SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İsrail’den flaş Türkiye açıklaması

İsrail’den flaş Türkiye açıklaması İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, “Türk büyükelçisi de başka tüm ülkelerin …

İsrail’den flaş Türkiye açıklaması
Akacan The Mall
26.08.2022 15:52
0
A+
A-

İsrail’den flaş Türkiye açıklaması
 İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, “Türk büyükelçisi de başka tüm ülkelerin büyükelçileri üzere itimat mektubunu Kudüs’te sunacaktır. Umuyorum ki Türkiye, Büyükelçiliğini ilerleyen periyotta Kudüs’e taşır” dedi.

İsrail Maslahatgüzarı Lillian, basın mensuplarına Türkiye – İsrail ilgilerini kıymetlendirdi. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, Türkiye ile karşılıklı büyükelçi atanmasında İsrail’de sürecin çok farklı işlediğini belirterek, her iki tarafın da büyükelçinin kim olacağının duyurulması ortasında vakit farkı olabileceğini, İsrail’in atanacak büyükelçinin siyasi biri mi yoksa bir diplomat mı olacağına karar vereceğini söyledi ve “Seçimden evvel de olabilir, seçimden sonra da olabilir” dedi.

Sadece seçimler yüzünden İsrail tarafında işlerin ertelenebileceğini söyleyen Lillian, “Ama umarım olmaz. Umarım vaktinde olur ve yalnızca birkaç hafta daha sürer ve süreç sona erer” dedi.

Akacan The Mall

“75 YILDIR DEVAM EDEN BAĞLARIMIZ VAR”

Son bir yıldır Türkiye ile İsrail ortasındaki alakanın çok ağır olduğunu ve güzel istikamette ilerlediğinin altını çizen Lillian, “Başka bir kanalımız daha oldu. Bu, bağlantılarımıza çok somut, sağlam bir temel oluşturmaya çalışmak ve temel kararımızı vermek olan diplomatik kanaldır. Neredeyse 75 yıldır devam eden bağlarımız var. Bu yüzden, bu sefer hakikaten yapmaya çalıştığımız yeterli sağlam temeller ve gereğince esnek olacak temeller oluşturmaya çalışmak olduğunu söyleyebilirim. Bölgemizde yaşanan krizi çok yeterli biliyoruz” diye konuştu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile daima diyalog halinde olduklarının altını çizen Lillian, krizler olduğu takdirde bu şahıslar ile muhataplarının arayıp konuşabileceğini kaydetti.

“Bölgede barış, güvenlik ve istikrarı artırmak için ortak bir vazifesi ve ortak bir dileği paylaştığımıza inanıyorum” diyen Lillian, “Bunu yapabilmek için, bu açık diyalog kanalı çok değerlidir. Baştan beri anlaşamadığımız pek çok mevzu olduğunu söyledik. Türkiye ve İsrail’in birebir fikirde olmadığı pek çok husus olduğunu çok âlâ biliyoruz, lakin asıl misyonun ve asıl gayenin iki tarafın paylaştığı ortak bir şey olduğunu düşünüyoruz. Bu da bölgemizin daha inançlı, daha huzurlu olmasını sağlamak” diye konuştu.

“İSRAİLLİ TURİSTLER TÜRKİYE’Yİ ÖZLEDİ”

Rakamlardan yola çıkıldığında bu yılın çok başarılı olacağına dikkati çeken Maslahatgüzar Lillian, şöyle devam etti:

“İnsanların 10 yıldır söylediklerinden anlıyorum ki İsrailliler Türkiye’ye turist olarak zar güç geldi. Emniyetli olmamasından korktular. Bu çok üzücüydü, zira iki ülke ortasındaki siyasi alakalar ne olursa olsun, yıllar boyunca halklar ortası alakalar her vakit çok sıcaktı. Yeniden, çoğunlukla İsrail için konuşabilirim. Sayılarla İsrailli turistlerin Türkiye’ye geri dönmeyi nitekim özlediğini söyleyebilirim. Yüzde 300’lük bir artış gördük. Korona virüs pandemisi olduğu için bu kadar artış olduğunu söyleyebilirsiniz ancak evvelki yılların sayılarına bakarsanız geçen yıla nazaran daha da düşük olduğunu görürsünüz. Bu yıl, nitekim çok sayıda İsraillinin yaz tatili için geldiğini görüyoruz. Ben de daha çok Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı sayılara baktığımda yaklaşık 400 bin olduğunu söyleyebiliriz. Bu çok büyük bir sayı.”

İki ülkenin turizmde büyük bir potansiyeli olduğunu düşündüğünü söyleyen Lillian, “İsrail havayollarının buraya geri dönecek olması elbette hem turizm hem de karşılıklı ekonomik bağlar ve ticaret için çok çok yeterli bir haber. İlgilerin tamiri daha geniş bağlamda da görülebilir. Bu, İsrail’in Müslüman dünya ile olan alakalarının büyüyen doğasıdır” açıklamasında bulundu.

