SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İş dünyası güneşe ısındı

Türkiye Ulusal Enerji Planı’na nazaran 2035’e kadar güneş gücü kapasitesi yaklaşık yüzde 45 artarak 52.9 gigavata ulaşacak.

İş dünyası güneşe ısındı
Akacan The Mall
15.04.2023 07:25
0
A+
A-

İş dünyası güneşe ısındı
Türkiye Ulusal Enerji Planı’na nazaran 2035’e kadar güneş gücü kapasitesi yaklaşık yüzde 45 artarak 52.9 gigavata ulaşacak.

Kamudan özel şirketlere, lokal idarelere kadar birçok kuruluş, art geriye GES yatırımı yaparak bu maksadı doğruluyor.

DEVLER SIRADA

Akacan The Mall

Son aylarda çok sayıda bölümden şirketin GES projeleri için başvurması dikkat çekti. Firmaların öncelikli tercihleri Van, Şanlıurfa, Manisa, Uşak, Afyon, Ankara Şereflikoçhisar, Balıkesir Bigadiç, Afyon, Konya, Karaman, Adana üzere kentler oldu. Abdullah Tivnikli’nin şirketi Eksim Enerji’nin Şanlıurfa, Kilis’te çok sayıda projesi olduğu görülürken nisan ayında ÇED süreci başlayan, sonuçlanan, halkın iştiraki toplantısı evresine geçen devler ortasında Tosyalı, Limak, İçtaş, Güçlü Elektrik, Turkcell, Yayla Besin, Çilek Mobilya üzere şirketler yer aldı.

Türkiye’nin Haziran 2022 sonu prestijiyle güneş gücüne dayalı elektrik konseyi gücü 8 bin 479 megavata ulaştı.

İşte GES’te güç tasarrufuna taşıyan üç değerli yatırım…

1) ERDEMİR VAN’A 1.9 MİLYARLIK 6 GÜNEŞ SANTRALI KURACAK

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın (ERDEMİR), Van’ın Başkale ve Erciş ilçelerinde altı güneş santralı kurması için ÇED süreci başladı.

Erdemir, Türkiye’nin güneşli gün sayısı ve güneş gücü verimliliği en yüksek kentlerinden olan Van’da yapacağı altı santral için üç başka ÇED evrakı hazırladı. Projelerden birincisi Başkale Erek köyüne kurulacak olan Erdemir-1 GES oldu.

12 Nisan’da ÇED süreci başlayan yatırım için, 15 hektarlık bir şahıs yeri kiralanarak, yılda 18 milyon 700 bin kwh elektrik üretmek üzere Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ ile mukavele imzalandı.

210 milyon 176 bin TL’lik yatırım kapsamında 23 bin 452 adet panel kullanılacak. Başkale Tepebaşı Mahallesi’ne yapılacak dört santral için yeniden şahıs yeri kiralandı. Toplam 147 bin 550 adet panel kullanılacağı ve 1 milyar 322 milyon TL’lik yatırım yapılacağı bilgisi belgede yer aldı.

Van Erciş Çatakdibi köyüne kurulacak ERDEMİR-6 GES projesi içinse ÇED süreci 5 Nisan’da başladı. Erdemir, Van’da kuracağı altı güneş santralı için yaklaşık 1.9 milyar TL yatırım yapacak.

2) İŞ BANKASI’NDAN GES YATIRIMLARINA DESTEK

Türkiye İş Bankası, sürdürülebilir kalkınma için yeşil iktisada verdiği dayanaklara bir yenisini ekledi. Banka, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA)biri olan “Erişilebilir ve Pak Enerji” maksadı ve sorumlu bankacılık prensipleri yeterince yenilenebilir güç, güç verimliliği ve kaynak verimliliği projeleriyle sıfır karbon iktisadına geçiş için finansman sağlıyor. ’ler isbank.com.tr üzerinden ulaşılan bir panelle pozisyon, fatura ve tesis bilgilerini girerek çatı, cephe ve arazi tipi lisanssız GES yatırımları için fiyatsız ön fizibilite raporu çıkarabilecekler.

Raporda, KOBİ’lerin GES yatırımı yapmaları halinde elektrik faturalarından elde edecekleri tasarruf fiyatı ve yatırımların ne kadar vakitte amorti edilebileceği de hesaplanıacak. İş Bankası’nın, KOBİ’lerin elektrik masraflarını azaltmak için yapacakları öz tüketim hedefli çatı, cephe ve arazi tipi GES yatırımlarının finansmanına yönelik sunduğu İş’te Güneş Kredisi için de tekrar panel üzerinden talep alınıyor.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Fazilet, “Bankalar ve finansal kuruluşlar, bilhassa KOBİ seviyesindeki işletmelerin yeşil dönüşümlerini destekleme, onların bu süreçte gereksinim duyacakları finansmanı sağlama noktasında katkı sunabilirler. Yeşil ekonomiyi destekliyoruz” dedi.

3) SELÇUKLU BELEDİYESİ GES İLE 20 BİN 203 AĞACI KURTARDI

Konya Selçuklu Belediyesi hizmet binası çatısı ve Kelebekler Vadisi’nde yaptığı GES çalışmalarıyla 1 milyon 726 bin 684 kW elektrik üretti.

Bu sayede yüzde 18 güç tasarrufu sağlandı. Üretilen elektriğin yanında 1067 ton karbon salınımı engellenirken, bu oran 20 bin 203 ağacın tabiatta kalmasına denk geliyor.

Belediye hizmet binasında kurulan 120 kWe’lik GES sistemi ile elektriğin 423 bin 320 kWh’lik kısmı güneş gücünden üretilerek binanın gereksinimi olan elektriğin yüzde 15’i buradan karşılandı. Kelebekler Vadisi’nde kurulan 360 kWe sistemli GES panelleri sayesinde ise Tropikal Kelebek Bahçesi’nin elektrik muhtaçlığının 1 milyon 303 bin 364 kWh’lik olan yüzde 75’lik kısmı karşılanmış oldu.

Selçuklu Belediye Lideri Ahmet Pekyatırmacı, mevzuyla ilgili açıklamasında “Belediyemizin bütün tesislerinin elektrik gücü muhtaçlığını yenilenebilir güç kaynaklarından güneş gücü sistemiyle üretmeyi hedefliyoruz. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı istiyoruz” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.