SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İadenin faturası ağır

Tüketicilerin ‘ihtiyacı olmadığı halde’ tıpkı eserin farklı versiyonlarını satın alıp, beğenmediklerini iade etmesi, yeniden tüketicinin cebini ve çevreyi etkiliyor. ABD’de bu sistemi tercih edenlerin oranı yüzde 63’e çıkarken; Türkiye’de lojistik maliyetinin de dolaylı olarak vatandaşa kalabileceği belirtiliyor.

İadenin faturası ağır
Akacan The Mall
05.12.2022 07:23
0
A+
A-

İadenin faturası ağır
Tüketicilerin ‘ihtiyacı olmadığı halde’ birebir eserin farklı versiyonlarını satın alıp, beğenmediklerini iade etmesi, tekrar tüketicinin cebini ve çevreyi etkiliyor. ABD’de bu sistemi tercih edenlerin oranı yüzde 63’e çıkarken; Türkiye’de lojistik maliyetinin de dolaylı olarak vatandaşa kalabileceği belirtiliyor.

Alışveriş yapanların online platformlarda ‘bracketing’ yani, tıpkı eserin farklı vücutlarını yahut renklerini alıp, beğendiği eseri seçtikten sonra başkalarını iade ettiği sistem, perakendeciler için lojistik ve finansal açıdan sıkıntılar yaratırken, çevreyi de olumsuz etkiliyor. ABD’de Narvar tarafından 200 perakendeciyle yapılan araştırmaya nazaran, bu metodu kullananların oranı yüzde 63’e ulaşırken; yalnızca geçen yıl iade edilen eserlerin toplam pahası 761 milyar oldu. 2017’de tıpkı şirketin 677 şahısla yaptığı araştırmada bu oran yüzde 40; 2021’de ise bin 4 bireyle yapılan araştırmada oran yüzde 58’e çıkarken, artan e-ticaretle birlikte bu trende uyanların sayısının da her geçen yıl yükseldiği görülüyor.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Akacan The Mall

Araştırma, tüketicilerin yüzde 96’sının ‘çok kolay’ ya da ‘kolay’ iade siyaseti olan şirketlerden tekrar alışveriş yapabileceğini gösteriyor. Narvar CEO’su Amit Sharma, “Sonuçlara baktığımızda, tüketicilerin perakendecilerin cömert iade siyasetlerinden yararlandığını görüyoruz. Gelişen teknoloji iade ve geri ödeme sürecini çok daha kolaylaştırıyor; bu da müşteri memnuniyetini artırıyor” açıklamasını yapıyor. İadeler tüketiciler için fiyatsız olsa da perakendeciler için yarattığı problemlerin yanında çevresel aksilikleri da beraberinde getiriyor. Zira lojistik masrafların yanı sıra iade edilen kimi eserlerin tekrar kullanılmadığı ve sonunun çöp olduğu belirtiliyor.

ÖNCELİK DEĞERLİ ÜRÜNLER

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Lideri Sinan Öncel, çoklukla kıymetli eserlerde bu prosedürün kullanıldığını belirterek, “Tüketici örneğin 5 bin TL’lik kazaktan 2 tane alıyor. 200 TL’lik bir terlik alıyorsa, uymasa bile iadeyle uğraşmak istemiyor ve bir tanıdığına veriyor. Aslında tüketici kargo masrafını kendisi vermiyor üzere görünse de lojistiği de kendi ödüyor. Bir ayda gelen iadeler hesaba katıldığında, lojistik ve ambalaj masrafları da eklendiğinde eserden kâr edemeyen üretici, enflasyon sıfır dahi olsa, bir sonraki ay eseri 100 TL’ye değil 120 TL’ye satıyor. E-ticarette 10 binlerce mikro teşebbüsçü var, bu durum onlar için de önemli problemler yaratabilir. Yeni e-ticaret yasasında da iade sınırlanıyor” açıklamasını yaptı.

‘MARKALARA SORUMLULUK DÜŞÜYOR’

BU süreçte markalara büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Orka Holding İdare Şurası Lideri Süleyman Orakçıoğlu ise şunları söyledi: “Müşterileri akıllı ve sürdürülebilir alışverişe yönlendirecek hizmet sunmak ve gerçek bilgilendirmeler yapmak, lojistik ve finansal ziyanların önüne geçmek için kıymet taşıyor. Markalarımızın online satışlarında iade oranı yüzde 13, mağazacılık satışlarında da bu oran yüzde 5’i geçmiyor. Satış danışmanı arkadaşlarımızın eğitimi, eserleri ve kalıpları çok âlâ tanıması ve birebir halde bu bilgi ve tecrübeyi müşterilerimize aktarması, bu oranların düşük kalmasında hisse sahibi. Online satışlarda kalıp ve vücutlarımızla müşterilerimizin beden ölçüsü ortasında korelasyon sağlayan bir sistem ve altyapı sahibiyiz.”

‘SORUN YAŞAYABİLİRDİK’

LCW İdare Konseyi Lideri Vahap Küçük ise iade oranlarında geçen seneye kıyasla artış gözlemlemediklerini belirterek, “İade oranlarımız yüzde 10’un altında. Bu açıdan kendi markamız ismine bu davranışı gözlemlediğimizi söyleyemeyiz. Şayet iade oranları artmış olsaydı, iadeyi fiyatsız gerçekleştirdiğimizden ötürü hem iade kargo bedelinin olması, hem de iade edilen eserlerin oluşturacağı ek depo faaliyetleri açısından finansal ve lojistik açıdan sorun yaşıyor olurduk” değerlendirmesini yaptı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.