SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İpliğin başşehrinde makineler sustu

Türkiye iplik üretiminin kalbi olan Kahramanmaraş’ta makineler sustu. Kentteki makine sınırlarının yüzde 35’i kullanılamaz halde. Bölgeye uzun yıllardır anahtar teslim fabrika kuran Teco Lideri Fatih Zülkadiroğlu’nun telefonlarını “Abi benim makineyi nasıl satarız” talebi kilitledi. Zülkadiroğlu, “Bina sağlam bile olsa makine çizgisi yılan üzere kıvrılmış. Makinelerin yüzde 20’si hurdaya ayrılır. Gerisi Hindistan, Pakistan, İran’a satılır” dedi.

İpliğin başşehrinde makineler sustu
Akacan The Mall
26.02.2023 07:38
0
A+
A-

İpliğin başşehrinde makineler sustu
Türkiye iplik üretiminin kalbi olan Kahramanmaraş’ta makineler sustu. Kentteki makine çizgilerinin yüzde 35’i kullanılamaz halde. Bölgeye uzun yıllardır anahtar teslim fabrika kuran Teco Lideri Fatih Zülkadiroğlu’nun telefonlarını “Abi benim makineyi nasıl satarız” talebi kilitledi. Zülkadiroğlu, “Bina sağlam bile olsa makine çizgisi yılan üzere kıvrılmış. Makinelerin yüzde 20’si hurdaya ayrılır. Gerisi Hindistan, Pakistan, İran’a satılır” dedi.

Asrın felaketinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta tüm dünyaya iplik üreten makineler susmuş durumda. 155 bin dokuma emekçisinin dededen bu yana ekmek kapısı olan, Türkiye’nin en güzel iplik ustalarına evsahipliği yapan fabrikaların büyük kısmı yıkıldı. Binası sağlam olan fabrikalarda ise iplik makineleri hasarlı. Kahramanmaraş, Türkiye’nin iplik üretiminin kalbi niteliğinde. Kentteki 360 ihracatçının Türkiye’nin dış ticaretine yıllık katkısı yaklaşık 1 milyar . Lakin büyük yıkımın tam kalbinde olan bu tesisler personelinden ustasına, yöneticisinden işverenine kadar tarihte görülmemiş bir kayıp yaşadı.

YÜZDE 35’İ KULLANILAMAZ

Akacan The Mall

Dededen bu yana yalnızca Güneydoğu Bölgesi değil Hindistan’dan Almanya’ya kadar uzanan hatta iplik fabrikaları kuran, makine mühendisi Fatih Mehmet Zülkadiroğlu’nun telefonları susmuyor. Teco Dokuma İdare Heyeti Lideri olan Zülkadiroğlu, “Bütün bölgede yıllardır iplik fabrikası kurarız. Avrupa’dan iplik makineleri getirir, buradaki ikinci el makineleri de İran, Pakistan üzere ülkelere taşır, orada yeni fabrikalar yaparız. Sarsıntı Kahramanmaraş’taki iplik fabrikalarında büyük hasara yol açtı. Telefonlarım ‘Abi benim makineyi nasıl satarız’ diyen müşterilerimin iletileriyle kitlendi” dedi.

Fatih Mehmet Zülkadiroğlu

Kahramanmaraş genelindeki iplik makinelerinin yüzde 30-35’inin kullanılamaz hale geldiğini belirten Zülkadiroğlu, bunların yüzde 15-20’sinin hurdaya çıkacağını tabir etti. Zelzele nedeniyle Mersin’de bir dağ meskenine ofisini taşıdığını söyleyen makine mühendisi, “Buradan kalkıp Maraş’taki fabrikalara gidiyoruz. Bölgeyi inceledik. Hasar çok büyük. Binalar yıkılmış, yıkılmayanların da içindeki makineler kullanılamaz hale gelmiş” halinde konuştu.

‘SAT, KURTUL, YENİSİNİ AL’

Fatih Zülkadiroğlu, görüştüğü iplik tesisi işverenlerinin, “Şimdi ne olacak” sorusuna, “Sat, kurtul, yenisini al” cevabını verdiğini söyledi. Neden diğer deva olmadığını da şöyle açıkladı: “Maraş’ta Avrupa kalitesinde üretim yapılıyor. Bu makineler yüksek devranla çalışır. En az yüzde 95 randımanla çalışması lazım. Yüzde 80’de ziyan eder. Zira güç, personellik kıymetli. Ayrıyeten ustalar da Maraş’tan gitmiş. İplik üreticileri ‘Benim makineyi satalım’ diyor. İkinci el makine olarak Hindistan, Pakistan, İran, Mısır üzere ülkelere satacağız hepsini.”

Fatih Zülkadiroğlu’nun dikkat çektiği bir nokta da var: “Pandemi periyodunda kentteki eski iplik üreticilerine makine yenileme teşviki verilmişti. Yeni siparişler vermiştik, eskilerini de yer açmak için satıyorduk. Yeni makinelerin bir kısmı bu yıl gelecekti. Bu açıdan bir baht var ancak yeni sarsıntılar bekleniyor. Bir iplik makinesi 10-20 milyon . Binalara koymaya çekiniyorlar.”

ADIYAMAN’DA ÇALIŞANLARA KONTEYNER VERİLİYOR

Deprem bölgesinde çok sayıda fabrikası bulunan Sanko Holding İdare Konseyi Lideri Abdülkadir Konukoğlu, “Bu hafta Adıyaman’da yüzde 10 kapasiteyle başlarız. Her hafta yüzde 20 eklenir. Sarsıntı bölgesindeki tüm çalışanlarımıza 10’ar bin TL takviye veriyoruz. Fabrikaların yanına aileleriyle kalabilecekleri konteynerler kuruyoruz” dedi. 

‘KISA ÇALIŞMA BİRKAÇ AYIMIZI KURTARIR’

Kahramanmaraş’ta üretim yapan Arsan Dokuma İdare Konseyi Lideri Alişan Arıkan da kentteki tüm tesislerin büyük hasar aldığını söyledi. Kısa çalışma ödeneği, personel çıkarma yasağı üzere kararların endüstricinin önünü görebilmesi açısından değerli olduğunu belirten Arıkan, “iplik makineleri S haline gelmiş, ayarları bozulmuş. Şu anda sigorta şirketleriyle hasar tespiti için uğraşıyoruz” diye konuştu.

‘BUNDAN FAZLASI KIYAMETTİR’

Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding İdare Konseyi Lideri Hanefi Öksüz de kentteki durumu, “Çok büyük bir felaket yaşadık. Her halde bundan fazlası kıyamettir” kelamlarıyla tabir etti. Öksüz, şu bilgileri verdi: “Çalışanlarımız gitti. Çalışanlar için 500 konutluk proje hazırladık. TOKİ modeliyle çalışabiliriz. Daha sonra sayıyı 1000’e çıkaracağız. Endüstriciler olarak göçü önlemenin yollarını bulmamız gerekiyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.