SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İşletmelere ‘dijital dönüşüm’ daveti

İşletmelere ‘dijital dönüşüm’ çağrısıHürriyet Gazetesi ve TÜGİAD iştirakinde Ankara’da düzenlenen ‘TÜGİAD İktisat Platformu ve Türkiye’nin …

İşletmelere ‘dijital dönüşüm’ daveti
Akacan The Mall
24.11.2022 07:39
0
A+
A-

İşletmelere ‘dijital dönüşüm’ çağrısı
Hürriyet Gazetesi ve TÜGİAD iştirakinde Ankara’da düzenlenen ‘TÜGİAD İktisat Platformu ve Türkiye’nin Gelecek Vizyonu’ toplantısında, ‘şirketlerin dijital ve yeşil dönüşüm için atması gereken adımlar’, ‘KOBİ’lerin iktisattaki rolü’ ve ‘2023’te dünya iktisadında yaşanacak öngörüler’ ele alındı. Toplantıda TÜGİAD Genel Lideri Nilüfer Çevikel, KOBİ’lerin büyümesi gerektiğine vurgu yaparken, TOBB İdare Heyeti Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, işletmelere “Dijital ve yeşil dönüşüm için hazır olun” daveti yaptı.

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ve Hürriyet Gazetesi iştirakiyle başşehir Ankara’da ‘TÜGİAD İktisat Platformu ve Türkiye’nin Gelecek Vizyonu’ toplantısı düzenlendi. Grand Ankara Hotel’de gerçekleşen toplantıya TÜGİAD idare konseyi, TÜGİAD üyeleri ve Hürriyet Gazetesi temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İdare Heyeti Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi İktisat Müellifi Noyan Doğan’ın üstlendiği toplantıda, TÜGİAD Genel Lideri Nilüfer Çevikel, TÜGİAD Ankara Şube Lideri Burak Dalgıç, Hürriyet Gazetesi İktisat Müdürü Sefer Levent ve Eximbank Pazarlama Yönetici Efkan Bingöl konuşmacılar ortasında yer aldı.

NİLÜFER ÇEVİKEL

Akacan The Mall

‘KOBİLER BÜYÜMELİ’

TÜGİAD Genel Lideri Nilüfer Çevikel, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere () yönelik çalışmaların değerine dikkat çekti. Çevikel, “Türkiye’deki firmaların yaklaşık yüzde 98’i KOBİ niteliğinde. KOBİ’ler istihdama yüzde 77.6 katkı sağlıyor. Münasebetiyle 500 milyar ihracat gayesine ulaşmamız, ekonomik istikrarı sağlayabilmemiz için KOBİ’lere yönelik çalışmamız ve onların sesini de duyurmamız gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin gelişmesi ve istihdamın artması için KOBİ’lerin büyümesini sağlamak lazım” dedi.

Nilüfer Çevikel

TÜGİAD’ın üzerinde durduğu bahislerden birinin de ‘dijital ve yeşil dönüşüm’ olduğunu lisana getiren Çevikel, “Ben sanayiciyim ve 70’den fazla ülkeye ihracat yapıyorum. Bu noktada bizi yeşil üretim, karbon ayak izi ve son periyotta uygulanacak hudutta karbon vergileri üzere mevzular yakından ilgilendiriyor” diye konuştu. Çevikel, ihracatçıların en kıymetli gereksinimlerinden birinin de yer (arazi) olduğunu lisana getirerek, “Büyümenin temeli üretim, üretimin temeli de yer. Büyümemiz için evvel arazi gerekiyor. Bilhassa KOBİ’lere arazi konusunda daha fazla yatırım yapılsa ve bu yerde daha fazla üretim sağlansa, değerli bir gelişme elde edilir. Herkes ihracat yapma potansiyeline sahip aslında. Bu potansiyel için de arazi tahsisi, ihracatçıların talepleri arasında” tabirlerini kullandı.

