SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Hiç Covid-19 Olmadığınızı mı Düşünüyorsunuz? Tekrar düşününün! ‘Virüs neredeyse hepimize bulaştı’

Hiç Covid-19 Olmadığınızı mı Düşünüyorsunuz? Tekrar düşününün! ‘Virüs neredeyse hepimize bulaştı’Koronavirüsün ismini Aralık 2019’da duyduk …

Hiç Covid-19 Olmadığınızı mı Düşünüyorsunuz? Tekrar düşününün! ‘Virüs neredeyse hepimize bulaştı’
Akacan The Mall
26.07.2022 13:07
0
A+
A-

Hiç Covid-19 Olmadığınızı mı Düşünüyorsunuz? Tekrar düşününün! ‘Virüs neredeyse hepimize bulaştı’
Koronavirüsün ismini Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza süratle girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak formda değiştirdi. Pekala siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Şayet bu türlü düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal’ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…

Charley Ding, pandeminin başlarında, vaktinin birçoklarını Covid-19 hastalarını entübe ederek geçirdi. South Barrington, Illinois’de yaşayan 42 yaşındaki anestezi uzmanı, o vakitten beri birlikte çalıştığı hekim ve hemşirelerin birçoklarının bir noktada enfekte olduğunu izlediğini söyledi.

Ancak Ding, hiçbir vakit Covid-19’a yakalanmadığını söyledi. “Muhtemelen dikkatli olmanın, tahminen de uygun bir bağışıklık sistemi ile kutsanmış olmanın bir karışımıdır” dedi Ding. “Ama tıpkı vakitte yalnızca biraz baht.”

Akacan The Mall

FARK ETMEDEN ÇOĞUMUZ YAKALANDIK

Epidemiyologlar, kimileri fark etmese bile birçok insanın virüse yakalandığını söylüyor.

Dr. Ding, Covid-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 ile hiç karşılaşmadıklarından hayli emin olan, fakat sayıları giderek küçülen bir insan kümesinin üyesi. Genetikçiler ve immünologlar, insanları enfeksiyondan koruyabilecek faktörleri inceliyor ve kimilerinin neden Covid-19’u daha şiddetli geçirmeye yatkın olduğunu araştırıyor.

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör olan Susan Kline, birçokları için açıklamanın muhtemelen bir noktada farkında olmadan virüse yakalanmış olmak olduğunu söyledi. Amerikan Tabipler Birliği Mecmuası’nda, aralık ayında yayınlanan bir meta-analize nazaran, onaylanmış Covid-19 olaylarının yaklaşık yüzde 40’ı asemptomatiktir.

“EN AZ BİR KERE MARUZ KALINDI”

Epidemiyologlar, pandeminin üzerinden iki yıldan fazla bir müddet geçmesine karşın, dünya çapındaki birçok insanın muhtemelen en az bir defa virüsle enfekte olduğunu söyledi.

Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri (CDC), ABD’deki insanların yaklaşık yüzde 58’inin geçen şubat ayına kadar Covid-19’a yakalandığını varsayım ediyor. O vakitten beri, bulaşıcı Omicron varyantının alt varyantlarından kaynaklanan kalıcı bir dalga, ABD’de bilinen günlük hadiseleri haftalarca 100 binin üzerinde tuttu.

Yine de kimi beşerler hastalanmadı yahut Covid-19 testi müspet çıkmadı.

YÜZ YÜZE DERSE KARŞIN NEGATİF 

Cate Vallone, pandeminin birçoklarında, Pilates derslerine devam ettiğini ve müşterilere şahsen ders verdiğini söyledi ancak testlerinin hiç olumlu çıkmadığını da kelamlarına ekledi.

Virüsten kaçmasına yardım ettiği için maskelere ve bağışıklık sistemine güvendi. Geçen yıl Noel’den evvel erkek kardeşi, nişanlısı ve oğulları, günü kendisi ve kızıyla geçirdikten sonra Covid-19 testleri olumlu çıktı.

44 yaşındaki Vallone, “Bir müddetliğine kendimizi kurşun geçirmez hissettik, palavra söylemeyeceğim” dedi.

Los Angeles’taki Little Fatty ve Accomplice Bar’ın bar yöneticisi Jerom Morris, kendisi ve eşinin kapalı yerlerde insanların yanında çalışmasına karşın Covid-19’dan kurtulduklarını söyledi. Bay Morris, “Bir noktada, yalnızca bitsin istiyorduk ve bitirmek için virüsü kapmak istiyorduk” dedi. “Ama ben çizgiyi çizdim ve hiç yakalanmadım. Bu biraz zalimce bir şey oldu.”

