SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İklim doruğuna ‘kırılgan ülkelerin talepleri’ damga vurdu

İklim doruğuna ‘kırılgan ülkelerin talepleri’ damga vurduİklim doruğunun birinci haftasına, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinden …

İklim doruğuna ‘kırılgan ülkelerin talepleri’ damga vurdu
Akacan The Mall
13.11.2022 13:52
0
A+
A-

İklim doruğuna ‘kırılgan ülkelerin talepleri’ damga vurdu
İklim doruğunun birinci haftasına, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinden kaynaklanan ziyanlarının tazmin edilmesi için kayıp ve ziyan düzeneği kurulması istikametindeki davetlerinin yanı sıra, kent ve konferans alanındaki yüksek fiyatlar damga…

​​​​​​​Bu yıl Mısır’ın başkanlığını yaptığı, Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh’te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Kontratı 27. Taraflar Konferansı’nın (COP27) birinci haftasına, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinden kaynaklanan ziyanlarının tazmin edilmesi için kayıp ve ziyan sistemi kurulması tarafındaki davetlerinin yanı sıra, kent ve konferans alanındaki yüksek fiyatlar damga vurdu.

Zirve başlamadan evvel Şarm el-Şeyh’te bilhassa konaklama fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle birçok iklim aktivisti ve sivil toplum örgütü temsilcisi iştirak sağlamayacağını açıklamıştı.

Akacan The Mall

Öğle yemeklerinin 20 dolar olduğu konferans alanında pahalılık ve su tedarikindeki sorun önemli tenkitlere sebep oldu.

Batılı ülkelerden gelen iştirakçiler için bile yüksek sayılabilecek fiyatlar, birçoğu ekonomik meselelerle uğraş eden Afrika ve Asya ülkelerinden iştirakçileri sıkıntı duruma düşürdü.

Fiyatlar yarıya düştü

Etkinliğin ikinci gününde, Tonino Lamborghini Milletlerarası Konferans Merkezi’nin x-ray aygıtlarından geçen meyve dolu poşetler, iştirakçilerin kendi hazırladıkları sandviçler, fiyatlar karşısındaki memnuniyetsizliğin göstergesi olarak dikkati çekti.

Bu mevzudaki rahatsızlığın giderek artmasıyla tepenin 5. günü konferans alanındaki su ve soğuk içecekler fiyatsız dağıtıldı, menü fiyatları ise yarıya düşürüldü.

Zayıf ekonomiler iklim kaynaklı ziyanlarının tazmin edilmesini istiyor

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ortasındaki eşitsizlik yalnızca konferans alanındaki fiyatlarda değil, devlet önderlerinin bildirilerinde da kendini gösterdi.

Gelişmiş ülkelerin 2020’den itibaren zayıf ekonomilere sağlamayı taahhüt ettiği 100 milyar dolarlık iklim finansmanı şimdi istenilen düzeye ulaşmazken, iklim felaketleri karşısında can ve mal kayıpları giderek artan Pakistan, Sri Lanka, Bangladeş ve Barbados üzere ülkelerin önderleri mevcut finans sistemini ve iklim finansmanının yetersizliğini eleştirdi.

Son periyotta sel felaketleriyle sarsılan Pakistan’ın Başbakanı Şahbaz Şerif, Önderler Tepesi’ndeki konuşmasında, “Selden etkilenen insanları daha fazla sefalet ve zorluktan korumak için milyarlarca dolar harcamak zorundayız. Bu devasa vazifesi tek başımıza üstlenmemiz nasıl beklenebilir?” tabirlerini kullandı.

Artan kârlara dikkat çekildi

Barbados Başbakanı Mia Mottley ise yaklaşık 1,5 yıldır rekor kıran fiyatlar nedeniyle fosil yakıt şirketlerinin artan karlarına dikkati çekerek, “Nasıl olur da şirketler son 3 ayda 200 milyar dolar kâr ederken, her bir dolarlık kârın en az 10 sentini bir kayıp ve ziyan fonuna aktarmayı düşünmezler?” sorusunu yöneltti.

Destekler konusunda umudunu yitiren Bangladeş, Gana, Maldivler ve Sri Lanka üzere kimi fakir ülkeler iklim planları üzerinde çalışırken, Bangladeş Başbakanı Pir Hasina hazırladıkları iklim planıyla 2030’a kadar 183 milyar dolarlık yatırım planlandığını söyledi.

