçla ortalama 500 kilometre kat edildiği düşünüldüğünde yeni fiyatlarla 3000 TL’yi aşıyor.

AYDA 1.500 KM YOL YAPAN ELEKTRİKLİ ARACIN MALİYETİ

EVDEN 575 TL

ŞARJ İSTASYONUNDAN 2000 TL

İŞYERİNDEN 990 TL

BENZİNLİ ARAÇ 3000 TL

Not: 88.5 kWh’lık batarya kapasitesi dikkate alınmıştır.

EVE İSTASYON KURMAK İÇİN 18 BİN TL ŞART

ELEKTRİKLİ araçları şarj etmenin en uygun tekniği konuttan şarj süreci gerçekleştirmek. Lakin, direkt mesken prizine takılacak bir elektrikli araba hem şarj mühletini arttırır hem de tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun için konuta, siteye yahut iş yerine bir şarj kutusu (Wallbox) kurmak elektrikli araç kullanıcıları için adeta mecburilik. Şu anda bir Wallbox kurmanın maliyeti personellik dahil ortalama 18 bin TL’yi buluyor. Şayet bir apartmanda yahut sitede ortak kullanım düşünülürse de örneğin 4 istasyonun heyetim maliyeti ortalama 70 bin TL’yi aşıyor.

HIZLI İSTASYONLARDAN DOLUM AKARYAKITA YAKIN

ELEKTRİKLİ araçlar bilhassa uzun yolda gereksinim duyduğu arayı özel şirketlerin süratli şarj istasyonlarından gideriyor. Lakin, son vakitlerde bu istasyonların verdiği kWh başına güç fiyatları neredeyse akaryakıtlı araçlarla yarışıyor. Şu anda kesimde süratli şarj (DC) fiyatları ortalama 1 kWh/8 TL düzeyinde konumlanıyor. Bu da örneğin 90 kWh batarya kapasitesi bulunan aracı büsbütün doldurmanın maliyetini 720 TL’lere kadar çıkarıyor. 50 litrelik deposu bulunan akaryakıtlı bir aracın şu anda 1000 TL düzeyinde dolduğu düşünüldüğünde ortadaki farkın 4’te 3’ü kadar olduğu anlaşılıyor.

TESLA VE TOGG TIPKI PERİYOTTA TÜRKİYE YOLLARINA ÇIKIYOR

REKABET ELEKTRİKLENDİ

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın elektrikli araç markası Tesla, bu haftadan itibaren Türkiye’deki faaliyetlerine resmi olarak başlıyor. Şirketin bugün düzenleyeceği özel bir aktiflikle Türkiye’ye ait planlarını açıklaması beklenirken, satışa sunacağı birinci modelin ise SUV gövde tipine sahip Model Y olacağı iddia ediliyor. Öbür yandan, Tesla’nın uzun müddettir beklenen Türkiye’de faaliyete başlama kararının Togg’un birinci araç teslimatlarına başlayacağı tarihlerle birebir periyoda yani bu haftaya denk gelmesi ise dikkatleri çekti. O denli ki, Togg ve Tesla’nın satış stratejilerinden pazara sundukları araçlara, mağaza tercihinden araç özelliklerine kadar birçok ortak noktası bulunuyor.

ÖTV’Sİ YÜZDE 50

İki marka ortasındaki rekabeti belirleyecek en temel öge ise fiyat. Bilindiği üzere, Togg birinci etapta arttan itişli versiyonu iki farklı batarya seçeneğiyle 953 bin TL-1 milyon 215 bin TL ortasında satışa sundu. Tesla’nın şimdi resmen duyurmasa da Türkiye’da satışa çıkaracağı birinci modelinin Almanya’da üretilen Model Y olması bekleniyor. Zira, bu model ABD’den ve Çin’den gelmediği için ek gümrük vergilerine takılmıyor. Togg’da olduğu üzere arttan itişli ve dört çeker olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan Model Y’nin arttan itişli versiyonu 220 kW güce sahip yani yüzde 50’lik ÖTV dilimine giriyor.

EN AZ 1.5 MİLYON TL

Üretildiği ülkede vergiler hariç yaklaşık 40 bin üzere bir sayıyla fabrikadan çıkan Model Y’nin fiyatını Türkiye için hesaplayacak olursak; kelam konusu 40 bin Euro’ya (833 bin TL) yüzde 50 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde yaklaşık 1 milyon 500 bin TL üzere bir sayı ortaya çıkıyor. Bu sayıya lojistik ve operasyonel masraflar da eklendiğinde Model Y’nin satış fiyatının 1 milyon 500-1milyon 800 bin TL düzeylerinde konumlanması bekleniyor. Tabi ki Elon Musk, Türkiye pazarına rekabetçi bir fiyatla adım atmak isterse fiyatın 1 milyon 500 bin TL düzeylerinden başlayabileceğini de hatırlatmak koşul.

