SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İhaleye sarsıntı bölgesi koşulu

Zelzele bölgesinde yalnızca binaların imali değil, tüm belediyecilik hizmetleri için kamu özel işbirliği modelini öneren KÖİ Araştırma Merkezi Lideri Dr. Eyüp Vural Aydın, “Toplu taşımadan, kreşe kadar pek çok hizmeti bu formda hayata geçirebiliriz” dedi. Aydın ayrıyeten, “Hazine yerleri için açılan ihalelerde zelzele bölgesinde tekrar yapılanmaya dahil olma kuralı getirilmeli” diye konuştu.

İhaleye sarsıntı bölgesi koşulu
Akacan The Mall
14.04.2023 07:24
0
A+
A-

İhaleye zelzele bölgesi şartı
Deprem bölgesinde yalnızca binaların üretimi değil, tüm belediyecilik hizmetleri için kamu özel işbirliği modelini öneren KÖİ Araştırma Merkezi Lideri Dr. Eyüp Vural Aydın, “Toplu taşımadan, kreşe kadar pek çok hizmeti bu biçimde hayata geçirebiliriz” dedi. Aydın ayrıyeten, “Hazine toprakları için açılan ihalelerde zelzele bölgesinde tekrar yapılanmaya dahil olma kaidesi getirilmeli” diye konuştu.

Depremin etkilediği 11 vilayette, yine yapılanma için hayli uzun bir muhtaçlık listesi var. Yalnızca sarsıntı dirençli binalar inşa etmek kâfi değil; altyapıdan tüm belediyecilik hizmetlerine kadar pek çok başlığın tekrar ele alınması gerekiyor. Tekrar inşa sürecinde kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin ehemmiyetine dikkat çeken KÖİ Araştırma Merkezi Lideri Dr. Eyüp Vural Aydın, “Toplu taşımadan, kreşe ve parklara kadar pek çok hizmeti bu halde hayata geçirebilirsiniz. 11 vilayette özel kesimle işbirliği olmadan bu işin altından kalkılamaz. Denetim edilmediği takdirde her vakit risk vardır lakin denetlenirse, uygun sonuç alınır” dedi.

ASIL MAKSAT AFET ÖNCESİ

Akacan The Mall

KÖİ Lideri Aydın, Japonya’da 2015’te yaşanılan 7.8 büyüklüğündeki zelzelenin akabinde ülkede tekrar inşa sürecinde özel kesim ve kamu işbirliği projelerinin tesirini hatırlattı. Ülkede Afet Riskinin Azaltılma Stratejisi (ARAS) sistemini oluşturduklarını belirtti. Aydın, “Özel bölüm, STK, üniversiteler, siyasi partiler, zelzelede kayıpları olanların oluşturduğu bir sistem kurmak gerekiyor” dedi.

KÖİ Araştırmaları Merkezi olarak Japonya’da kamuda misyonlu olan isimlerle görüştüklerini aktaran Aydın, şöyle devam etti: “Çünkü sarsıntıdan sonra KÖİ ile lokal idarelerde birtakım projeler yapılmıştı. Japonya, çalışmaları afet öncesi ve afet sonrası olarak ikiye ayırıyor: afet öncesi, okul öncesi başlayan bir bilinçlendirme ve hazırlık süreci. Afet sonrasında ise arama kurtarma ve tekrar inşa süreci geliyor. Afet öncesi süreçte kurtarılabilecek insanların oranı yüzde 83. Bu bizim öncelikli amacımız olmalı.”

JAPONYA NE YAPTI

* İhalelerde elektrik dağıtım şirketine sarsıntının akabinde 24 saat içinde elektriği kesme, 25. saatte ise elektriği verme mecburiliği getirdi.

* Saha çalışanlarının profesyonel arama kurtarma grupları olması istendi.

* Bağlantıda asla kesilmeyecek bir sistem kurulması ihalede yer aldı ve ihale bedeli buna nazaran belirlendi.

TÜRKİYE NE YAPABİLİR

* 20 vilayette envanter çalışması yapılmalı. İstanbul’da mümkün bir zelzele için hangi vilayetlerle koordine olunacağı şimdiden bilinmeli. Bilinçlendirme 81 ili kapsamalı.

* Hazine toprakları için ihale koşullarına, sarsıntı bölgesi de eklenmeli. Örneğin İstanbul’da ihale alana zelzele bölgesinde tekrar yapılanmaya dahil olma koşulu getirilmeli.

* Zelzeleden etkilenen 11 ilin kendi ARAS’ı olmalı. Kaynakların eş vakitli ve eşit dağılımı için her kentin kendi gelirini yaratacağı bir sistem kurulmalı.

BANKALAR DENETİMDE

Türkiye’de çok konuşulan KÖİ projelerinde 2022 yılında hizmet ödemeleri hariç, KÖİ garanti ödemeleri 35 milyar TL oldu. KÖİ’lerin kamu dışında kredi veren yerli ve yabancı bankalar tarafından da denetlendiğini söyleyen Aydın, “Bankalar, ‘hizmeti yanlışsız vermezsen devletten ceza alabilirsin, devletten ceza alırsan benim borcumu ödeyemezsin’ diye denetliyor. Örneğin Avrasya Tüneli’nde banka temsilcileri iki ayda bir tüneli denetleniyorlar. Bu projeleri yapmazsanız gelişme talihiniz yok, bu projeler bir manada ekonomiyi canlandırıyor” diye konuştu.

ŞEFFAFLIK VURGUSU

IMF Eski Ekonomisti Burcu Aydın Özüdoğru ise “Büyük proje yatırımları ve ekonomik büyümeyle KÖİ’lerin ilgisi olumlu ve kuvvetli. Verimliliğin, teknolojinin ve inovasyonun kamuda, özel dala nazaran daha düşük olması KÖİ’lerin yarattığı avantajlardan biri. Ayrıyeten finansmana erişim konusunda da avantaj sağlıyor. Burada denetlemenin ve şeffaflığın ön planda olması çok kıymetli. Hakikat planlama yapılmazsa ekonomiler üzerinde katma kıymet değil, kambur oluşturabilir. Gereklilikler sağlanmazsa verimlilik azaldığı üzere tekelci yapı da ortaya çıkabilir. Bu da bizi daha makus bir yapıya götürecektir” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.