Bu plan olmadan Bangladeş’in iklim değişikliği ve afet kaynaklı ekonomik kayıplarının 2030’a kadar 40 milyar doları bulabileceği hesaplanıyor.

Finansman taahhütleri gereksinimin çok altında

Gelişmekte olan ülkelerin kayıplarının iklim değişikliğinde sorumluluğu yüksek olan gelişmiş ülkeler tarafından tazmin edilmesi manasına gelen “kayıp ve zarar” konusu birinci defa bir COP ajandasının resmi gündemi olarak kabul edilse de gelişmiş ülkelerin önderleri iki gün süren açılış konuşmalarında bu mevzuya işaret etmedi.

ABD Lideri Joe Biden ülkesindeki seçimler nedeniyle tepeye Cuma günü katıldı. Konuşmasında ABD’nin “küresel bir iklim lideri” olduğunu söyleyen Biden, 2030 iklim amacına ulaşacaklarına kelam verdi ancak kayıp ve ziyan konusuna değinmedi.

ABD İklim Özel Elçisi John Kerry’nin hiçbir ülkenin iklim krizinin getirdiği maliyetleri finanse edebilecek parası olmadığını belirterek yeni sermaye yaratmak için Afrika ülkelerine yönelik açıkladığı “karbon denkleştirme” planı ise uzmanlar tarafından ağır tenkit aldı.

Mevcut finansman ise yıllık 29 milyar dolar

Birleşmiş Milletler Etraf Programı, gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğinin yıkıcı tesirlerine karşı 2030’a kadar yıllık 340 milyar doları, 2050’ye kadar ise 565 milyar doları bulabileceğini öngörüyor. Mevcut finansman ise yıllık 29 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Kayıp ve ziyan konusu ana gündem hususlarından biri olarak öne çıkmasına karşın, doruğun birinci haftasındaki finansman taahhütleri gereksinimin çok uzağında kaldı.

Emisyonlarda düşüş belirtisi yok

Zirvenin birinci haftasında global sera gazı emisyonlarına yönelik açıklanan bilgiler, sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sonlandırmak için gereken emisyon azaltım düzeylerinin başarılamadığını gösteriyor.

Dünya nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan 138 ülkenin 2050’de net sıfır emisyona ulaşma taahhüdü bulunmasına karşın, bu taahhütler şimdi emisyon datalarına yansımış değil.

COP27 kapsamında öne çıkan veriler

1,15 derece: Dünya Meteoroloji Örgütü’ne nazaran, global sıcaklık artışının bu yıl 1850-1900 periyoduna nazaran artış düzeyi.

Yüzde 235: Climate Action Tracker’a nazaran 2030’a kadar devreye girmesi beklenen doğal gaz kapasitesindeki artış. Bu artışın meydana gelmesi halinde, global ısınmanın 1,5 dereceyle sonlandırması imkansız hale gelebilir. İmal kademesinde, onaylanan yahut önerilen gaz projelerinin yüzde 70’i Kuzey Amerika’da.

636: Küresel Witness’e nazaran COP27’deki fosil yakıt lobicilerinin sayısı. Bu sayı, iklim krizinin yıkıcı tesirleri karşısında en kırılgan olan 10 ülkenin toplam delege sayısından fazla.

9 yıl: Global Karbon Bütçesi raporuna nazaran, sıcaklık artışını yüzde 50 ihtimalle 1,5 dereceyle sonlandırmak için kalan yıl. Emisyonların mevcut düzeyinde devam etmesi halinde, 1,5 derecelik sıcaklık artışı 9 yıl içinde aşılabilir.

227 milyar dolar: Sigorta şirketi AON’un hesaplamalarına nazaran, bu yıl doğal afetlerden kaynaklanan global ekonomik kayıpların ulaştığı ölçü.

İklim müzakereleri, 18 Kasım’a kadar devam edecek ve konferans sonunda bir bildiri yayımlanacak. Türkiye, tepenin ikinci haftasında iklim değişikliğiyle uğraş kapsamında güncellenmiş ulusal katkı beyanını açıklayacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.