‘TEKNOLOJİYE ADAPTE OLMALIYIZ’

TÜGİAD Ankara Şube Lideri Burak Dalgıç, TÜGİAD’ın ‘Türkiye’nin birinci ulusal ve tek milletlerarası genç iş insanları derneği’ olduğunu hatırlattı. Dalgıç, 900’den fazla TÜGİAD üyesinin Türkiye iktisadının yaklaşık yüzde 25’ini yönettiğini belirterek, “Üyelerimiz ulusal ekonomimize yüksek katkıda bulunmaktadır. Ayrıyeten Ankara şubemizin üyeleri; dokumadan güce, otomotivden savunma sanayiine 60’dan fazla dalı temsil etmekte ve başkentimizin toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişimine büyük katkı sağlamaktadır” dedi. Geleceğin en kıymetli mevzularından birinin ‘dijital dönüşüm’ olduğunu söz eden Dalgıç, şöyle konuştu: “Hepimizin bildiği üzere ‘global rekabet’ kuralları daima değişmekte. Bizim de bu sistemde yerimizi muhafazamız ve hatta kural koyucu olabilmemiz için işletmelerimizi gelişen teknolojiye adapte etmek zorundayız. Tüketimdeki süratli artışla birlikte üretim de artıyor. Günümüzde olduğu üzere önümüzdeki devirde de süratli ve esnek üretim, işletmeler için kıymetli hususlardan olacaktır. Bu noktada işletmelerimizde uygulayacağımız dijital dönüşüm, operasyonel süreçlerde verimliliği sağlayacağı üzere daha süratli ve esnek üretim yapmamızı da beraberinde getirecektir.”

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU

‘DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDİYORUZ’

TOBB İdare Konseyi Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’un yaptığı çalışmaları anlatırken, işletmelere de “Dijital ve yeşil dönüşüm için hazır olun” daveti yaptı. Hisarcıklıoğlu, TOBB’un şirketlere yönelik attığı adımları özetle şöyle sıraladı:

* Firmalarımızı ve kesimlerimizi Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yeşil dönüşümün tesirlerine hazırlıyor, kurumsal kapasitelerini geliştiriyoruz. En çok etkilenecek bölümlerimizle, kamuyu bir ortaya getiriyor, bölümlerin yol haritasını birlikte belirliyoruz. KOBİ’lerin yeşil ve döngüsel iktisada geçişi için de çalışmalar yürütüyoruz. Böylelikle Türk iş dünyasının yeşil dönüşümüne öncülük ediyoruz. Yakın vakitte TOBB olarak ‘iklim portalı’nı devreye aldık. Bu portalda yeşil dönüşüme ait tüm faaliyetler, kamunun sunduğu dayanaklar ve yeşil dönüşüme rehberlik edecek dokümanlar yer alıyor. www. iklim.tobb.org.tr adresini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Rifat Hisarcıklıoğlu

* Şirketlerimizin ABD pazarına girişini kolaylaştırmak, ihracatımızı artırmak üzere bir birincisi gerçekleştirdik. Chicago’da TOBB Ticaret Merkezi’ni açtık. Çünkü ABD, yılda 2,5 trilyon dolara ulaşan ithalatıyla dünyanın en büyük pazarı. Bizim bundan aldığımız hisse ise yalnızca binde 6. ABD pazarında daha çok yer almak ve oradaki büyük fırsatları kıymetlendirmek için Ticaret Merkezi’mizi kullanın. Bu merkez sizlere satış, pazarlama, depolama ve dağıtım alanlarında hizmet verecek, eserlerinizin pazarda tutunmasını kolaylaştıracaktır. Bu merkezle sizlere satış, pazarlama, depolama ve dağıtım alanlarında hizmet veriyor, eserlerinizin pazarda tutunmasını kolaylaştırıyoruz.

* Ülkemizin yeşil dönüşüm sürecine ve mobilite ekosistemine katkı sağlayacak, Türkiye’nin Arabası TOGG’da birinci maksada ulaştık. Bursa Gemlik’teki üretim tesisleri geçtiğimiz ay faaliyete geçti ve birinci araç banttan indi. Ülkemizin yüz yıllık hayalini gerçekleştirmenin gururunu taşıyoruz. Tarihimizde birinci kere, fikri mülkiyet haklarının tamamı ülkemize ilişkin olan bir araba üretiyoruz. Birinci sefer beş büyük kuruluşu ortak bir amaçla bir ortaya getiriyoruz, en gerçek vakitte global rakiplerimizle başa baş bir yarışa giriyoruz. TOGG akıllı aygıtlarıyla yarının mobilite dünyasında biz de varız diyoruz. Teknolojimizle, mobilite tahlillerimizle, rekabetçi fiyatımızla tercih edilen global bir marka olacağız. Otomotiv tedarik sanayimizi, yeni jenerasyon mobilite ekosisteminin küresel oyuncuları haline getireceğiz. Seneye evvel yurtiçi satışlar başlayacak, bir sonraki sene de yurtdışına satış için adım atacağız.