İŞTE İKİ MODELİN ÖZELLİKLERİ

ORTAK NOKTALARI ÇOK

2023 yılında iki marka da SUV gövde tipine sahip yüzde 100 elektrikli araç modellerini (T10X ve Model Y) kullanıcılarla buluşturacak. İki marka da yalnızca internet kanalları üzerinden satış yapacak. Bayilik tekniğini kullanmayan iki markaya ilişkin elektrikli araçları görmek isteyenler ise AVM’lerde açılan özel tecrübe merkezlerini ziyaret edecek. Ayrıyeten, her iki marka da araç içi temas teknolojileri, akıllı telefon ile entegre olabilen servis ve hizmetlerle rekabette öne çıkmaya çalışacak.

TÜRKİYE’DE FİNANS DALINA GİRDİ

NISSAN Türkiye, Garanti BBVA iş iştiraki ile Nissan bayileri ve müşterilerine kolay müracaat imkânı, süratli kıymetlendirme süreçleri, rekabetçi şartlar sunacağı “Nissan Financial Services”i hayata geçirdi. Nissan Türkiye Genel Müdürü Charbel Abi Ghanem mevzuyla ilgili olarak, “Müşterilerimize tek tip ödeme planı önermek yerine müşterilerimizin kullanacağı krediyi en uygun nasıl ödeyebileceğine dair tahliller üreteceğiz. Onları dinleyerek muhtaçlıklarını tespit edeceğiz, gereksinimlerine ve bütçelerine en uygun kredi paketlerini oluşturarak, onları memnun edecek pratik ve süratli tahlil sunacağız” dedi. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Davet Süzer ise, “İşbirliği sayesinde, Bayiden Anında Kredi (BAK) sistemimiz aracılığıyla yetkili satıcıların araç satış sürecini epeyce kolaylaştıracağız. Böylelikle Nissan Yetkili Satıcıları en az operasyonel iş yüküyle müşterilerine süratli ve otomatize bir kredi süreci tecrübesi sunacaklar” dedi.

YENİ CAYENNE’E ‘TAYCAN’ DOKUNUŞU

PORSCHE, Şangay Araba Fuarı’nda dünya lansmanını gerçekleştireceği yeni Cayenne’in iç yerine dair birinci ipuçlarını paylaştı. Buna nazaran, Porsche elektrikli spor arabası Taycan’ın öne çıkan kokpit ögelerini alarak bunları birinci defa içten yanmalı motora sahip bir Porsche’ye yani Cayenne’e aktarıyor. Kokpitte değişken ekran seçeneklerine sahip kavisli dijital gösterge paneli, yine tasarlanmış bir orta konsol ve yeni kuşak direksiyon simidi bulunuyor. Tekrar konumlandırılan vites seçici artık direksiyon simidinin sağında yer alıyor. Yolcular ise opsiyonel yolcu ekranı sayesinde araç ve şoför ile yeni bir etkileşim düzeyi deneyimliyor. Öte yandan, markanın yeni direksiyon simidinin de Cayenne’e aktarıldığı da görülüyor. Evvelki modele kıyasla büsbütün tekrar tasarlanan çok fonksiyonlu spor direksiyon simidi 911 temel alınarak geliştirilirken; sürüş modlarını direkt direksiyon simidi üzerinden seçmeye yarayan sürüş modu düğmesi de artık standart olarak direksiyonda yer alıyor.

SATIŞ SONRASINDA EN GÜZEL MARKA OLDU

AUDI tarafından Avrupa’da Euro Bölgesi’nde yer alan büyük pazarlarda yapılan satış sonrası hizmetler müşteri memnuniyeti araştırması IACS (International Aftersales Customer Satisfaction) sonuçları açıklandı. Audi ve rakiplerinin 6 ay ile 10 yıl ortası servis deneyimine sahip kişisel müşterilerin dahil edildiği araştırmada, iştirakçilere markaların servis ve satış sonrası hizmetleri hakkında niyetleri soruldu. Audi Türkiye, araştırma sonunda tüm rakiplerini geride bırakarak, servis ve satış sonrası hizmetlerdeki çalışmalarıyla birinci seçildi. Şirketten yapılan açıklamada, araştırma sonuçlarının büsbütün araç sahiplerinin kanılarıyla belirlendiğinin altı çizilirken, Audi Türkiye’nin iş yapış stratejileri ortasında öncelikli sırada yer alan servis ve satış sonrası hizmetlerde kaliteyi artırmak anlayışını ortaya koymasının kelam konusu başarıda değerli olduğunun altı çizildi. Audi’nin Türkiye genelinde 47 yetkili servis noktası bulunuyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.