SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İmalat göstergesi 2 yılın en düşük düzeyinde

İmalat göstergesi 2 yılın en düşük seviyesindeİstanbul Sanayi Odası (İSO) Temmuz ayına ait imalat satınalma yöneticileri endeksini yayımladı …

İmalat göstergesi 2 yılın en düşük düzeyinde
Akacan The Mall
01.08.2022 10:37
0
A+
A-

İmalat göstergesi 2 yılın en düşük seviyesinde
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Temmuz ayına ait imalat satınalma yöneticileri endeksini yayımladı.

Türkiye’de imalat satınalma yöneticileri endeksi Temmuz’da 46,9 kıymetini aldı. Böylece endeks Mayıs 2020’den bu yana en düşük düzeye geriledi.

Haziran ayında endeks 48,1 olarak kaydedilmişti.

Akacan The Mall

Endekste 50’nin altı kıymetler daralmaya, üstü ise büyümeye işaret ediyor.

Endeks, faaliyet koşullarında Mayıs 2020’den beri en besbelli yavaşlamaya işaret etti. Temmuz’daki yavaşlama genel bir talep yetersizliğinden kaynaklanırken belgisiz piyasa koşulları ve devam eden fiyat baskıları bu sorunu derinleştirdi.

İSO’dan yapılan açıklamaya nazaran hem üretim hem de yeni siparişlerde Temmuz’da Kovid-19 salgınının birinci dalgasından bu yana en besbelli ivme kaybı gözlendi.

Talep tarafındaki nispeten olumlu gelişme, yeni ihracat siparişlerindeki yatay seyir oldu. Bir diğer olumlu gösterge de birtakım firmaların kapasite genişletme çabalarına bağlı olarak istihdam artışının devam etmesiydi. Bununla birlikte, yeni işe alımlar çok ölçülü düzeyde kaldı ve 26 aydır süren iyileşme trendinin en düşük artışı gerçekleşti.

Girdi stoklarında son üç ayın birinci düşüşü

Firmalar yeni siparişlerdeki yavaşlamayla bağlantılı olarak satın alma faaliyetlerini yavaşlatırken girdi stoklarında da son üç ayın birinci düşüşü kaydedildi.

Sektörde enflasyonist baskıların hafiflediğine ilişkin sinyaller dikkat çekti.

Girdi maliyetleri Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak keskin şekilde artmaya devam etse de bu artış Şubat 2021’den beri en ölçülü düzeyde gerçekleşti. Böylece son ürün fiyatları enflasyonu üst üste dördüncü ay geriledi ve yaklaşık bir buçuk yılın en düşük artışı kaydedildi.

Tedarikçilerin materyal temin etmede yaşadığı zorluklara ve küresel lojistik problemlerine bağlı olarak tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti. Tedarik zincirlerindeki aksamalar son üç ayın en besbelli düzeyinde olmasına rağmen yılın başlarına kıyasla çok daha ölçülü seyretti.

Yılın ikinci yarısının başlamasıyla birlikte piyasalardaki belirsizlikler, talebin yavaş seyri ve fiyat baskıları Türk imalatçıları açısından şiddetli faaliyet koşullarına yol açtı. Son PMI anket sonuçları sadece yeni ihracat siparişleri ve istihdam tarafında nispeten olumlu bir görünüm sundu. Bilgiler, enflasyonist baskıların tepe yaptığı yönünde sinyal vermeye devam etti. Hem girdi maliyetleri hem de kesin ürün fiyatlarındaki artışlar yaklaşık bir buçuk yılın en düşük oranında gerçekleşti. Fiyat baskılarındaki azalış, önümüzdeki aylarda firmalara müşterilerini geri kazanabilmeleri için birtakım fırsatlar sağlayabilir. S&P Küresel Market Intelligence İktisat Yöneticisi Andrew Harker

Takip edilen 10 kesimde üretim yavaşladı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI, Temmuz ayında imalat sanayi sektörü genelinde zayıflığa işaret etti. Son 15 aylık dönemde birinci defa 10 kesimin tamamında üretim yavaşladı.

En besbelli düşüşlerin gerçekleştiği iki sektör, metalik olmayan mineral ürünler ile dokumacılık ürünleri oldu. Misal şekilde, 10 sektörün dokuzunda yeni siparişler yavaşlama gösterirken bu durumun istisnası kara ve deniz taşıtları sektöründe kaydedilen güçlü artış oldu.

En keskin yavaşlama ise dokuma ürünlerinde gerçekleşti ve bu sektörün yeni siparişleri Kovid-19 salgınının birinci dalgasından bu yana en süratli düşüşü gösterdi.

Dış talep tarafında ise kısmen daha olumlu bir tablo gözlendi ve on sektörün üçünde yeni ihracat siparişleri artış kaydetti.

Talepteki zayıflık belirtilerinin yanı sıra üretim ihtiyaçlarındaki düşüş, sektörlerin çoğunluğunda istihdamın azalmasına yol açtı. Besin ürünleri, ana metal sanayi ve giysi ve deri ürünlerinde istihdam artış eğilimi kesintiye uğradı.

Satın alma faaliyetlerinde genele yayılan yavaşlama

Satın alma faaliyetlerinde de genele yaygın bir yavaşlama gözlendi. Girdi alımlarını artıran tek sektör kara ve deniz taşıtları oldu. Fakat diğerlerinde olduğu üzere bu sektörde de firmalar girdi stoklarını azalttı.

Girdi maliyetleri enflasyonu yüksek kalmaya devam etse de sektörlerin çoğunda fiyat artış suratı haziran ayı ile kıyaslandığında düşük seyretti.

Girdi fiyatlarındaki en bariz yükseliş metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşirken en yavaş artış ise ana metal sanayiinde kaydedildi.

Temmuz ayında satış fiyatlarındaki en ölçülü artış da tekrar ana metal sektöründe gerçekleşirken aylık bazda enflasyonun hızlandığı tek sektör ağaç ve kağıt ürünleri oldu.

Tedarikçilerin teslimat süreleri tüm sektörlerde uzarken tedarikçi performansında en besbelli bozulmanın yaşandığı sektör makine ve metal ürünler oldu. Teslim sürelerindeki en hudutlu artış ise dokuma sektöründe gerçekleşti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.