SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İngiltere’ye ‘ilk renkli’ başbakan

İngiltere’ye ‘ilk renkli’ başbakanİngiltere’de son 7 hafta içinde üçüncü sefer başbakan belirlendi. Ülkenin eski Hazine Bakanı Rishi Sunak, Liz …

İngiltere’ye ‘ilk renkli’ başbakan
Akacan The Mall
25.10.2022 07:41
0
A+
A-

İngiltere’ye ‘ilk renkli’ başbakan
İngiltere’de son 7 hafta içinde üçüncü sefer başbakan belirlendi. Ülkenin eski Hazine Bakanı Rishi Sunak, Liz Truss’ın istifasının akabinde Muhafazakâr Parti’nin ve ülkenin yeni önderi oldu. 42 yaşındaki Sunak, ülkenin en genç ve birinci Hint kökenli başbakanı olarak da tarihe geçecek.

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın geçen hafta istifa etmesinin akabinde, hem Muhafazakâr Parti’nin hem de ülkenin yeni başkanı Rishi Sunak oldu. Boris Johnson hükümetinde Hazine Bakanı olarak misyon yapan Sunak, temmuz ayında Johnson’ın istifası sonrası yapılan seçimde, Liz Truss ile finale kalmış ve Truss’tan sonra en yüksek oyu alan aday olmuştu.

KARŞISINA RAKİP ÇIKMADI

Akacan The Mall

Ancak Sunak, bu sefer parti içinde oylama yapılmadan direkt başbakan oldu. Bunun nedeni ise Sunak’a karşı bir rakip çıkmamasıydı. Başbakanlığa yine aday olacağı belirtilen Boris Johnson evvelki gün yarıştan çekildiğini açıklarken, Sunak’a rakip olacağı belirtilen Penny Mordaunt adaylık için gereken 100 partilinin dayanağını almayı başaramadı. Böylelikle Rishi Sunak’a başbakanlık yolu açılmış oldu.

BİRLİK ÇAĞRISI

Sunak’ın bugün Kral 3’üncü Charles ile görüşerek hükümeti kurma misyonunu alması ve resmen misyona başlaması bekleniyor. İngiltere’nin yeni başbakanı olarak birinci açıklamasını dün yapan Sunak,”Partimizi ve ülkemizi bir ortaya getirmeyi en büyük önceliğim yapacağım” dedi. Konuşmasında selefi Liz Truss’a da teşekkür eden Sunak, “Artık istikrara ve birliğe gereksinimimiz var ” diye konuştu.

İLKLERE İMZA ATACAK

Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’ın kendisine hükümeti kurma vazifesini vermesinin akabinde resmen misyona başlayacak. Sunak, İngiltere’de birçok birincisi de gerçekleştiriyor. Ülkenin çağdaş tarihindeki en genç başbakan olacak olan Sunak, tıpkı vakitte ülkenin birinci beyaz olmayan ve Hint kökenli önderi de olacak. Bu nedenle ‘İngiltere’nin birinci renkli başbakanı’ diye anılıyor.

EKONOMİ SİYASETİ TESİRLİ OLDU

Eski Hazine Bakanı Rishi Sunak’ın, “Birleşik Krallık mükemmel bir ülke fakat derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. İktisadımızı düzeltmek, partimizi birleştirmek ve ülkemiz için hizmet etmek istiyorum” tarafındaki kelamları seçilmesinde tesirli oldu. Çünkü 45 gün müddetle ‘İngiltere tarihinin en kısa müddet vazifede kalan başbakanı’ Liz Truss, vergi indirimi siyasetlerinin Sterlin’e kıymet kaybı yaşatması nedeniyle istifa etmişti. Sunak ise dış borcu arttırarak vergileri azaltma siyasetinin Truss’ın sonunu getireceğini evvelden iddia etmişti. Yani iktisat ve maliye bilgisi, Rishi Sunak’ı partinin gözünde devleştirdi.

 

‘EŞİ KRAL’DAN DAHA ZENGİN’

* Rishi Sunak’ın soyu Hindistan’dan Afrika’ya, oradan da İngiltere’ye uzanan Hintli göçmenlere dayanıyor. Anne Usha Sunak Kenya’da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya’da dünyaya geldi.

* İngiltere’ye göç eden eczacı annesi ve hekim babası bu ülkede tanışarak evlendi. Rishi, 12 Mayıs 1980 tarihinde İngiltere’de doğdu.
okul arkadaşı

* Oxford’a bağlı Lincoln College’da ideoloji, siyaset bilimi ve iktisat eğitimi gören Sunak, yüksek lisansını ise Fullbright bursuyla Amerika’nın Stanford Üniversitesi’nde yaptı. 2001-04 yılları ortasında Goldman Sachs’ta çalıştı. Siyasi mesleğine ise 2015’te Muhafazakâr Parti’de başladı.

* 2009’da Stanford’da tanıştığı teknoloji devi Infoysy’un kurucusu Hintli milyarder Naraya Murthy’nin kızı Akshata ile evlendi. Kendisi üzere Hint kökenli olan Akshata ile iki kızları var.

* Eşiyle 730 milyon sterlinlik servetiyle ülkenin 222’nci en varlıklı bireyi olan Sunak, lüks markalara merakıyla biliniyor.

* Akshata Murthy’nin şahsî serveti 430 milyon sterlin. Daily Mail’e nazaran şahsî mal varlığı ile Kral’dan daha güçlü.

* Murthy, eşinin Hazine bakanı olduğu periyotta “kendi vatanında ikamet etmeyen kişi” istisnasıyla İngiltere’de vergi ödememesi gündem olmuştu.

* Star Wars (Yıldız Savaşları) hayranı olan Rishi Sunak, 2016’da bir küme öğrenciyle yaptığı sohbette, çocukken ‘Jedi Şövalyesi’ olmak istediğini söylemişti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.