SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İhracat trafiği

Türkiye dokumacılık, hububat, deri ve ayakkabı üzere bölümlerde büyük pazarlara göz kırpıyor. Kesim temsilcileri, ABD üzere güçlü pazarlardaki alıcıların Türk üreticilerle görüşmeleri artırdığını kendilerininin de bu doğrultuda üretim planı yaptıklarını söylüyor.

İhracat trafiği
Akacan The Mall
27.01.2023 07:32
0
A+
A-

İhracat trafiği
Türkiye dokuma, hububat, deri ve ayakkabı üzere kesimlerde büyük pazarlara göz kırpıyor. Dal temsilcileri, ABD üzere güçlü pazarlardaki alıcıların Türk üreticilerle görüşmeleri artırdığını kendilerininin de bu doğrultuda üretim planı yaptıklarını söylüyor.

Türkiye’nin ihracatı 2022’de 226.5 milyar olarak açıklandı. Son devirde ihracata dayalı büyüme siyasetiyle hem pazar hem de eser çeşitliliğini artıran Türkiye’ye alım heyetlerinin ilgisi de yüksek. Dokumacılık, hububat, deri, ayakkabı, kimya kesimleri başta olmak üzere çok sayıda iş kolunda alım heyetlerinin artan talebi dikkat çekiyor. İhracatçılar rekabetçi kur ve finansmana erişim konusundaki taleplerine dikkat çekerken; kurdaki artışın 2023’te beklenen rekor ihracat amacına ulaşmada değerli olduğunu belirtiyor.

ABD İKİNCİ SIRADA

Akacan The Mall

2022 ihracatında en büyük hisse 18.9 milyar dolarla Almanya’nın oldu. Almanya’yı 14.3 milyar dolarla ABD takip etti. Üçüncü sırada ise 12.2 milyar dolarla Birleşik Krallık yer aldı. Oransal olarak bakıldığında ise Almanya’nın hissesi yüzde 8.3, ABD’nin hissesi yüzde 6.3 ve Birleşik Krallık’ın hissesi ise 5.4 oldu. Pazar çeşitlendirme adımı olarak bilhassa ABD’li şirketlerle birebir görüşmeleri artıran ihracatçılar, eserlerin ambalajlarını dahi ABD’li tüketicinin beğenisine nazaran tasarlamaya başladı. ABD’nin Türkiye’ye artan ilgisinin en kıymetli nedeni olarak ise pandemi sonrası Çin’le yaşanan tedarik krizinin tekrarlanmaması isteği gösteriliyor. ABD’li alıcılar, Çin-Tayvan tansiyonunun mümkün yansımalarından uzak durma niyetinde.  

PAHALILIK TALEBİ DÜŞÜRMÜYOR

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Lideri Berke İçten, ABD’ye ihracatın ayakkabı bölümünde de yükseldiğini belirterek, “10 yıl öncesine nazaran 20 katına çıktığını söyleyebiliriz. ABD, dünyanın en büyük satın alımını gerçekleştiren ülke, yıllık tüketimi de ithalatı da 1.8 milyar çift. Bizden markalı satış yapan butikler de daha uygun fiyatlı zincir mağazalar da var. 2014’te dernek olarak başlattığımız çalışmalar meyvesini veriyor. Geçtiğimiz eylül ayında 15 firmamız ABD’deydi. Önümüzdeki ay tekrar gidilecek, ikili görüşmeleri artırdık. ABD’den AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı’na da 10’u aşkın firma gelecek. ABD’li alıcılar pandemiden sonra tedarik sorunu nedeniyle pazar çeşitliliği yapmak istiyorlar. Çin-Tayvan tansiyonu de onları etkiliyor, riski şimdiden azaltmaya çalışıyorlar. İlerleyen devirde de ihracatımızın artacağını düşünüyoruz. Bir-iki dolar kıymetli da olsa Türkiye’den mal almak istiyorlar” dedi.

ABD’DEN DAHA ÇOK HİSSE ALABİLİRİZ

Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Lideri Ahmet Öksüz, “ABD’de geçtiğimiz günlerde, ‘I of the World’ markamız altında gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz ağır bir ilgi gördü. Sağladığımız yeni ticari temaslarla hem kesimimizin ihracatına hem de ülkemizin iktisadına daha büyük katkı sağlamış olacağız” dedi. 2022’de ABD’ye 866 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını hatırlatan Öksüz, şöyle devam etti: “Bu ülkeden daha fazla hisse alabileceğimizi biliyoruz. ABD’nin ithalatından aldığımız hissesi yüzde 3’ün üzerine çıkardık. Türk üreticiler ve ihracatçılar olarak tüm pazarlarda hissemizi artıracağız. Türk dokuma dalı olarak 36.3 milyar dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük dokuma alıcısı pozisyonundaki ABD’de daha aktif olmak istiyoruz. Bunun maksatla birçok faal tertip planımız var.”

AMERİKA’YA SATIŞ YÜZDE 60 BÜYÜDÜ

İngiltere, Hollanda, Almanya ve Amerika merkezli markaların Türkiye alımlarını yöneten Spring Near East Mfg.Co.Ltd Türkiye İdare Heyeti Üyesi Ahmet Nakkaş da pandemi ile birlikte gelen sipariş artışının ivme yarattığını belirtti. Amerika merkezli Ralph Lauren markasının hazır giyside dört yıl evvel Türkiye’yi değerli tedarikçilerden biri olarak seçtiğini söyleyen Nakkaş, “2022’de amaçlarımızı aştık, yüzde 60 büyüdük. Bu yıl resesyondan ötürü 2022 sayılarıyla seneyi tamamlamayı hedefliyoruz. Kaydedilen muvaffakiyet eser kümelerinde çeşitliliği de artırdı. Bu da yeni tedarikçilerin zincire girmesine neden oldu” diye konuştu. Çin’e yönelik yaptırımların Türkiye’ye müspet tesiri bulunduğunu vurgulayan Nakkaş tecrübe, coğrafik yakınlık ve sürat üzere avantajların hâlâ tesirli olduğu görüşünde. Nakkaş 2022’de kapasite boşlukları oluşabileceği ikazını da yaparak şu tabirleri kullandı: “Bu da fiyat rekabeti demek. Türk üreticiler proaktif pazarlamayı öne çıkarmalı. Dünyanın her yerindeki satın almacıları harekete geçirmeli.”

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.