YEMEK YEMEK İÇİN YANINDA KENDİ ÇATAL KAŞIĞINI TAŞIDI

Morris, menüye yeni eklenen yemekleri tadarken iş arkadaşlarıyla sıvı teması yaşamamak için kendi çatal kaşığını ve pipetini yanında taşımaya başladığını söyledi. Haftada üç yahut dört sefer spor salonunu ziyaret ettiği için kendini ortalama bir beşerden daha sağlıklı görüyor. Hiç Covid-19 olmadığına inandığını, zira ekseriyetle hastalandığında çok hastalandığını lakin yaklaşık bir düzine sefer test yaptırdığını ve daima negatif sonuç aldığını söyledi.

Yale Medicine’de patolog ve laboratuvar-tıp tabibi olan Sheldon Campbell, Covid-19’a yakalanan şahısların yaklaşık yüzde 90’ının kanlarında tespit edilebilen antikorlar ürettiğini söyledi.

Bu, evvelki enfeksiyonlarının doğrulanması daha güç olan insanların onda birini eler. Dr. Campbell, “Muhtemelen dışarıda Covid kapmış ve antikor yapmayan çok sayıda insan vardır” dedi.

ANTİKOR TESTLERİ YANILTICI

Çoğu test, antikorları enfeksiyondan ya da aşı ile oluşmuş diye ayırt edemez. Mevcut Covid-19 aşıları virüsün spike proteinini gaye aldığından, nükleokapsid ismi verilen farklı bir proteini hedefleyen antikorları arayan bir test kullanarak evvelki bir enfeksiyon ayırt edilebilir.

Laboratuar klinisyenleri, bu cins antikor testleri, Laboratory Corp. of America ve Quest Diagnostics üzere şirketlerden temin edilebilir fakat bunlar yaygın olarak bulunmayabilir.

CDC ve Besin ve İlaç Yönetimi, birden fazla durumda antikor testini önermemektedir, zira bu testler kısmen, antikorların ne kadar muhafaza sağlayabileceğini değil, sadece bir kişinin enfekte olduğunu yahut aşılandığını gösterirler.

Araştırmacılar, virüsün birtakım insanlara bulaşmasını engelleyebilecek şeyleri yahut bir kişinin virüse nasıl reaksiyon vereceğini etkileyen faktörleri araştırıyorlar. New York’taki Weill Cornell Medicine’de klinik genetikçi Steven M. Lipkin, “Enfekte olan ve hiçbir semptomu olmayan harika yayıcılar var ve onları çok daha hassas hale getiren risk faktörlerine sahip diğerleri da var” dedi.

HANGİ GEN BİZİ COVİD’DEN KORUYOR?

Diğer araştırmacılar, hangi genlerin virüsün yayılmasına yardımcı olduğunu belirlemek için Covid-19 hastalarının genomlarını, Covid-19’a karşı bağışıklık yansısını tetikleyebilecek özellikler için tarıyor yahut akciğer hücrelerini bozarak araştırma yapıyor.

Araştırmalar, virüslere karşı bağışıklık yansısını harekete geçiren genlerdeki mutasyonların, bir kişinin hastalıkla savaşma yeteneğini etkileyebileceğini ileri sürdü.

Ivan Panko, pandemi boyunca Güney Carolina’da bir fabrikada Covid-19 testi hiç olumlu çıkmadan çalıştığını söyledi. Orduda geçirdiği mühlet boyunca aşıların ve patojenlerle iç içe olmanın onu virüsten koruduğuna inandığını söyledi.

Panko bunu tanım etmek için “Vücudum çok fazla saçmalığa maruz kaldı” diyor.

İmmünologlar, bir çeşit patojene maruz kalmanın, SARS-CoV-2 dahil olmak üzere başkalarına karşı bir bağışıklık reaksiyonunu tetikleyip tetikleyemeyeceğini araştırıyorlar.

BAZI İNSANLARDA T-HÜCRESİ SALGINDAN EVVEL BİLE VARDI

Science Immunology mecmuasında bu ay yayınlanan bir çalışmada, birtakım insanların pandemi başlamadan evvel bağırsaklarında ve derilerinde SARS-CoV-2 ile savaşmalarına yardımcı olduğu anlaşılan T-hücreleri bulundu.

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Steve Jameson, pandemiden evvel muhakkak koronavirüslere maruz kalmış olabilecek birtakım bireylerin, yayılmadan evvel SARS-CoV-2’ye saldıran hücrelerle donatıldığına dair kimi deliller olduğunu söyledi.

“BU KİMSEYİ ÖLÜMSÜZ YAPMIYOR!”

Jameson “Bazı beşerler Covid-19 konusunda biraz daha avantajlıydı” dedi.

Dr. Jameson, enfekte olup olmadıklarını bilmeyen şahısların dikkatli olması gerektiğini zira antikorların azalması ve yeni varyantların gelmesiyle hastalanabileceklerini söyledi.

“Aşıları olan, hatta Covid olan ve sonra tekrar Covid’e yakalanan birçok insan var. Bu durum kimseyi ölümsüz yapmıyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.