SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İhracatta parite tesiri

İhracatta parite etkisiTürkiye İhracatlar Meclisi bilgilerine nazaran, Ocak-Ekim devrinde ihracat 209 milyar dolara yükseldi. Ticaret Bakanı …

İhracatta parite tesiri
Akacan The Mall
03.11.2022 07:38
0
A+
A-

İhracatta parite etkisi
Türkiye İhracatlar Meclisi bilgilerine nazaran, Ocak-Ekim devrinde ihracat 209 milyar dolara yükseldi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, birinci 10 ayda parite kaynaklı dış ticaret açığının 2.8 milyar dolar olduğunu söylerken TİM Lideri Gültepe de ihracatta 10 aylık parite kaybının 11.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ayı ihracat bilgilerini İstanbul’da açıkladı. Buna nazaran ekim ayında Türkiye, 21.3 milyar ihracat gerçekleştirdi. Böylelikle geçen yılın ekim ayına nazaran yüzde 2.8 artış sağlanarak tüm vakitlerin en yüksek ekim ayı istatistiklerine ulaşıldı. Ocak-Ekim devrinde ise 209 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Son 12 aylık ihracat ölçüsü da 253 milyar dolar olarak açıklandı.

DURGUNLUĞUN İŞARETLERİ

Akacan The Mall

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Rusya-Ukrayna savaşının seyri, Avrupa’da büyüyen güç krizi ve ABD ve AB’de sıkılaşan mali şartlar nedeniyle global ticarette bir sakinliğin başladığını ve iktisat için olumsuz bir tablonun oluştuğunu söyledi. Bakan Muş, “Birçok öncü göstergenin yanı sıra, PMI bilgileri bilhassa Avrupa’da beklentilerin üzerinde bir yavaşlamaya işaret etmektedir” dedi.

DIŞ TİCARETTE 2.8 MİLYAR DOLAR

Dış ticaret istatistiklerini paylaşan Bakan Muş, “Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın tesiri ile ithalatımız ekim ayında 29.3 milyar dolar olurken, bu sayının yüzde 26’sı güç ithalatı kaynaklıdır. Benzeri halde Ocak-Ekim devrindeki ithalat artışımızın yüzde yüzde 51’i güç ithalatından kaynaklanmıştır. Öte yandan, paritenin dış ticaret sayılarımız üzerindeki olumsuz tesirleri de devam etmektedir. Bu yılın birinci on ayında parite kaynaklı dış ticaret açığımız 2.8 milyar dolar daha fazla olmuştur” diye konuştu. İthalat ekimde yıllık yüzde 32 artışla 29.3 milyar dolara çıkarken ekimde yüzde 430 artışla 8 milyar dolara yükseldi. TİM Lideri Mustafa Gültepe de parite tesirini vurguladı. Ekim ayında pariteden kaynaklı zararın 1.5 milyar dolar olduğunu açıklayan Gültepe, 10 aylık kaybın 11.5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Global sakinliğin ve parite tesirinin ihtacata olan baskısını en aza indirmek için çalışacaklarını söylen Gültepe, “Önümüzdeki birkaç ay kimi bölümlerimizin ihracatında daralma olabilir. Fakat demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre üzere güç ağır kesimlerde ise talep artışı öngörüyoruz. Tüm olasılıkları değerlendiriyoruz” dedi. 2021’in Ocak-Ekim devrinde dolar/ paritesi 0.8616 iken bu yılın tıpkı devrinde 0.9757 oldu.

KG BAŞINA 1.64 DOLAR

Ekim ayında Almanya’ya 1.7 milyar dolarlık, Irak’a 1.4 milyar dolarlık ve ABD’ye 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Fiyat bazında ihracattaki artışa bakıldığında ise 531 milyon dolarla Rusya birinci, 293 milyon dolar Irak ikinci ve 140 milyon dolarla KKTC üçüncü sırada yer aldı. Ekim ayında 1.806 firma, birinci kere ihracat yaptı. Kelam konusu firmalar 13.7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ekimde 217 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini belirtirken geçen yılın ekim ayına nazaran kilogram ünite bedelinin yüzde 18.7 artışla 1.64 dolara yükseldiğini açıkladı.

OTOMOTİV BİRİNCİ SIRADA

Ekim ayında otomotiv sanayisi 2.7 milyar dolarla birinci sırada yer aldı. Onu 2.6 milyar dolarla kimyevi unsurlar ve mamulleri ihracatı takip ederken hazırgiyim ve konfeksiyon ise 1.7 milyar dolarla ücüncü sırada yer aldı. Hububat, yağlı toğumlar ve bakliyat dalı ise Ocak-Ekim devrinde geçen yılın birebir devrine nazaran dolar bazında yüzde 27’lik artış yakalarken TL bazında yüzde 150’lik artış sağladı. Bu devirde Rusya’nın Ukrayna’ya uyguladığı ambargo Türk eserlerine olan ilgiyi arttırmıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.