SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

İki dev karşı karşıya geldi… Moderna, Pfizer-BioNTech’e dava açtı

İki dev karşı karşıya geldi… Moderna, Pfizer-BioNTech’e dava açtıABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, Covid-19 aşısının geliştirildiği sırada …

İki dev karşı karşıya geldi… Moderna, Pfizer-BioNTech’e dava açtı
Akacan The Mall
26.08.2022 19:21
0
A+
A-

İki dev karşı karşıya geldi… Moderna, Pfizer-BioNTech’e dava açtı
ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, Covid-19 aşısının geliştirildiği sırada kullanılan mRNA teknolojisinin patentinin kendisine ilişkin olduğunu söyleyerek, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’a patent ihlali teziyle dava açtı.

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, mRNA teknolojisinin patentinin kendisine ilişkin olduğunu tez etti. Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’a patent ihlali argümanında bulunarak dava açan Moderna, Pfizer-BioNTech’in, Moderna’nın 2010 ve 2016 yılları ortasında patentini aldığı mRNA teknolojisini, Covid-19 aşısının geliştirilmesi sırasında kopyaladıklarını argüman etti.

“PFİZER VE BİONTECH, MODERNA’NIN MÜSAADESİ OLMADAN BU TEKNOLOJİYİ KOPYALADI”

Akacan The Mall

Moderna tarafından yapılan açıklamada, “Moderna, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısı Comirnaty’nin, Moderna’nın 2010 ve 2016 yılları ortasında bulduğu mRNA teknolojisini kapsayan patentlerini ihlal ettiğine inanıyor. Bu çığır açan teknoloji mRNA, Moderna’nın kendi Covid-19 aşısı Spikevax’ın geliştirilmesi için kritik ehemmiyete sahipti. Pfizer ve BioNTech, Comirnaty aşısını yapmak için Moderna’nın müsaadesi olmadan bu teknolojiyi kopyaladı. Birinci olarak, Pfizer ve BioNTech, Moderna’nın yenilikçi yolundan farklı seçenekleri içeren 4 aşı adayını klinik testlere dahil etti. Lakin sonunda Moderna’nın Spikevax aşısındaki tıpkı mRNA kimyasal modifikasyonuna sahip bir aşı ile ilerlemeye karar verdiler. Ayrıyeten, tekrar birçok farklı seçeneğe sahip olmalarına karşın, Pfizer ve BioNTech, Orta Doğu Teneffüs Sendromu’na (MERS) neden olan Covid-19 için, Moderna’nın tam uzunlukta spike proteini kodlama yaklaşımını da kopyaladı” dendi.

“PFİZER VE BİONTECH’İN MODERNA’NIN BULUŞLARINI MÜSAADESİZ KULLANIYOR”

Moderna, ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Bölge Mahkemesi’nde ve Almanya’daki Düsseldorf Bölge Mahkemesi’nde fiyat belirtmeden tazminat davası açıldığını söyledi. Moderna CEO’su Stephane Bancel yaptığı açıklamada, “Bu davaları, öncülüğünü yaptığımız, geliştirmeye milyarlarca dolar yatırım yaptığımız ve Covid-19 pandemisinden on yıllar evvel patentini aldığımız yenilikçi mRNA teknoloji platformunu korumak için açıyoruz” dedi. Moderna Hukuk Yöneticisi Shannon Thyme Klinger ise, “Pfizer ve BioNTech’in Moderna’nın buluşlarını yasa dışı bir halde kopyaladığını ve bunları müsaadesiz kullanmaya devam ettiklerini düşünüyoruz. Moderna, fakir ülkeler dışında, Pfizer ve BioNTech’in Moderna’nın patentli teknolojilerini kullanmaya devam etmesini telafi etmesini bekliyor” halinde konuştu.

TAZMİNAT TALEP ETMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Salgının başlarında adil global erişim taahhüdüyle dengeli olarak Moderna, bilhassa düşük ve orta gelirli ülkeler için öteki firmaların kendi Covid-19 aşılarını geliştirmelerine yardımcı olmak için Covid-19 patentlerini uygulamayacağını söylemişti. Lakin Mart 2022’de Moderna, Pfizer ve BioNTech üzere şirketlerin fikri mülkiyet haklarına hürmet duymasını beklediğini belirtmişti. Öte yandan firma, 8 Mart 2022’den evvelki rastgele bir faaliyet için tazminat talep etmeyeceğini söyleyerek, “Bu hayat kurtaran aşılara daima erişimin sağlanması gerektiğinin farkında olan Moderna, Biontech ve Pfizer’in Comirnaty aşısını piyasadan kaldırmayı düşünmüyor ve gelecekteki satışını önlemek için bir önlem talebinde de bulunmuyor. Ayrıyeten Moderna, Pfizer’in gelişmekte olan ülkelere yaptığı satışlarla ilgili tazminat talep etmemektedir. Moderna’nın patent taahhüdüne uygun olarak şirket, 8 Mart 2022’den evvel gerçekleşen faaliyetler için de tazminat talep etmemektedir” demişti.

BAŞKA ŞİRKETLER DE DAVA AÇMIŞTI

ABD Besin ve İlaç Dairesi (FDA), Covid-19 aşısı için evvel Aralık 2020’de Pfizer-BioNTech’e, bir hafta sonra ise Moderna’ya acil kullanım müsaadesi vermişti. Öte yandan, Pfizer ve BioNTech iştirakinin patentleri ihlal ettiğini söyleyen CureVac şirketi de Temmuz ayında Almanya’da BioNTech’e dava açmıştı. BioNTech bahisle ilgili olarak, çalışmalarının yepyeni olduğunu belirten bir açıklama yapmıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.