SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İrfan Aşçıoğlu konut fiyat ve kira artışını kıymetlendirdi: ‘Üretime dayanak meseleleri çözer’

Son 5 yılda kâfi konut üretilemediği için bugün konut piyasasında önemli bir arz sorunu yaşandığını söyleyen Aşçıoğlu İdare Konseyi Lider Vekili İrfan Aşçıoğlu, “Konut fiyatlarının ya da kiraların düşmesi için tek yol üretim. Kamu bu hususta değerli adım attı ve yeni konut kampanyasında üreticilere dayanak açıkladı. Bu dayanağın daima hale gelmesi ve artması ile yeni yatırımlar hızlanır, arz-talep istikrarı sağlanır” dedi.

İrfan Aşçıoğlu konut fiyat ve kira artışını kıymetlendirdi: ‘Üretime dayanak meseleleri çözer’
Akacan The Mall
22.01.2023 07:26
0
A+
A-

İrfan Aşçıoğlu konut fiyat ve kira artışını kıymetlendirdi: ‘Üretime dayanak sıkıntıları çözer’
Son 5 yılda kâfi konut üretilemediği için bugün konut piyasasında önemli bir arz sorunu yaşandığını söyleyen Aşçıoğlu İdare Konseyi Lider Vekili İrfan Aşçıoğlu, “Konut fiyatlarının ya da kiraların düşmesi için tek yol üretim. Kamu bu hususta kıymetli adım attı ve yeni konut kampanyasında üreticilere takviye açıkladı. Bu takviyenin daima hale gelmesi ve artması ile yeni yatırımlar hızlanır, arz-talep istikrarı sağlanır” dedi.

SON aylarda vatandaşın ve hükümetin gündemindeki öncelikli başlıklardan biri konut ve kira fiyatları oldu. Konuta erişimin kolaylaşması ismine evvel dar gelirli vatandaşlar için toplumsal konut atağı başlatıldı, sonra orta gelirli için yeni bir kampanya ve finansman modeli devreye alındı. Bu kampanyada, geçmiş yıllardan farklı bir başlık da oldu. Kamu yeni projeye başlayacak firmalara dayanak verileceğini açıkladı. Bu adımın barınma meselesinin tahlili için büyük ehemmiyet taşıdığını belirten Aşçıoğlu İdare Konseyi Lider Vekili İrfan Aşçıoğlu, “Kamu diyor ki; piyasada üretim sorunu yaşandığını gördüm ve dayanak oluyorum. Hazine dayanaklı KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansmana erişim imkânı sunulacak. Bu kesime cansuyu olur, firmaları üretime teşvik eder. Lakin dayanağın daima hale gelmesi ve artması ile yeni yatırımlar hızlanır, arz-talep istikrarı sağlanır” dedi.

İnşaat dalında yarım asrı aşan deneyime sahip Aşçıoğlu’nun 3. jenerasyon temsilcisi İrfan Aşçıoğlu ile konut piyasasında yaşanan sıkıntıları, tahlil tekliflerini ve yeni devir amaçlarını konuştuk.

Akacan The Mall

16 Ocak’ta yeni konut kampanyası başladı. Mesken almayı düşünenler için fırsat devirde miyiz?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortak çalışma ile Yeni Meskenim kampanyasını hazırladı. Kampanyanın iki ayağı var; tüketiciye dayanak ve üretime takviye. Tüketici tarafında kredi faizinin 0.69’a kadar inmesi çok önemli bir katkı. Vade mühletinin 15 yıla çıkması, Hazine’nin birinci 3 yıl taksitlere takviye sağlaması çok değerli. Kuralları sağlayan vatandaş için kaçırılmayacak fırsat. İmkânı olan kıymetlendirmeli. Kampanyanın üretime takviye boyutu da var. Konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere Hazine takviyeli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkânı sunulacak.

