SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İktisada ait “torba” kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komitesi’nde

Ekonomiye ait “torba” kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaTBMM Plan ve Bütçe Kurulunda görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Kimi Kanun ve …

İktisada ait “torba” kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komitesi’nde
Akacan The Mall
14.10.2022 07:37
0
A+
A-

Ekonomiye ait “torba” kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda
TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Kimi Kanun ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, öğrenci kredi borçlarının faizsiz ödenmesini içeren düzenlemelerin de yer aldığı 25 hususu…

TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Kimi Kanun ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, 25 unsuru kabul edildi.

Kabul edilen bu hususlara nazaran, yenilenebilir güçte vergi muafiyeti 25 kW’den 50 kW’ye çıkarılıyor.

Akacan The Mall

Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir güç kaynaklarına dayalı elektrik gücü üretimi maksadıyla, sahibi oldukları yahut kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları şurası gücü azami 50 kW’a kadar (50 kW dahil) olan (kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik gücü gereksiniminin karşılanması emeliyle kurulan dahil) sırf bir üretim tesisinden üretilen elektrik gücünün muhtaçlık fazlasını, son kaynak tedarik şirketine satanlar gelir vergisinden muaf olacak.

Gelir vergisinden istisnalar kapsamında, patronlarca, iş yerinde yahut müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ilişkin bir günlük yemek bedelinin 51 Türk Lirası’nı aşmayan kısmı, istisna kapsamında olacak. Ödemenin bu meblağı aşması halinde aşan kısım ile bu gayeyle sağlanan başka menfaatler, fiyat olarak vergilendirilecek.

Yurt dışında yapılan inşaat, tamirat, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı patronun yurt dışı çıkarlarından karşılanarak yapılan fiyat ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak.

Bireysel iştirak yatırımcısı tam mükellef gerçek şahıslar, iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ilişkin iştirak paylarını, en az 2 yıl elde tutmaları kaidesiyle Vergi Metot Kanunu’nun değerlemeye ilişkin kararlarına nazaran hesapladıkları payların meblağlarının yüzde 75’ini yıllık beyannamelerine bahis çıkar ve iratlarından payların iktisap edildiği periyotta indirebileceklerine yönelik düzenleme, 31 Aralık 2027’ye uzatılacak.

Yıllık indirim meblağı ise 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltilecek. Bu karar, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir yahut karlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Kabul edilen hususlara nazaran, İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle Kovid-19 sebebiyle patronların yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma müracaatlarının alınması, kıymetlendirilmesi ve ödenmesine ait süreçler ile nakdi fiyat dayanağı süreçleri hakkında Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve Personel Bulma Kurumu işçisine rastgele bir sorumluluk yüklenemeyecek.

-Kısa Çalışma Ödeneği

Bu kapsamda Kovid-19 sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi fiyat takviyesi ödemelerinde yanılgılı süreçlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler ile nakdi fiyat dayanağından yararlanan emekçinin müracaatta bulunduğu patron tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde patrona uygulanan idari para cezalarından, bu hususun yürürlük tarihi prestijiyle tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iade yahut mahsup edilemeyecek.

Bu alacaklarla ilgili başlatılmış takip ve tahsil süreçlerine devam edilmeyecek, yargı mercilerine intikal etmiş olan evraklarda kurum ve bakanlık aleyhine yargılama masrafına hükmedilmeyecek. Kısa çalışma uygulanan periyotta patron tarafından personel çıkarılmasına istinaden oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile ceza soruşturmasına yahut kovuşturmasına husus olmuş kısa çalışma ödeneği ile nakdi fiyat dayanağı ödemeleri bu unsur kapsamı dışında olacak. Ceza soruşturması yahut kovuşturması sonucu kovuşturmaya yer olmadığına dair karar yahut beraat kararı verilenler hakkında bu husus uyarınca terkin kararları uygulanacak.

Kovid-19 salgınıyla çaba sürecinde üniversite sıhhat hizmeti sunucuları tarafından verilecek sıhhat hizmetlerinin seyrindeki süregelen belirsizlik nedeniyle 2022 yılı toplam tahakkuk fiyatlarının, 2021 yılı datalarına nazaran belirlenen 2022 yılı götürü bedel kontrat fiyatlarına nazaran düşük olması bekleniyor.

