SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İmalat PMI endeksinde daralma Ağustos’ta da devam etti

İmalat PMI endeksinde daralma Ağustos’ta da devam ettiİstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 47,4 oldu. Faaliyet koşulları üst u …

İmalat PMI endeksinde daralma Ağustos’ta da devam etti
Akacan The Mall
01.09.2022 10:37
0
A+
A-

İmalat PMI endeksinde daralma Ağustos’ta da devam etti
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 47,4 oldu. Faaliyet koşulları üst üste altıncı ay zayıflamış olmakla birlikte son anket bilgileri imalat sektöründeki bozulmanın hafif sürat kestiğine işaret etti. Manşet endeks ile uyumlu…

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ağustos 2022 periyodu sonuçları açıklandı. Eşik paha olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm sayıların kesimde güzelleşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına nazaran, temmuzda 46,9 olarak ölçülen manşet PMI, ağustosta 47,4 oldu. Faaliyet koşulları üst üste altıncı ay zayıflamış olmakla birlikte son anket bilgileri imalat sektöründeki bozulmanın hafif sürat kestiğine işaret etti. Manşet endeks ile uyumlu olarak üretimdeki yavaşlama temmuza kıyasla daha ölçülü gerçekleşti.

Bununla birlikte kuvvetli piyasa koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşüş Ağustos’ta da sert şekilde devam etti. Yeni siparişlerde ise düşüş Ağustos ayında sürat kazandı ve Mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Anket iştirakçisi firmalar, talepteki yetersizlik ve fiyatlardaki artışların yanı sıra küresel iktisattaki zayıflığa dikkat çekti. Buna paralel olarak yeni ihracat siparişleri de yavaşlarken kimi iştirakçiler Avrupa talebinde azalma olduğunu bildirdi. İstihdamın artmaya devam etmesi ve artış suratının son üç ayın en yüksek düzeyine çıkması, anketin görece müspet gelişmesi oldu. Fiyat baskılarının müşteri talebi ve üretim hacimleri üzerindeki tesirleri sürmekle birlikte, enflasyonun üçüncü çeyrek ortalarında yavaşladığına ilişkin sinyaller devam etti. Ham husus, nakliye ve güç maliyetlerindeki yüksek seyir, taban ücretteki artış ve Türk lirasındaki değer kaybı üzere faktörler girdi maliyetleri ve satış fiyatlarındaki yükselişe katkı yaptı. Bununla birlikte, enflasyon oranları girdi fiyatlarında son 31 ayın, sonuncu ürün fiyatlarında ise son 18 ayın en ölçülü düzeylerine geriledi. Mevcut girdi stoklarının üretim ihtiyaçlarını karşılamaya büyük ölçüde kâfi olması nedeniyle imalatçılar Ağustos’ta girdi alımlarını azalttıklarını bildirdi. Satın alım yapan firmalar ise tedarikçilerin gereç temininde yaşadıkları zorluklara bağlı olarak artan teslimat süreleriyle karşılaşmaya devam etti. Satışlarda görülen yavaşlama, en son ürün stoklarındaki artış eğiliminin dört aya ulaşmasını sağladı. Stoklardaki artış, Eylül 2015’ten bu yana en yüksek süratte gerçekleşti.

Akacan The Mall

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket dataları hakkında değerlendirmede bulunan S&P Küresel Market Intelligence İktisat Yöneticisi Andrew Harker, şunları söyledi:

“Ağustos ayında üretimdeki zayıflamanın sürat kesmesine karşın Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana en yüksek oranda yavaşlayan yeni siparişlerde durum biraz daha endişe verici. Hem iç hem de dış pazarlardaki zayıflıklar nedeniyle piyasa koşullarında bariz zorluklar söz konusu.

Maliyet baskılarının ağustos ayında hafiflemeye devam etmesi, firmalar için belirli bir rahatlama sağlıyor. Girdi fiyatlarındaki artışın iki buçuk yılı aşkın bir dönemin en ölçülü düzeyine gerilemesi, satış fiyatlarındaki yükselişin de yavaşlamasını sağladı. Fiyat artışlarının daha hafif seyretmesi önümüzdeki aylarda talepteki bozulmanın sınırlanmasına yardımcı olabilir.”

Takip edilen 10 bölümün birçoklarında üretim düştü

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI, ağustos ayında birçok sektörde güçlü faaliyet koşullarının sürdüğüne işaret etti. Temmuz’da olduğu üzere Ağustos ayında da yeni siparişleri artan tek sektör kara ve deniz taşıtları sektörü oldu. Üretim ise sektörlerin çoğunda düşüş gösterdi. Son anketin başlıca olumlu göstergesi yeniden istihdam olurken, girdi fiyatları enflasyonundaki genel düşüş firmaların üzerindeki maliyet baskısını kısmen hafifletti.

Ağustos ayında takip edilen 10 sektörün dokuzunda yeni siparişler yavaşladı. Bu durumun istisnası son dört ayın üçünde büyüme kaydeden kara ve deniz taşıtları sektörü oldu. Yeni siparişlerde en besbelli yavaşlama, Mayıs 2020’den bu yana görülen en yüksek oran ile dokuma sektöründeydi. Zayıflık dış talep koşullarında da kendisini gösterirken yeni ihracat siparişlerini artırabilen tek sektör besin ürünleri oldu. Yeni siparişlerin azalması ile sektörlerin çoğunluğu Ağustos ayında üretimini de yavaşlattı. Temmuz ayı ile kıyaslandığında yalnızca kara ve deniz taşıtları ile makine ve metal ürünler sektörlerinde üretim arttı. Dokumacılık, yeni siparişlere emsal şekilde üretimin de en sert şekilde yavaşladığı sektör oldu.

Üretim ve yeni siparişlerdeki ivme kayıplarına rağmen, Ağustos’ta çoğu sektör istihdamını artırdı. En güçlü artış kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe gerçekleşti. Üç sektörde istihdam azalırken bunlar içerisinde en bariz düşüş metalik olmayan mineral ürünler imalatında gerçekleşti.

Anket kapsamında takip edilen 10 sektörün tamamında girdi maliyeti enflasyonunun gerilemesi, ağustos ayında imalat sektörünü bir ölçüde destekledi. Metalik olmayan mineral ürünler girdi fiyatlarındaki en süratli artışı kaydeden sektör olmayı sürdürürken en düşük enflasyon ana metal sektöründe gerçekleşti.

Tekstil sektöründe yeni siparişlerin sert bir şekilde yavaşlamasına bağlı olarak firmalar talebi artırmak hedefiyle son ürün fiyatlarındaki artışı çok ölçülü düzeyde tuttu. Diğer sektörlerin çoğunluğu sonuncu ürün fiyatlarında önceki aya kıyasla daha düşük oranlı artışlar yaptı. Bu durumun tek istisnası makine ve metal ürünleri sektörü oldu. On sektörün tamamı ağustos ayında daha uzun teslimat süreleri ile karşılaşsa da tedarik zinciri aksamalarında en kötünün geride kaldığına ilişkin sinyaller devam etti. Dokumacılık firmalarının teslimat sürelerinde artış çok sonlu kalırken en bariz bozulma makine ve metal ürünlerinde gerçekleşti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.