SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İMSAD: İnşaat gereçlerinde yılın en düşük ihracatı

İMSAD bilgilerine nazaran, İnşaat gereçleri yıllık ihracatı dış pazardaki zayıflamanın tesiriyle 34,3 milyar dolar oldu. Pazarlardaki yavaşlamanın tesiri, ihracatta ölçü ve bedel olarak yaşanan düşüşlerde bariz olarak hissedildi. İhracat ölçü…

İMSAD: İnşaat gereçlerinde yılın en düşük ihracatı
Akacan The Mall
09.12.2022 10:53
0
A+
A-

İMSAD: İnşaat materyallerinde yılın en düşük ihracatı
İMSAD bilgilerine nazaran, İnşaat materyalleri yıllık ihracatı dış pazardaki zayıflamanın tesiriyle 34,3 milyar dolar oldu. Pazarlardaki yavaşlamanın tesiri, ihracatta ölçü ve kıymet olarak yaşanan düşüşlerde besbelli olarak hissedildi. İhracat ölçü…

Türkiye İnşaat Gereci Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin Ekim ayı sonuçları açıklandı.

Buna nazaran, Eylül ayının akabinde Ekim’de de düştü. Aylık ve yıllık ihracat büyüklükleri geride kalan iki ayda gerileme eğilimi gösterdi. Yurtdışı pazarlarda başlayan zayıflamanın ihracat üzerindeki tesiri Ekim ayında besbelli biçimde ortaya çıktı. Buna bağlı olarak inşaat gereçleri sanayi dış ticaret performansı ekim ayında 2,49 milyar dolarla bedel olarak bu yılın en düşük ikinci aylık ihracatı olarak kayıtlara geçti. İhracat geçen yılın Ekim ayına nazaran bedel olarak yüzde 10,6 oranında düştü.

Akacan The Mall

İhracat ölçü olarak geçen yılın Ekim ayına nazaran yüzde 21,9 azalarak 4,18 milyon tona geriledi ve bu yılın en düşük ihracatı gerçekleşti. İnşaat gereçleri sanayi ortalama yıllık ihracat ünite fiyatı Ekim ayında geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 13,5 arttı. 2021 yılı Ekim ayında ortalama ihracat fiyatları 0,52 dolar/kg iken 2022 yılı ekim ayında 0,59 dolar/kg düzeyine çıktı. Ortalama ihracat ünite fiyatının da düşüş eğilimine girdiği gözleniyor.

Yıllık ihracat 35 milyar dolardan döndü

Ağustos ayında 35 milyar dolara çok yaklaşan yıllık (son 12 aylık) ihracat istikamet değiştirerek düşüş eğilimine girdi. İnşaat materyalleri yıllık ihracatı Ekim ayında 34,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat ölçü olarak ise yıllık 59,97 milyon tona indi. Ortalama yıllık ihracat ünite fiyatı 0,57 dolar/kg düzeyinde bulunuyor.

Pazarlardaki yavaşlamanın tesiri, ihracatta ölçü ve bedel olarak yaşanan düşüşlerde bariz olarak hissedildi. Geçen seneye nazaran daha yüksek olan ünite fiyatlar, ihracatın bedel olarak büyüklüğünü desteklemeyi sürdürdü. Fakat ünite fiyatlarda da düşüş başladı.

İthalat gerilemeye karşın yüksek seviyede

Ekim ayında inşaat materyalleri ithalatı gerileyerek 867 milyon dolara düşmesine karşın geçen yılın ekim ayının yüzde 35 üzerinde gerçekleşti. İthalat paha olarak yüksekliğini koruyor.
İnşaat gereçleri ithalatı ölçü olarak ise kıymetli ölçüde gerileme kaydederek 274 bin 162 tona indi. İthalat ünite fiyatı evvelki aylara nazaran yükselerek 3,16 dolar/kg oldu.

Alt dallarda de zayıflama eğilimi öne çıkıyor

2022 yılı Ekim ayında giderek yavaşlamaya ve gerilemeye dönüşen inşaat gereçleri ihracat performansında yalnızca üç alt kesimde paha olarak artışlar oldu. Fakat kelam konusu artışlar daha çok ünite fiyat artışlarından kaynaklandı. Ölçü olarak ise düşüşler yaşandı.
Bu periyotta sekiz alt eser kümesinin yedisinde, ihracat ünite fiyatları 2021 yılı ekim ayına nazaran yüksek gerçekleşti. Global emtia ve kesin eser fiyatları gerileme eğilimine girmiş olmakla birlikte hala geçen yılın fiyatlarının üzerinde bulunuyor.

2022 yılı Ekim ayında prefabrik yapıların ortalama ihracat ünite fiyatlarında 2021 yılı Ekim ayına nazaran gerileme yaşandı. Mineral eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatı geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 26, demir çelik eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatı geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 10,4 daha yüksek düzeyde bulunuyor. Metal bazlı eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatı yüzde 7,3, ağaç ve ahşap eserleri ortalama ihracat ünite fiyatı yüzde 8,9 arttı. Kimyasal bazlı eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatlarındaki artış yüzde 7,5 oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.