SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İngiltere ihracatında yeni dönem

Türkiye’nin Birleşik Krallık ile ticaretinde 1 Ocak 2023 itibarıyla CE’nin yerine Birleşik Krallık Uygunluk Değerlendirme (UKCA) işareti kullanılacak. Kapsama giren firmaların, ürünlerinin UKCA işareti taşımasına dikkat etmeleri gerekiyor.

İngiltere ihracatında yeni dönem
Akacan The Mall
23.12.2022 13:49
0
A+
A-

İngiltere ihracatında yeni dönem
Türkiye’nin Birleşik Krallık ile ticaretinde 1 Ocak 2023 itibarıyla CE’nin yerine Birleşik Krallık Uygunluk Değerlendirme (UKCA) işareti kullanılacak. Kapsama giren firmaların, ürünlerinin UKCA işareti taşımasına dikkat etmeleri gerekiyor.

1 Ocak 2023’ten itibaren CE işareti gerektiren çoğu eşyayı kapsayan ve bu işaret gibi eşyanın ilgili mevzuata ilişkin tüm gereklilikleri karşıladığını gösteren UKCA’nın İngiltere, Galler ve İskoçya piyasasına sunulacak eşya için kullanılması zorunlu olacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, UKCA uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Akacan The Mall

Birleşik Krallık’ın Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri olduğunu ve en fazla ihracat yapılan 4’üncü ülke konumunda bulunduğunu belirten Gültepe, bu ülkeye yılın 11 ayında 12 milyar dolarlık dış satım yapıldığını söyledi.

Gültepe, bu sebeple ihracatçılar olarak Brexit sürecini yakından takip ettiklerine dikkati çekerek, “Brexit süreci 31 Aralık 2020’de tamamlandı. Bu tarih itibarıyla Birleşik Krallık bizim de dahil olduğumuz AB Gümrük Birliği’nden de çıkmış oldu. Takip eden gün, yani 1 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi. Bu sayede ihracatçılarımızın olası kayıplarının önüne geçilmiş oldu.” dedi.

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasıyla bazı yeni teknik düzenlemelerin getirildiğine işaret eden Gültepe, şöyle konuştu:

“CE işareti yerine Birleşik Krallık Uygunluk Değerlendirme simgesi olan UKCA işareti ikame edildi. Uygulama 1 Ocak 2022’de başladı ancak olası kayıpların önüne geçmek adına 1 Ocak 2023’e kadar CE işaretli ürünlerin İngiltere, İskoçya ve Galler’de kabul edilmesi kararı alındı. Bu geçiş süreci 1 Ocak 2024’e kadar devam ediyor. Bu açıdan mağduriyetlerin önüne geçilmesi adına Birleşik Krallık tarafından olumlu bir tavır sergileniyor. İhracatçılar, çoğu ürün için halen AB gerekliliklerine uymaya ve 1 Ocak 2023’e kadar CE işaretini kullanmaya devam edebilecek. Yeni yaklaşım kapsamındaki mallarda UKCA işareti, 1 Ocak 2024’e kadar ürüne iliştirilen bir etikete veya beraberindeki bir belgeye eklenerek kullanılabilecek.”

“İhracatta kayıp söz konusu olmaz”

Gültepe, uygulamaya ilişkin firmalara uyarıda bulunarak, “UKCA işareti kapsamına giren konularda mal üreten özellikle kimya, elektrik-elektronik, demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları sektörlerinde ihracat yapan firmalarımızın bu konuya hassasiyet göstermesi gerekiyor. İhraç ettikleri ürünlerde üçüncü taraf değerlendirmesi gerekmiyorsa bu firmalarımız doğrudan başvuru yapabilirler. Eğer değerlendirme gerekiyorsa firmalarımızın, Birleşik Krallık onaylı bir değerlendirme kuruluşuyla çalışarak uygunluk beyanı için gerekli belgeleri temin etmeleri gerekiyor. Bu uyumluluk beyanı için ayrıca teknik belgelere de sahip olma şartı aranabiliyor. Akabinde UKCA işaretini mevzuata uygun şekilde ürüne yerleştirmeleri yeterli oluyor.” ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı Gültepe, Türkiye’den Birleşik Krallık’a ihracat yapan 27 sektörde 11 bine yakın firma bulunduğunu belirterek, “Bu firmalarımızın tamamı bu işareti ve onun getirdiği teknik yenilikleri bu sene olmasa bile seneye dikkate almak durumunda.” dedi.

UKCA işaretiyle ilgili ürün bazlı rehberler de bulunduğunu vurgulayan Gültepe, şunları kaydetti:

“Firmalarımızın kendi ihraç ürünleriyle ilgili gelişmeleri incelemelerinde fayda var. Eğer yeni düzenlemeler varsa bir an evvel UKCA işaretiyle ilgili gereklilikleri yerine getirip olası aksamalara mahal vermemeye davet ediyorum. Biz TİM ve ihracatçı birlikleri olarak ihracatçılarımıza sektörel ve ürün bazlı bilgilendirmeler yapıyoruz. UKCA işaretiyle ilgili Birleşik Krallık pazarında ihracat kaybı oluşturacak bir durumun söz konusu olmadığını değerlendiriyorum. Türk ihracatçıları, küresel standartlara uyumlu bir üretim yapısına sahip. Dolayısıyla bazı teknik düzenlemeleri dikkate alarak talep edilen belgeleri beyan etmek yeterli olacaktır.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.