SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İktisat torbası Meclis’ten geçti

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye çıkarılması, 2 bin liralık bayram ikramiyesi, süreksiz personellerin çalışma müddetlerinin artırılması, onur aylığı üzere düzenlemeleri içeren son ‘ekonomi torbası’ Meclis’ten geçti. Maddede EYT müracaatlarından kaynaklanan ağır iş yükü nedeniyle SGK çalışanına fazla mesai uygulaması da var. Nisandan itibaren geçerli olacak emekli düzenlemesinin bütçeye yıllık maliyeti ise 150 milyar TL olarak hesaplandı.

İktisat torbası Meclis’ten geçti
Akacan The Mall
01.04.2023 09:08
0
A+
A-

Ekonomi torbası Meclis’ten geçti
En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye çıkarılması, 2 bin liralık bayram ikramiyesi, süreksiz çalışanların çalışma müddetlerinin artırılması, gurur aylığı üzere düzenlemeleri içeren son ‘ekonomi torbası’ Meclis’ten geçti. Maddede EYT müracaatlarından kaynaklanan ağır iş yükü nedeniyle SGK çalışanına fazla mesai uygulaması da var. Nisandan itibaren geçerli olacak emekli düzenlemesinin bütçeye yıllık maliyeti ise 150 milyar TL olarak hesaplandı.

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren seçim öncesi son iktisat torbası, evvelki gece Meclis’te kabul edildi. Maddeyle en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesi 2 bin liraya çıkarılırken, süreksiz personellerin de çalışma mühletleri artırılacak. 2 bin 961 TL olan onur aylığı da 8 bin 847 TL’ye çıkarılıyor. Nisan ayından itibaren geçerli olacak emekli düzenlemesinin bütçeye yıllık maliyeti ise yaklaşık 150 milyar TL olarak hesaplanıyor.

EYT’YE FAZLA MESAİ

Akacan The Mall

Yasada EYT müracaatlarını hızla sonuçlandırmaya yönelik son dakika düzenlemesine de gidildi. Buna nazaran, EYT müracaatları nedeniyle ortaya çıkan ağır iş yüküyle karşı karşıya kalan SGK işçisine üç ay mühletle fazla mesai fiyatı ödenecek. Fazla mesai mühletleri 50 saatten 100 saate çıkarılan kurum çalışanlarına, saat başına 54 lira olmak üzere aylık 5 bin 400 liraya kadar et fiyat ödenmesinin yolu açıldı. Kanunla getirilen düzenlemeler özetle şöyle:

ŞEREF AYLIĞI ARTIYOR

Muharip gazilerin aylıkları ortasındaki farklılıklar giderilecek ve minimum fiyatın net fiyatında aylık ödenecek. İstiklal Madalyası sahiplerinin yanı sıra Kore’de ve Kıbrıs Barış Harekâtı’nda fiilen vazife alanlara hayatta bulundukları sürece, vatani hizmet tertibinden 30 günlük net minimum fiyat meblağında aylık bağlanacak. Hak sahibinin vefatı halinde bu aylık, dul eşe yüzde 75 oranında bağlanacak lakin dul eşin tekrar evlenmesi durumunda kesilecek.

YARGIDA MAAŞ AYARI

Yasayla yüksek yargı mensuplarının maaşlarıyla ilgili de düzenlemeye gidiliyor. Yargıtay ve Danıştay liderleri, üyeleri ile Yargıtay ve Danıştay başsavcılarının maaşları yükseltilecek, Anayasa Mahkemesi’ndeki fiyatlar düzeyine çıkarılacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na verilen bilgide Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın 69 bin 112 lira, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 62 bin 244 lira, Yargıtay- Danıştay-Sayıştay liderlerinin 58 bin lira, Yargıtay-Danıştay ve Sayıştay üyelerinin 49 bin 971 lira aldığı açıklanmıştı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA DÜZENLEME

En düşük emekli aylığı kök fiyatlara artırım yapılmadan 7 bin 500 TL’ye yükseltilecek. Kök fiyatlar tıpkı kalırken, 7 bin 500 TL’nin altındaki tüm emekli aylıkları Hazine yardımıyla 7 bin 500 TL olarak ödenecek. Ayrıyeten hala bin 100 TL olan emekliye bayram ikramiyesi 2 bin TL olarak ödenecek.

AFET HİZMETLERİNE FEDAKÂRLIK MADALYASI VERİLECEK

Doğal afet ve salgın hastalıklarla uğraşa sağladıkları katkılarla üstün feragat, fedakârlık, muvaffakiyet ve faydalık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası, yabancı bireylere de Üstün Fedakârlık Nişanı verilecek. Hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün muvaffakiyet ve çabayla Türk vatanına hizmet etmiş Türk vatandaşlarından, vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıkların toplumsal garantilerinin olup olmadığına bakılmaksızın, tüm gazilere taban fiyatın net fiyatında aylık ödenecek. Güvenlik korucuları ve vefatları halinde hak sahiplerine bağlanan emekli aylığı fiyatı ise en düşük 7 bin 500 lira olacak.

GEÇİCİ PERSONELLERİN ÇALIŞMA MÜHLETİ 11 AY 29 GÜN

Geçici çalışanların çalışma mühletleri de artırıldı. Kamuda çalışan 60 bine yakın süreksiz personelin çalışma mühletleri artık 11 ay 29 gün olacak. Lakin süreksiz personellik durumları devam edecek. Takım boşalması durumunda, şayet kuralları uyuyorsa kıdem sırasına nazaran süreksiz emekçilerden takıma alım yapılabilecek. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, yasanın geçmesinin akabinde toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bir sorunu daha çözdük; bir evrak daha kapandı: Süreksiz emekçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında takıma atanacaklar. En düşük emekli maaşına yaptığımız artıştan sonra bayram ikramiyesini de yüde 82 artırımla 2000 TL’ye yükseltiyoruz. Bu düzenlemeden EYT kapsamında emekli olacaklar dahil olmak üzere 15.6 milyon emeklimiz yararlanacak” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.