Başpiskoposun istifası isteniyor.
İngiltere’de dini otoriteye sahip bir lider olarak bilinen avukat John Smyth’in 1970’ler ve 1980’lerde kiliselerde 100’den fazla erkek çocuğu istismar etmesinin, İngiltere Kilisesi içinde yıllarca örtbas edildiği ortaya çıktı.
2018 yılında Güney Afrika’da 77 yaşında hayatını kaybeden Smyth, Hristiyan yaz kamplarında tanıştığı erkek çocuklarına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanıyordu.
Symith’in eylemleri, Şubat 2017’de Channel 4 News tarafından yapılan bir soruşturmada öğrenilmişti.
Kilisenin Smyth davasını ele alış biçimine ilişkin yapılan incelemede ise olayla ilgili ayrıntıların 2013’te başpiskoposa sunulduğu belirtildi.
Uzmanlar, 2013’te bu ayrıntıların polise resmen bildirilmesi halinde Smyth’in 2018’de ölmeden önce bu eylemleri nedeniyle ceza çekebileceğini belirtiyor.
Uzun zamandır beklenen ve bağımsız bir ekip tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan rapor, Smyth’in İngiltere Kilisesi ile ilişkilendirilen, en çok suç işlemiş seri tacizci olduğunu gösteriyor.
Buna göre Smyth, 1970’lerde ve 1980’lerde İngiltere’de 26 ila 30 genç erkeği istismar etti. Daha sonra Afrika’ya taşındı ve burada da 13 ila 17 yaşlarındaki 85 ila 100 erkek çocuğa daha istismarda bulundu.
Bulguların yayınlanmasının ardından Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, mağdurlardan özür diledi ve Smyth’in “kötü eylemlerini meşrulaştırmak için Hristiyan gerçeğini manipüle ettiğini” savundu.
Welby ayrıca, ayrıntıları daha titizlikle takip etmesi gerektiğini kabul etti ve geçen hafta istifa etmeyi düşündüğünü ancak görevinde kalmaya karar verdiğini dile getirdi.
Öte yandan Welby’nin istifa etmesi yönündeki baskılar artıyor.
BBC Radio 4’ün Today programına konuşan St. Anne Kilisesi Rahibi Giles Fraser, Welby’yi, Smyth’i “yetkililere bildirmeyerek istismarı sürdürmesine izin vermekle” suçladı. Fraser, başpiskoposun “din adamlarının güvenini kaybettiğini” de sözlerine ekledi.
Fraser’a göre Kilise Parlamentosu’nun (Genel Sinod) üç üyesi, Smyth’in tacizlerini bildirmedeki “başarısızlığı” nedeniyle başpiskoposun istifa etmesi çağrısında bulunan bir dilekçeyi imzaya açtı.
Newcastle Piskoposu Helen-Ann Hartley de, “dehşet verici ve şoke edici” diye nitelediği raporun ardından Welby’nin istifa etmesini isteyen en kıdemli kilise üyelerinden biri oldu.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise Welby’nin istifa edip etmemesi gerektiği sorusuna, “Bu benim değil, kilisenin meselesi,” yanıtını verdi.