1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İhracat artışı için Balkan üssü formülü

İhracat artışı için Balkan üssü formülü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsmail Şahin / İSTANBUL – Türk ihracatçıları Balkanları üretim üssü olarak kullanmanın planlarını yapıyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Bulgaristan İş Konseyi ile Bulgar – Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) girişimi ile bu yıl üçüncü kez Bansko Zirvesi düzenlendi. Bu yılki zirvenin kapsamı genişletilerek, ‘Balkan İş Forumu’ haline getirilince Romanya’dan iş adamları da katılım gösterdi. Önümüzdeki yıllarda zirveye Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerin de katılımı hedefleniyor.

DEİK Türkiye – Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, Bulgaristan’da 1000’in üzerinde aktif Türk şirketi olduğunu ve bunların 20 tanesinin milyon dolarlık yatırımlar olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Bulgaristan’ın Almanya’dan sonra en büyük ikinci yatırımcısı olduğunu dile getiren Sarıbekir, “Bazıları yatırımların neden Bulgaristan’a gittiğini, Türkiye’de kalmadığını söyleyebilir ama böyle düşünmemek gerekiyor. Bulgaristan bizim dünyaya açılan kapımız. Buradaki Türk şirketleri belli ürünlerini Türkiye’den ithal ediyor, daha sonra katma değerli ürün haline getirip satıyorlar. Bunu biraz Avrupa’nın içinde ticari bir üs olarak da görmek lazım. Bulgaristan’ı da kullanarak Avrupa’daki ihracatımızı daha da artırabiliriz” dedi.

‘Çok daha hızlı’

BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu, forumu üç yıl önce başlatırken ‘Balkanların Davos’u olarak yola çıktıklarını dile getirerek, “Önümüzdeki yıl kapsamını daha da genişletip bütün Balkan ülkelerini ağırlama hedefimiz var” dedi.

Kapıkule sınırında 30 kilometreyi aşan TIR kuyrukları hakkında da konuşan Nemutlu, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin yıllık 2.5 milyon TIR kapasitesi var. Bu kapasite günlük olarak hesaplanıyor ve aşıldığında geçişe izin verilmiyor. Sonuçta kilometrelerce kuyruk oluşuyor. Birkaç saat içinde geçilmesi gereken kapıda 5-6 gün beklemek gerekiyor. Her iki taraf da kapasiteyi artırmak istiyor. Ancak Bulgaristan üzerinden yapılacak ihracat, sınırda yaşanan bu zaman kaybını ve nakliye maliyetini düşürür.”

Türk firmalarından 2.5 milyar dolar

DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan da “Türk firmalarının Bulgaristan’da 2.5 milyar dolarlık sermaye pozisyonu var ve yaklaşık 15 bin kişi istihdam ediyoruz” dedi.

Forumda konuşan Bulgaristan İnnovasyon ve Büyüme Bakan Yardımcısı Krasimir Yakimov, “Bulgaristan’da 2500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Ülkemizin bazı bölgelerinde halkımız Türk yatırımcıların sağladığı istihdam sayesinde geçiniyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık ise, “Bu zirveyi, turizm ve ekonomi alanındaki ilişkileri güçlendirmek ve nakliye faaliyetlerini güçlendirmek için önemli olduğunu” düşünüyorum” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İhracat artışı için Balkan üssü formülü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir