SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Irak’ta yüksek tansiyon! Bağdat’ta Sadr isyanı

Irak’ta yüksek tansiyon! Bağdat’ta Sadr isyanıŞii önder Mukteda el Sadr’ın siyasetten büsbütün çekildiğini açıklamasının akabinde Bağdat’taki …

Irak’ta yüksek tansiyon! Bağdat’ta Sadr isyanı
Akacan The Mall
31.08.2022 07:40
0
A+
A-

Irak’ta yüksek tansiyon! Bağdat’ta Sadr isyanı
Şii önder Mukteda el Sadr’ın siyasetten büsbütün çekildiğini açıklamasının akabinde Bağdat’taki çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti. Olaylar Sadr’ın ‘Şiddete son verin’ daveti üzerine yatıştı.

Irak evvelki gün başşehir Bağdat’ta patlak veren çatışmalarla çalkalandı. Ülkenin tesirli isimlerinden Şii din adamı ve siyasi başkan Mukteda el Sadr’ın geçen pazartesi günü siyasetten büsbütün çekileceğini açıklaması üzerine, destekçilerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’yi işgal teşebbüsünde bulunması önemli çatışmalar yaşanmasına yol açtı. Çatışmaların yüklü olarak Irak güvenlik güçleri ve onlarla birlikte hareket eden İran yanlısı Haşdi Şabi milisleriyle Sadr hareketine bağlı Saraya Selame (Barış Tugayları) güçleri ortasında yaşandığı bildirildi. Havan topu dahil ağır silahların kullanıldığı belirtilen çatışmalarda etraf hastanelere nazaran can kaybı 30’u geçerken yaralı sayısı ise 800’ü aştı.

İRAN HUDUDU KAPATTI

Akacan The Mall

Bazı ülkeler diplomatik temsilciliklerindeki çalışanı bölgeden tahliye ederken, birçok havayolu şirketi de Bağdat seferlerini iptal etti. Türkiye, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler taraflara itidal ve şiddetten uzak durma daveti yaparken, Dışişleri Bakanlığı Irak’a seyahat uyarısı yayınladı. İran idaresi ise Irak’la tüm kara sonlarının kapatıldığını ve Bağdat uçuşlarının iptal edildiğini açıkladı. Pazartesi akşamı ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

‘EVE DÖNÜN’ ÇAĞRISI

Dün ise öğlen saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyen Mukteda el Sadr, taraftarlarına “Eve dönün” daveti yaptı. Protestoların devam etmemesi gerektiğini çünkü barışçıl karakterini yitirdiğini söyleyen Sadr, “Iraklı kanı dökmek artık yasaklanmıştır. Oturma aksiyonunun dahi son bulmasını istiyorum” sözlerini kullandı. Yaşanan çatışmalardan dolayı Irak halkından özür dileyen Sadr, destekçilerine bir saat içinde meskenlerine dönme davetinde bulundu. Sadr’ın açıklamaları tesirli olurken çatışmaların dinmesiyle sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı.

ERKEN SEÇİM SİNYALİ

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, protestocuların sokaklardan çekilmesinin akabinde yaptığı konuşmada erken seçime yeşil ışık yaktı. Seçimin krizden çıkış manasına geldiğini belirten Salih, “Bu tıpkı vakitte siyasi ve toplumsal istikrarı garanti ediyor ve Irak halkının isteklerine karşılık veriyor” dedi. Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerden bu yana hükümet kurulamayan ve siyasi krizin pençesinde olan Irak’ta bir müddettir Şiiler ortasında iç savaş telaşları yaşanıyordu. Genel seçimlerden birinci parti çıkmasına karşın başka Şii kümelerle müzakereleri reddeden ve hükümeti kurmak için gereken çoğunluğu sağlayamayan Sadr Hareketi, tekrar seçime gidilmesini ve meclisin lağvedilmesini talep ediyordu.

 

TAHRAN’IN IRAK’TAKİ NÜFUZUNA KARŞI ÇIKTI

– Mukteda el Sadr, Şii dünyasında “Büyük Ayetullah” olarak tanınan Muhammed Sadık el Sadr’ın oğlu olarak 1974’te Necef’te dünyaya geldi.

– Irak’ta Şii nüfus üzerinde tesirli olan Sadr ailesinin vârisi olarak düşünülmeyen Mukteda el Sadr babası ve ağabeylerinin öldürülmesinin akabinde ailenin başına geçti.

– Irak Devlet Lideri Saddam Hüseyin’in düşüşünün akabinde Irak siyasetinde öne çıkan bir figür olan Sadr, 2003 yılında Sadr Hareketi’ni kurdu.

– ABD ve İran’ın, Irak siyasetindeki tesirini ortadan kaldırma telaffuzuna sahip olan Sadr Hareketi, 2009 seçimlerinden itibaren her seçimde parlamentoya milletvekili sokmayı başardı.

– Ekim 2021 seçimlerinde sandıktan birinci parti çıkmasına karşın hükümet kurulamadı. Sadr, evvelki gün siyasetten çekildiğini duyurdu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.