* TOBB olarak eğitim alanında kıymetli yatırımlar gerçekleştirdik. 81 İl’de 81 okul yaptık. Öteki yandan odalarımızın ve borsalarımızın faaliyet gösterdiği 160 ilçede daha yeni okul yapmak kararı aldık. Böylelikle TOBB tarafından ülkemize kazandırdığımız eğitim tesisi sayısı 307’ye yükselmiş olacak. Öte yandan odalarımız ve borsalarımız 81 vilayette 117 meslek lisesinin himayesini üstlendi. Okullara yeni yatırım yaptık ve müfredatın piyasadan gelen talebe nazaran şekillenmesini sağladık. Bu sayede piyasada talep edilen meslekler okullarda okutulmaya başlandı ve buradan mezun olan öğrencilerin iş bulmaları kolaylaştı. Gelen talep sonucunda bu meslek liselerinde doluluk oranı yüzde 96’ya ulaştı.

MOBİL UYGULAMALARI TİCARETTE KULLANIN

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda ayrıyeten işletmelere (şirketlere) şu tekliflerde bulundu:

* Dünyanın en bedelli hazinesi akıllı telefonlar. Akıllı telefonları dijital dünyada verimli bir halde yerinizi almak için kullanın. Taşınabilir uygulamaların sağladığı kolaylığı ticarette kullanın. Dijital dönüşümü yakalayın ve ona hazır olun. Dünyayı hakikat okuyup vaktin ruhuna uymak da lazım. ‘Yeni ne yapabilirim?’ sorusunu her vakit sormak gerekiyor.

* Enflasyon muhasebesi uygulamasının artık büyük bir gereksinim haline geldiğini ve daha fazla erteleme yapılmadan uygulamanın bir evvel başlatılmasını da talep ediyoruz. Yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerin işletme sermayesi gereksinimi da artıyor. Onları desteklemek üzere, yeni kredi ve KGF kefaletli kredi paketleri gerektiğini de hükümete iletiyoruz.”

?

TÜGİAD Lideri Nilüfer Çevikel, TOBB Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu’na Togg biçimindeki pasta ile doğum günü sürprizi yaptı.

EFKAN BİNGÖL

TEMEL STRATEJİ KOBİ’LERE DESTEK

* Eximbank Pazarlama Yöneticisi Efkan Bingöl, Türk Eximbank’ın Türkiye’nin resmi ihracat takviye kuruluşu olduğunu tabir ederek temel stratejilerinden birinin ‘KOBİ’lere destek’ olduğunu söyledi. Bingöl, Türk Eximbank’ın geçen yılın sonu prestijiyle ihracatçılarına sunduğu dayanak meblağının 46.1 milyar dolara ulaştığını belirterek, “ Bu meblağın 22.5 milyar doları kredi, 23.6 milyar doları ihracat alacak sigortası. Bu manada Türk Eximbank, Türkiye’nin en büyük ihracat alacak sigortası şirketi. İhracatçının 234 farklı ülkedeki ihracat alacaklarını sigortalıyoruz. Ayrıyeten ihracatçı KOBİ’lere dayanak olunması Eximbank’ın en temel stratejilerinden biri. Müşterimizin yüzde 80’ini KOBİ’ler oluşturuyor” dedi.