HAMAS MESAJI

Lillian, İsrail ile temas halinde olan Müslüman ülkelerin çemberinin 5-6 yıl öncesine nazaran çok farklı olduğunu vurgulayarak, “Ben bu münasebetlere inanıyorum. Ben bu alakalara çok inanıyorum. Ancak çok âlâ biliyoruz ki, hala orada olan manilerden başımızı çevirmemeliyiz. Bunlardan bol ölçüde vardır. Fakat bizim açımızdan, bence temel manilerden biri de Hamas’ın doğudaki ofisinin memleketler arası toplum tarafından terör örgütü olarak tanınan bir terör örgütü olması alışılmış ki. İsrail’in Türkiye’nin bu ofisi kapatmasını beklediği de bir sır değil. Bunu münasebetlerde bir pürüz olarak görüyoruz. Fakat daha evvel de söylediğim üzere, anlaşamadığımız mevzular var. Bizim tarafımız taleplerini karşı tarafa sunacak. Vakit, bu mahzurların büsbütün önümüzden çekilip çekilmediğini gösterecek” tabirlerini kullandı.

Ticarette de iki ülkenin büyük bir potansiyelinin olduğunu düşündüğünü söz eden Lillian, her iki ülkenin de en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında birbirlerini birinci 10’a koyduklarını bildirdi.

İran ile alakalarını de değinen Lillian, “Türkiye, İran’la çok uzun bir hududu paylaşıyor ve İran’a karşı hassasiyetleri var. İsrail ve Türkiye’nin İran’ın bölgesel güvenliğe yönelik tehdidi konusunda pek çok açıdan tıpkı fikirde olduğunu düşünüyorum. Bence hiçbir ülke üçüncü bir ülkenin kendi topraklarından turistlere karşı terörist hücreler işletmesine müsaade vermezdi. Türk makamlarının bu tehditlere karşı koyma kararlılığı çok etkileyiciydi bunun için çok müteşekkiriz” açıklamasında bulundu.

İran’ın nükleer tehdit olduğunu ve yalnızca İsrail için değil, büyük bir tehdit olduğunu lisana getiren Lillian, “Bizim için çok somut. İsrail Devleti’nin yıkılması için davette bulunuyorlar, lakin bu bölgedeki barış ve istikrar için büyük bir tehdit” dedi.

Türkiye’de farklı hükümetlerle uygun bağlar görüldüğünü ve yıllar boyunca farklı hükümetlerle güzel münasebetlerin olduğunu hatırlatan Lillian, “İsrail’deki seçimlerin sonuçlarının ne olacağını söyleyemem. Türkiye’de bu yıl yapılacak seçimlerin sonuçlarına neyin öncülük edeceğini söyleyemem. Lakin umarım şu anda inşa ettiğimiz şey, sağlam bir alaka temeli dediğim şeydir. Münasebetlerin temellerine yapılan bu yatırım, her iki tarafta da seçim sonuçlarıyla rastgele bir irtibat olmaksızın münasebetleri sürdürmemizi ve geliştirmemizi sağlayacaktır” diye konuştu.

FİLİSTİN SORUNUN TEK TAHLİLİ…

İsrail ile Filistin ortasındaki münasebetlere de değinen Lillian, “Tek temennim Filistin sıkıntısının tahlilinin bulunmasıdır. Ancak sizi temin ederim ki İsrail’in bu husustaki tavrı değişmedi. İsrail yıllardır Filistin sıkıntısının tek tahlilinin iki taraf ortasında direkt müzakereler olduğunu düşünüyor. Genel olarak, her iki tarafın da tahlili bulabileceğine inanıyoruz. Bu yalnızca her iki taraftaki başkanların birlikte oturup birbirleriyle konuşmaya istekli olmaları sıkıntısıdır. Maalesef son birkaç yıldır Filistin tarafında bu türlü bir irade görmedik. Dahası, Filistin toplumu içinde radikal güçlerin yükselişini gördük. Dediğim üzere, burada Hamas ofisinin kapatılmasının katkıda bulunabileceğine inanıyoruz” tabirlerine yer verdi.

TÜRK BÜYÜKELÇİ İTİMAT MEKTUBUNU KUDÜS’TE SUNACAK

“Türk büyükelçisi de öteki tüm ülkelerin büyükelçileri üzere itimat mektubunu Kudüs’te sunacaktır.” diyen Lillian, “Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan her ülke ismine elbette çok memnunuz. Şu an için bunu yapmaya karar veren çok sayıda ülke yok. Neyse ki, ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı. Lakin gerçekçi olmak gerekirse, Türkiye’yi bunu yapan birinci ülkelerden biri olarak görmek gerçekçi olmaz. Umuyorum ki Türkiye, Büyükelçiliğini ilerleyen devirde Kudüs’e taşır” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.