SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İşte elektrikli aracı şarj etme maliyeti

İşte elektrikli aracı şarj etme maliyetiElektrikli araçları şarj etmenin en ekonomik yolu olan konuttan yahut işyerinden şarjın aylık maliyetini …

İşte elektrikli aracı şarj etme maliyeti
Akacan The Mall
04.05.2022 07:39
0
A+
A-

İşte elektrikli aracı şarj etme maliyeti
Elektrikli araçları şarj etmenin en ekonomik yolu olan konuttan yahut işyerinden şarjın aylık maliyetini hesapladık. Buna nazaran, ayda 2 bin km yol yapan bir elektrikli arabanın aylık güç masrafı meskenden şarj edildiğinde yalnızca 756 TL olurken, işyerinden şarj edildiğinde 1.096 TL oluyor. Konuta yahut işyerine kurulacak şarj istasyonunun ortalama maliyeti ise 17 bin 500 TL’yi buluyor.

Türkiye yollarındaki elektrikli araç sayısı her gün artıyor. Akaryakıt fiyatlarının son bir yılda iki kat artması ise tüketiciyi elektrikli araçlara daha çok yaklaştırıyor. O denli ki, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 2 bin 846 adet yüzde 100 elektrikli araç satılırken, 2022’nin sadece ocak-mart devrinde satılan elektrikli araç sayısı 1.073 adet olarak kayıtlara geçti. Başka yandan, kent içinde ve kentler ortası yol güzergâhlarında özel şirketlerin kurduğu şarj istasyonlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Türkiye’de şu anda ortalama 4 bin şarj istasyonu bulunurken, bu istasyonların bin 500’ünü özel kullanım yani tüketicilerin mesken yahut işyerlerine kurduğu istasyonlar oluşturuyor. Bilhassa son birkaç ayda konut ve işyerlerine kurulan şarj istasyonlarına tüketicilerden büyük ilgi var. Zira, şu anda bir arabası en uygun fiyatla hareket ettirmenin tek yolu konuttan şarj etmek. Ortalama bir elektrikli araçta 60 kWh batarya kapasitesi bulunuyor. Bu da yaklaşık 350 kilometrelik bir menzil manasına geliyor.

ORTALAMA 400 KWH

Akacan The Mall

Kent içinde kullanılan bir arabanın ayda ortalama 2 bin kilometre yol yaptığı düşünüldüğünde bu da ayda yaklaşık 400 kWh’lik bir güç tüketimi demek oluyor. Konuttan şarj tercih edildiğinde 400 kWh’lık tüketim aktüel güç fiyatlarıyla hesaplandığında, 1.89 TL’den (mesken aboneleri için 240 kWh üzeri fiyatlandırma) aylık 756 TL üzere hayli avantajlı bir fiyat ortaya çıkıyor. Birebir aracı işyerinden şarj etmenin maliyeti ise 2.74 TL’den (işyerleri için 900 kWh üzeri fiyatlandırma) 1.096 TL. Alışılmış ki, bu fiyatlar güç ölçüsü, vakti ve kullanılan tarifeye nazaran değişiklikler gösterebiliyor. Lakin, bu durum elektrikli arabaya en uygun gücün konut ve işyerlerinden sağlandığı gerçeğini değiştirmiyor.

AKARYAKIT 5 KATI KIYMETLİ

Tıpkı şartlar içten yanmalı akaryakıtlı bir motor için geçerli olduğunda artan akaryakıt fiyatlarının da tesiriyle aylık kullanım maliyeti 5 kat artıyor. Örneğin, 45 litre depoya sahip bir akaryakıtlı arabanın deposu şu anda 915 TL’ye doluyor. Kelam konusu arabanın şehirçinde ortalama 500 kilometre ara kat ettiği göz önüne alındığında tüketicinin cebinden çıkan aylık yakıt masrafı 3 bin 660 TL’ye ulaşıyor. Öte yandan, elektrikli araç sahipleri kent içi ve kentler ortası yollarda bulunan özel şarj istasyonlarını da yaygın biçimde kullanıyor. Bu istasyonlardan dolum fiyatı; yatırım, çalışan ve servis maliyetlerinden dolayı meskenden kullanım fiyatlarından 2.5 ila 3 katı daha fazla. Buna karşın, bunlar DC (hızlı şarj) imkânı sunduğu için uzun yollarda elektrikli araç kullanıcılarının en çok başvurduğu sistem ortasında yer alıyor. Uzmanlar, Türkiye’deki elektrikli araç şarj imkânlarının çoğalmasıyla şoförlerin mesken ve işyerlerinde kendi istasyonlarını, uzun seyahatlerde ise DC istasyonları yaygın olarak kullanacağını belirtiyor.

756 TL
Konuttan şarj edilen elektrikli arabanın aylık güç masrafı

1.096 TL
İşyerinden şarj edilen elektrikli arabanın aylık güç masrafı

3.660 TL
Akaryakıtlı arabanın aylık yakıt sarfiyatı

ÖZEL İSTASYON 17 BİN 500 TL

Elektrikli araçları konut tipi prize bağlayıp şarj etmek mümkün lakin uzmanlar bu metodu sağlıklı bulmuyor. Pekala, mesken yahut iş yeri kullanımına uygun şarj istasyonu kurmanın bedeli ne kadar? Bahisle ilgili sorularımızı yanıtlayan Şiddetli Energy Solutions (ZES) yetkililerine nazaran, şu anda müstakil bir konut için istasyon maliyeti ortalama 1.000 +KDV (17 bin 500 TL), şayet ortak kullanım düşünülürse de 4 istasyonun suram maliyeti ortalama 4.000 dolar+KDV’yi (70 bin TL) buluyor. ZES uzmanları, aygıt konseyimi olmadan priz yoluyla şarj etmenin, şarj müddetini bir tam güne çıkarabileceğini belirtirken, araca ve konuta ziyan verebilecek güvenlik risklerine karşı uyarıyor. Bu nedenle elektrikli araçları şarj etmek için ‘eve özel bir heyetim olmadıkça’ konutta belirli kapasitedeki elektronik aygıtlar için olan prizler üzerinden şarj gerçekleştirmenin riskli olduğunun altını çiziyor.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.