SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İşte geleceğin ekranları

Gereç bilimindeki gelişmeler, devasa Ar-Ge harcamaları ve pazarda fark yaratma isteğiyle bir arada görüntülemenin geleceği değişiyor. Yakın gelecekte karşımıza çok farklı formlarda enteresan ekranlar çıkacak.

İşte geleceğin ekranları
Akacan The Mall
03.12.2022 07:22
0
A+
A-

İşte geleceğin ekranları
Materyal bilimindeki gelişmeler, devasa Ar-Ge harcamaları ve pazarda fark yaratma isteğiyle bir arada görüntülemenin geleceği değişiyor. Yakın gelecekte karşımıza çok farklı formlarda farklı ekranlar çıkacak.

Dijital ekran teknolojileri katiyetle hayatımızı değiştirdi ve değiştirmeye de devam ediyor. Gün uzunluğu gözümüzü alamadığımız ekranlar, uzun yıllardır bizi kendi dünyamızın dışına çıkaran dijital kapılar oldular. Artık çabucak her akıllı eserin bir ekrana sahip olduğu günümüzde, bu eserlere yönelik geliştirme çalışmaları artıyor. Güney Kore merkezli Samsung Display ve LG Display firmalarının öne çıktığı bu alanda, Çin merkezli BOE Display firması da ses getiriyor. Teknoloji alanındaki en büyük Ar-Ge harcamalarının merkezinde yer alan ekran teknolojileri, birçok farklı temelde şekilleniyor. Şu sıralar firmalar daha çok katlanabilen esnek OLED ekranlar üzerine odaklanıyor. Bu hali hazırda ticari hale getirilen ekranlar, katlanabilir telefon ve katlanabilir dizüstü bilgisayar üzere birçok yenilikçi eseri hayatımızın bir kesimi haline getiriyor. Katlanabilir yapılarına karşın uzun ömürlü bu ekranlar, hayli yüksek kaliteye sahipler ve her yeni versiyonları ile daha az güç ile çalışır hale geliyorlar. İşi bir adım öteye taşıyan isimler de bulunuyor.

 

Akacan The Mall

ESNEK YAPIDA

Örneğin kısa müddet evvel LG Display firması adeta bir kumaş kadar esnek bir ekranı görücüye çıkarttı. Uzunluğu çekilerek 12 inç düzeyinden 14 inç düzeyine kadar uzatılabilen bu değişik renkli ekran, büyük bir gelecek potansiyeli ortaya koyuyor. LG Display, bu teknoloji ile üzerinde ekran olan kıyafetlerin, çantaların ve hatta mobilyaların üretilebileceğini belirtiyor. Akıllı koltuk üzere şu an uçuk gelen kimi eserleri mümkün kılacak bu ekran teknolojisi, şimdilik prototip evresinde yer alıyor olmasına karşın ticari kullanımdan çok uzakta bulunmuyor. Ekran teknolojilerinde üstte da dediğim üzere öteki alanlar da yer alıyor. Örneğin bir firma “elektronik mürekkep” temelli ekranları geleceğe taşıyor. Bu firmanın ismi E-Ink ve şirket daima olarak yeni kuşak elektronik mürekkep temelli ekranlar ile karşımıza çıkıyor. Bu alanda renkli ve katlanmaya güçlü tahliller hazırlayan firma, boyutları da gitgide büyütüyor. E-Mürekkep ekranlar LCD ekranlardan farklı bir çalışma mantığına sahipler ve bilhassa çok düşük güç gereksinimleri ile öne çıkıyorlar. Çözünürlük düzeyleri ve PPI düzeyleri sistemli olarak artan bu ekranlar, bilhassa elektronik kitap eserlerinde fark yaratmayı sürdürüyor.