Efkan Bingöl

NOYAN DOĞAN

KÜRESEL DARALMA ENDİŞESİ

Toplantının moderatörü Hürriyet Gazetesi İktisat Müellifi Noyan Doğan, çeşitli iktisat raporlarına dayanarak yaptığı değerlendirmede, 2023 yılı için global daralma hatta küresel manada stagflasyon telaşı yaşandığını kaydetti. “En karanlık tablo Avrupa üzerinde çiziliyor” diyen Doğan, “Avrupa’daki krizin boyutunun ne kadar olacağı ise kış ayının ne kadar sert geçeceğine bağlanıyor. 2023’te Avrupa’da büyümenin yavaşlayacağı kesin. Çin’in 2023’teki büyümesi ise Türkiye’nin büyümesinin altında olacak. Bunun nedenleri ise, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı güç krizi, güç fiyatlarının artıyor olmasının enflasyonu tetiklemesi, enflasyonun tüketimin düşmesine neden olması ve satın alma gücünün aşağı çekilmesi” sözlerini kullandı. Doğan, global iflasların yaşanacağına da dikkat çekerek, “Küresel çapta ticari iflaslarda 2022’de yüzde 10, 2023’te yüzde 19 geniş tabanlı bir artış bekleniyor. Güç krizi, enflasyon odaklı faiz siyaseti ve müdahale edilemeyen resesyonun iflas dalgasını tetikleyeceği öngörülüyor. En büyük darbenin güçten geleceği söyleniyor. Elektrik kesintisi senaryosu durumunda İngiltere’de 42 bin, Fransa’da 18 bin 700, Almanya’da 28 bin 400 şirketin batma riski ile karşı karşıya kalacağı tabir ediliyor. Bu manada 2023 küresel manada güç bir yıl olacak, ihracat yaparken dikkat etmekte yarar var” dedi.

Noyan Doğan

SEFER LEVENT

EKONOMİYİ 2023’TE NELER BEKLİYOR?

Hürriyet Gazetesi İktisat Müdürü Sefer Levent ise dünya ve Türkiye iktisadını 2023’te nelerin beklediğini anlattı. IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun değerlendirmesini yapan Sefer Levent, şunları söyledi:

“2023’te dünyada ticaret hacmi artışı önemli biçimde sürat kesecek. Ortalama büyüme düşecek. Enflasyonlar gerileyecek. Bilhassa brent petrolün fiyatı 2022’ye nazaran gerileyecek. Emtia fiyatlarında 2022’ye nazaran değerli bir değişim olmayacak lakin metal fiyatlarında gerilemenin devam etmesi bekleniyor. Gelişmiş ekonomiler yüzde 14 nüfusa sahip oldukları halde dünya gelirinin yüzde 42’sini alıyorlar. Toplam dünya ihracatının ise yüzde 61.4’ünü yapıyorlar. Yüzde 86 nüfusa sahip olan gelişmekte olan ülkelerin ise iktisattan aldığı gelir hissesinin, yüzde 58’de kaldığı görülüyor. Gelişmiş ekonomiler, 2023’te önemli bir büyüme kaybı yaşayacak. bölgesi ve Birleşik Krallık için resesyon sinyalleri çok kuvvetli. Gelişmiş ekonomiler, işsizlik konusunda bir problemle karşılaşmayacak.Gelişmiş ülkeler ortasında cari açık konusunda sorun yaşayacak tek ülke Birleşik Krallık. Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında ise Hindistan dışındaki gelişmekte olan ekonomiler 2023’te büyüme düşüncesi içine girebilir. Çin büyümeye devam edecek üzere görünse de iktisatta sorun yaşaması sürpriz olmaz. Brezilya’da büyüme suratının düşmesi, Rusya’da ise eksi olması bekleniyor. Rusya da 2023’te de resesyon yaşanacak. Brezilya’yı büyük olasılıkla işsizlik bekliyor. Bu ekonomiler ortasında en zahmetli görünen Brezilya olurken en rahat görünen iktisat Endonezya. Endonezya bir yandan büyümesini yüksek seviyede sürdürürken bir yandan da işsizlik ve enflasyonu düşürecek üzere görünüyor.”

Sefer Levent

Levent, 2023 Türkiye iktisadı için ise “Türkiye’nin her yıl bir milyon kişi artan nüfusuyla, 2023’te yaklaşık 942 milyar dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya ulaşması bekleniyor. Bu birebir vakitte kişi başına 10 bin 863 dolar gelir demek. Türkiye’nin 2023’te yüzde 3 büyümesi bekleniyor. İşsizlik oranı yerinde sayacak üzere. Enflasyonun yüzde 37 civarına gerilemesi de öngörülüyor” sözünü kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.