SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İSO İkinci 500’ün finansman sarfiyatları arttı, borçlanma yapısı bozuldu

İSO İkinci 500’ün finansman sarfiyatları arttı, borçlanma yapısı bozulduİstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya nazaran 2021 …

İSO İkinci 500’ün finansman sarfiyatları arttı, borçlanma yapısı bozuldu
Akacan The Mall
19.07.2022 11:23
0
A+
A-

İSO İkinci 500’ün finansman sarfiyatları arttı, borçlanma yapısı bozuldu
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya nazaran 2021 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden net satışları yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL’ye yükseldi. İSO İkinci 500’ün datalarına bakıldığnıda borçlanma…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), daha çok KOBİ niteliğindeki kuruluşları kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması şirketlerin finansman masraflarındaki artışı ve borçlanmadaki bozulmayı ortaya koydu.

İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamaya nazaran 2021 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden net satışları yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL’ye yükseldi.

Akacan The Mall

Üretimden net satışlar baz alınarak yapılan İSO İkinci 500’ün 2021 yılı sıralamasına bakıldığında; Ege Seramik 980,1 milyon TL ile birinci sırayı aldı. Onu 979,8 milyon TL ile Kozlu Besin takip ederken Kangal Termik Santral 979,7 milyon TL ile üçüncü oldu.

İSO İkinci 500’ün bu yılki listesine 137 yeni sanayi kuruluşu girdi. Bunlardan 57 tanesi İSO 500’den İSO İkinci 500’e düşen şirketlerden oluştu. Listeye geçen yılki İSO 1000 dışından giren yeni firma sayısı 80 olurken 2020 yılının İSO İkinci 500 listesinden İSO 500’e çıkan firma sayısı ise 39 olarak gerçekleşti.

2020 yılında 578,9 milyon TL ile 251,6 milyon TL bandında üretimden net satış yapan şirketler İSO İkinci 500 sıralamasında yer alırken 2021 sonuçlarına nazaran bu bant 980,1 milyon TL ile 444,2 milyon TL ortasında oluştu.

“2021’de endüstriciler, bankalara olan borçlarından çok daha büyük bir süratle öteki firmalara borçlanmışlar”

İstanbul Sanayi Odası Lideri Başkanı Erdan Bahçıvan rapora ait yaptığı değerlendirmede finansman masraflarına ve borçlanma yapısına dikkat çekti.

Bahçıvan, borçlanma yapısına ait olarak, “İSO İkinci 500’ün datalarına bakıldığnıda borçlanma yapısında bariz bir bozulma dikkatimizi çekmektedir. Kelam konusu datalar İSO İkinci 500’de işletme faaliyetlerinin giderek daha fazla borçlanma yüklü olarak finanse edildiğini ortaya koyuyor. Asıl değerlisi ise borcun vade yapısında da gözle görülür bir kısalmanın olması” sözlerini kullandı.

Mali borçların toplam borçlar içindeki hissesi yüzde 57,6’dan yüzde 54,2’ye inerken, başka borçların hissesi yüzde 42,4’ten yüzde 45,8’e yükseldiğinin göründüğünü belirten Bahçıvan, “Bunun manası şu; İSO İkinci 500 şirketleri faaliyetlerin finansmanında ve artan işletme sermayesi gereksiniminin karşılanmasında ticari borçları çok daha fazla kullanmışlar. Bir öbür deyişle 2021’de endüstriciler, bankalara olan borçlarından çok daha büyük bir süratle diğer firmalara borçlanmışlar.” dedi.

Finansmana erişimde zahmet yaşanıyor

İSO İkinci 500 araştırmalarında yeni bir durum olarak dikkat çeken şeyin finansamana erişim olduğunun altını çizen Bahçıvan, bu konudakaki görüşlerini şöyle özetledi:

“Şunu açıkça belirtmek gerekir ki, başta ihracatçı sanayicilerimiz olmak üzere, şirketlerimiz son yıllarda nitelikli ve kaliteli finansmana erişimde çeşitli zahmetler yaşıyor. Bu tabloya bakarak şunu söyleyebiliriz; finansman şartlarının sıkılaştığı ve kredi imkanlarının daraldığı son devirlerde, sanayicilerimizin içinde bulunduğu bu durum, zincirleme tepki halinde gelişebilecek ödeme risklerine işaret etmesi bakımından son derece kaygı vericidir.

Tüm dünyada olduğu üzere, ülkemizde de KOBİ’ler ölçek büyütmek, rekabetçiliği artırmak ve pazarını genişletmek için büyük çaplı yatırımlara daha fazla muhtaçlık duyuyor. Buradan hareketle kurlardaki yükseliş ve finansman şartlarındaki sıkılaşmanın dev şirketlere kıyasla KOBİ’ler için daha zorlayıcı bir ortam oluşturduğuna kuşku yok.”

Satışlar yüzde 77,5 arttı

İSO İkinci 500 şirketlerinin ana büyüklük kriteri olan üretimden satışlarının, 2021 yılında yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL’ye yükseldi.

Diğer taraftan finansman masrafları, büyük kuruluşlarda olduğu üzere İkinci 500’de de kârlılığın temel belirleyicilerden biri olmayı sürdürdü. Türk lirasındaki paha kaybı, enflasyondaki artış ve faiz oranlarındaki yükselişin tesiriyle İSO İkinci 500’ün finansman masraflarının 2021 yılında yüzde 114,4 oranında artarak 20,1 milyar TL’ye yükseldi.

2021’de İSO İkinci 500’de yüzde 70’in üzerinde düşük ve orta-düşük teknoloji yüklü bir yapının aşılamadığı görüldü.

2021 yılında İSO İkinci 500’ün istihdamı yüzde 5 artarak 261 bin şahsa çıkarken tıpkı yılda ödenen maaş ve fiyatlardaki artış ise yüzde 39 oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.