RUHSAT SAYISI YETERSİZ

Konut arzı probleminden bahsettiniz. Bunu sayılarla anlatır mısınız?

Üretimde azalma 2018’de başladı, bugün hâlâ devam ediyor. Yıllık 800-850 bin civarı yeni konut muhtaçlığı olsa da belediyelerden alınan ruhsatlar bunun gerisinde. 2019’da yaklaşık 320 bin konut, 2020’de 555 bin konut, 2021’de 722 bin konut için ruhsat alındı. Bu yıl da birinci 9 ayda alınan ruhsat 415 bin oldu. Yani her yıl açık vererek ilerledik ve bu yıl artık arz sorunu çok net hissedilir hale geldi. Bugün nasıl derseniz firmalarda iştahsızlık sürüyor.

FİRMALAR TEMKİNLİ

Nedir bu iştahsızlığın sebebi?

Öngörülemeyen koşullar firmaları zorluyor. Üstelik yalnızca Türkiye değil, küresel bir sorun var artık. 2020’de pandemi ve tesirleri ile uğraş edildi. Tam pandemi tesirleri azalacak derken Rusya Ukrayna savaşı ağır darbe oldu. Maliyetler önemli arttı, firmalar projeye başlarken hesabını yapamaz hale geldi. Firmaların riski görüp üretimde temkinli ilerlemesi ve maliyetlerdeki vahim artış üst üste gelince, hem fiyatlar hem de kiralar önemli oranda arttı.

Peki bu meseleler nasıl aşılacak?

Konut fiyatlarının ya da kiraların düşmesi için tek yol üretim. Kamu bu mevzuda kıymetli adım attı ve yeni konut kampanyasında üreticilere takviye açıkladı. Açıklanan 25 milyar liralık dayanak yeni 12-15 bin konut üretilmesi manasına geliyor. Atılan bu adımı önemsiyoruz. Kesime cansuyu olur ve üretime teşvik eder. Lakin şunu da belirtmeliyim ki lakin takviyenin daima hale gelmesi ve artması ile yeni yatırımlar hızlanır, arz-talep istikrarı sağlanır. Kampanya periyodu ile sonlu olması yerine model olması gerekir. Üretimi destekleme yalnızca müteahhit firmaya değil, tüketiciye dayanak manasına gelir. Türkiye’de konut dalının yılda 700 bin-1 milyon bandında üretim düzeyine gelmesi ve bunu devam ettirmesi gerekir.

YOLCULAR GİTTİ HANCILAR KALDI

Bir periyot ‘herkes müteahhit oldu’ diye tenkit vardı, bugün üretim yok deniliyor. Ne değişti, geçmişte gördüğümüz üreticiler artık nerede?

Eskiden bir konutta balon eleştirisi çok vardı, bir de herkes inşaatçı oldu eleştirisi. Konutta balon denildi bugün nitelikli konut arzı yok. İkinci tenkit ise bence haklı. Farklı işkolunda olan, hiç deneyimi olmayan birçok işinsanı inşaatı kârlı görüp geldi. Bugün ise hiçbiri yok. Yolcular gitti, hancılar kaldı. Kamunun dala dair yaptığı mevzuat düzenlemeleri de bu manada tesirli oldu. Ülkemizde konut üreticilerinin algısı negatif olsa da sanıldığından fazla yükü üstleniyor. Elimiz değil gövdemiz taşın altında. Konut alan kişinin, arsa sahibinin, kredinin yükünü alıyoruz. Bir de piyasa riski var. Kolay bir iş değil yaptığımız.

FRENE BASMADIK BASMAYIZ

Üretim vurgusu yaptınız. Pekala yeni yılda siz neler yapacaksınız?