Bu nedenle teklif, 2022 yılında götürü bedel üzerinden hizmet alım mukavelesi yapılmış kamu üniversite sıhhat hizmeti sunucularının Toplumsal Güvenlik Kurumuna 31 Aralık 2022’ye kadar bu kontrat kapsamında verdikleri tedavi hizmetlerine ait toplam tahakkuk fiyatının götürü bedel kontrat meblağından düşük olması durumunda, ortadaki farkın terkin edilmesini öngörüyor. Terkin edilen fiyat, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bu emelle tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.

– Turizm payı

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının karar alma organı olan İdare Konseyi Lideri, Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu-özel bölüm iş birliği ile yönetilen ve yüklü olarak seçimle işbaşına gelen özel kesim temsilcilerinden oluşan İdare Konseyinin Bakanlık turizm işletmesi dokümanlı bileşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki sayıları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin temsilci sayıları artırılıyor. Turizm işletme dokümanlı yeme içme ve cümbüş tesisleri ile deniz turizmi tesisleri de ülke çapında seçimle 3 yıl müddetle belirlenecek bir üyeyle temsil edilecek.

Turizm hissesi alınan işletmelerin turizm hissesi oranları azaltılıyor. Buna nazaran, turizm hissesi, bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden, Bakanlıktan evraklı yeme-içme ve cümbüş tesislerinden ve deniz turizmi tesislerinden binde 7,5 yerine binde 5; seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 yerine on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme evraklı deniz turizmi araçlarından turizm hissesi alınmasına ait düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Lakin bu araçlardan 31 Aralık 2022 tarihine kadar turizm hissesi alınacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Ajans İdare Şurası üye seçimlerinin yapılmasına 30 günden az müddet kalması halinde seçimler iki aya kadar ertelenecek. Seçime ait adap ve asıllar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek.

– BDDK ile ilgili düzenlemeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Şurası (BDDK), bir banka ya da banka kümesi için faaliyet mevzuları bazında sınırlama yahut kısıtlamalar getirmek suretiyle faaliyet müsaadesi vermeye yetkili olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin inançlı ve kesintisiz bir formda sürdürülmesinde kıymetli yeri bulunan hizmet sağlayıcıların uymaları gereken tarz ve asılları belirleme yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Heyetine veriliyor.

En az beş banka ya da finansal kuruluş tarafından kurulacak şirketlerin tabi olacağı tarz ve asılları belirleme yetkisi de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Şurasında olacak.

Mevduat bankaları, iştirak fonu kabulü, finansal kiralama süreçleri; iştirak bankaları, mevduat kabulü; kalkınma ve yatırım bankaları ise mevduat kabulü ve iştirak fonu kabulü üzere faaliyetlerde bulunmaları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Şurası tarafından getirilen faaliyet sınırlamaları yahut kısıtlamalarına uymamaları halinde, bir milyon Türk lirasından az olmamak ve menfaat sağlanmış olması halinde sağlanan menfaatin iki katından az olmamak üzere, kelam konusu kısıtlama ve sınırlamalara terslik teşkil eden meblağın yüzde yüzüne kadar idari yaptırım uygulanacak.

İçme sularının Sıhhat Bakanlığınca yapılan yahut yaptırılan her türlü tetkik ve analiz bedellerinden vilayet özel yönetimlerince 30 Eylül 2022’ye kadar ödenmemiş olan alacak fiyatları ferileriyle birlikte terkin edilecek. Bu alacakların tahsili için açılmış davalarda karar verilmesine yer olmadığına, icra takiplerinin ise iptaline karar verilecek. Karar verilmesine yer olmadığına yahut takibin iptaline karar verilen hallerde yapılan masraflar taraflar üzerinde bırakılacak ve vekalet fiyatına hükmolunmayacak.

Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri mal yahut hizmetleri temin eden satıcılarla evvelden yazılı formda yapmaları zarurî olan kontratları, uzaktan bağlantı araçlarının kullanılması suretiyle aralı olarak da yapılabilecek.

BDDK, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi şirketlerce kuruluş müsaadesi için aranan yahut şirket ortaklarınca kurucularda aranan kaidelerin kaybedilmesi durumunda bunların faaliyet müsaadesini kaldırabilecek ve tasfiyesine karar verebilecek.

Teklifin görüşmelerine 17 Ekim Pazartesi günü devam edilecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.