GİYİLEBİLİR CİHAZLAR

Geleceğin giyilebilir aygıtlarına güç verecek ekranlar özelinde de çalışmalar yapılıyor. Birçok firma çok yüksek inç başına piksel sayısına (PPI) sahip ekranlar geliştiriyorlar. Bu ekranlar direkt olarak artırılmış ve sanal gerçeklik başlıkları için tasarlanıyor ve gözlerin çok yakınında durdukları için yüksek PPI kıymetleriyle çok net bir imaj vermek üzere hazırlanıyorlar. Ekran teknolojilerinin temel altyapısı da değişiyor. Pazar standart LCD’lerden uzaklaşıyor, daha fazla sayıda OLED ekran karşımıza çıkıyor. OLED ekranlar, gerçek siyahlar ve canlı renkler ile fark yaratıyor ve artık televizyonlar yanında monitörlerde de etkin olarak kullanılıyor.

 

ŞEFFAFLIK ATAĞI

Firmalar fütüristik denemeler yapmaktan çekinmiyor. Örneğin birçok panel üreticisi, şeffaf ekranlar üzerinde çalışıyor. Bilimkurgu sinemalarında sık sık görülen ekranlar, şu an çok yaygın değiller lakin ticari olarak kullanıma çıkarılmış eserlere dahi güç veriyorlar. Örneğin Xiaomi’nin şeffaf ekrana sahip akıllı televizyon modeli var. Bu tarafta çalışmaya devam eden firmalar, bu paneller özelinde de birçok farklı gelecek hayalleri kuruyorlar. Günün birinde şeffaf akıllı telefonların, tabletlerin, bilgisayarların hayatımıza girmesi, her pencerenin şeffaflık özelliğine sahip bir ekran haline getirilmesi amaçlanıyor. Firmalar araba camlarını devasa bir HUD ekranı haline getirme hayalini de kuruyor.

 

KENDİ KENDİMİZE BİLDİRİ ATACAĞIZ 

Artık WhatsApp’ta kendi kendinize ileti atabiliyorsunuz. Evvel makul bir kitle için açılan özellik herkes için faal edildi. Bu özelliği çoklu aygıt kullanımları odağında geliştiren firma, birebir vakitte bireylerin başka bir not uygulaması kullanmak yerine kendi kendisine ileti atmasını ve WhatsApp içerisindeki birtakım bilgileri kendisine ileti atarak depolamasını hedefliyor.

 

AKTÖRLERİ GENÇLEŞTİREN TEKNOLOJİ 

Disney firmasının bilimsel araştırma departmanı Disney Research, FRAN ismini verdikleri Teknoloji ile aktörleri isterse yaşlandırabiliyor isterse de çok daha genç hale getirebiliyor. Manzara bozuklukları yaratmayan ve otomatik olarak çalışan sistem, yapay zeka sistemlerinden güç alıyor ve ticari kullanıma geçirilebilecek kadar düzgün sonuçlar ortaya koyuyor. Sistemin Hollywood dünyasında büyük bir popülerlik elde etmesi bekleniyor.

 

MUSK VE COOK GÖRÜŞTÜ 

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk ile Apple CEO’su Tim Cook, sürpriz bir adımla Apple’ın genel merkezinde bir ortaya geldi. Apple ya da Tim Cook tarafından bir açıklama yapılmadı. Musk ise “Beni Apple’ın hoş merkezini gezdirdiği için Tim Cook’a teşekkür ederim. Ortamızda hoş bir konuşma oldu. Öbür mevzuların yanı sıra, Twitter’ın App Store’dan kaldırılabileceği konusundaki yanlış anlaşılmayı çözdük. Tim, Apple’ın bunu yapmayı hiç düşünmediğini açıkça belirtti” açıklamasında bulundu. Musk, bu görüşmeden evvel Apple’ın Twitter’a reklam vermeyi azaltmasını ve Apple’ın App Store’da aldığı yüzde 30’luk kurulu hayli eleştirmişti. Öte yandan Musk, reaksiyon çeken bir adım attı ve Twitter’da genel af başlattı. 10 binden fazla takipçisi olan yaklaşık 62 bin hesabın yasağını kaldırdı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.