Gayrimenkul dalında 56 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Ben 3. jenerasyon temsilcisiyim. Bu kadar vakitte birçok sorun gördük lakin üretimde frene hiç basmadık. Yeni yılda da basmayacağız. 2023 yılının birinci çeyreğinde Bahçeşehir’de butik bir proje, Ispartakule’de ise büyük ölçekte bir projeye imza atacağız. Bahçeşehir projemizde, bölgeye saygılı çağdaş mimari yaklaşımı ile 2+1’den 5+1’e kadar uzanan balkonlu, teraslı ve bahçeli daireler hayata geçecek. Çevreci bir yaklaşımla inşa edeceğimiz projemiz LEED Yeşil Bina Sertifikası da alacak. Projenin tamamı konutlardan oluşacak ve ofis, dükkân, otel üzere ticari üniteler yer almayacak. Her dairesinde balkonlu, teraslı yahut bahçeli ömür alanları sunacak Ispartakule projemizde, 1+1’den 4+1’e uzanan bir daire karması olacak. Geniş peyzaj alanı ve birbirinin görüntüsünü kesmeyen blok yerleşimleri dışında varlıklı toplumsal tesisleri ile de bölgede farklılaşacak.

5 MİLYARLIK 2 PROJE

İki yeni projede 900’e yakın konut inşa edilecek ve aktüel hasılat kıymeti 5 milyar TL’nin üzerinde olacak. Projelerin eser geliştirme evresinde bağımsız araştırma şirketleriyle farklı pazar araştırmaları, anketler ve pazar tahlilleri yaptık. Potansiyel müşterilerin muhtaçlık ve beklentilerini, Aşçıoğlu vizyonu ile birleştirdik. Satışı devam eden Zeytinburnu’daki Selenium Park ve lansmanlarını gerçekleştireceğimiz iki yeni proje dışında, yüksek talep alacağımızı düşündüğümüz bir yerin daha muahedesini imzaladığımızı buradan sizin aracılığınızla duyurmak isterim. 2024 yılında lansmanını yapmayı planladığımız bu yeni konut projemiz de yeniden Zeytinburnu’nda hayat bulacak. İstanbul dışında ise Bodrum ve İzmir’de yeni yatırımlar için araştırma yapıyoruz.

1 METREKARE İÇİN VAZGEÇENLER VAR

Yeni konut üretimi kadar eski yapıların yenilenmesi de hayati kıymet taşıyor. Kentsel dönüşümde piyasada tablo nasıl?

Kentsel dönüşümde kamu üzerine düşeni yaptı. Mevzuat düzenlemeleri oldu, vatandaşa takviyeler arttı. Lakin biz özel bölüm olarak alana indiğimizde inanılmaz yüksek taleplerle karşılaşıyoruz. Bir periyot teknik ve mali yeterliliği olmayan firmalar vatandaşı mağdur etti evet lakin bugün kurumsal firmalar vatandaşla uzlaşmakta zorlanıyor. 1 metrekare fark için anlaşmaktan vazgeçenler var. Vatandaş karşısında kamu teminatı görmek istiyor. Bu nedenle kamu kurumları, TOKİ olabilir, belediyeler ya da onların iştirakleri olabilir devreye girmeli. Ada bazlı muahedeler yapılıp ihale ile projeler verilirse işte o vakit süreç hızlanır. Kamu ihale kademesinde firmaları denetim edeceği için projelerin yarım kalma riski de olmaz. Özel kesim sürece dahil edilirse daha süratli yol alınır.

 

İNŞAATA BAYAN ELİ DEĞMELİ

Konutun üretim kısmı erkek hâkim bir dal, ancak mesken tercihini tartıyla bayanlar yapıyor. Sizin şirketinizde bayanların yeri nasıl?

Aşçıoğlu Genel Merkez’de yöneticiler dahil bayan çalışan oranımız yüzde 55. Bu birçok firmaya kıyasla hayli tezli bir oran. Eser geliştirirken de, satarken de bayan bakış açısının çok katkı sağladığın gördük. Bu nedenle inşaata her vakit bayan eli değmeli diyoruz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.