SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Her keseye nazaran iftar var… Fiyatlar 160 ila 3.500 TL ortasında değişiyor

Ramazana günler kaldı. Küçükten büyüğe bütün restoran ve lokantalarda iftar mönüleriyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Hürriyet alana çıktı, iftar mönüsü fiyatlarını araştırdı. Geçen yıla nazaran iftar faturası yüzde 100 civarında artmış durumda. Fiyatlar yer, marka ve sunulan çeşitliliğe nazaran kişi başı 160 ila 3 bin 500 TL ortasında değişiyor.

Her keseye nazaran iftar var… Fiyatlar 160 ila 3.500 TL ortasında değişiyor
Akacan The Mall
21.03.2023 07:37
0
A+
A-

Her keseye nazaran iftar var… Fiyatlar 160 ila 3.500 TL ortasında değişiyor
Ramazana günler kaldı. Küçükten büyüğe bütün restoran ve lokantalarda iftar mönüleriyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Hürriyet alana çıktı, iftar mönüsü fiyatlarını araştırdı. Geçen yıla nazaran iftar faturası yüzde 100 civarında artmış durumda. Fiyatlar yer, marka ve sunulan çeşitliliğe nazaran kişi başı 160 ila 3 bin 500 TL ortasında değişiyor.

23 Mart’ta başlayacak ramazan ayına rahmet ve birlik hislerinin tıpkı anda yaşanıldığı iftar sofraları damga vuruyor. “Ne kadar kalabalık, o kadar bereketli” inancıyla ramazanda öbür aylardan daha özel sofralara oturmak için hazırlık yapılıyor. Bu yıl ramazan hazırlıkları arka arda gelen afetlerin gölgesinde yaşanacak. İki gün sonra yenilecek birinci iftar yemeği için lokanta, restoran ve otellerde menüler hazırlandı. Hürriyet olarak İstanbul’daki iftar fiyatlarını araştırdık. Bu yıl kira, güç, taban fiyat ve besin fiyatlarındaki artışın iftar mönülerine yansıdığı net olarak görüldü. Fiyatlar yüzde 100-150 oranlarında artmış durumda. Orta sokaklardaki lokantalara da sorduk, Boğaz’daki lüks restoranlara da. İstanbul 4 Levent’teki Sanayi Mahallesi’nde bir kebapçı çorba, kebap, salata ve içecekten oluşan menüyü 160 TL’ye satarken Boğaz’da 5 yıldızlı bir otel kişi başı 3 bin 500 TL’ye kadar ulaşan iftar mönüsüyle konuklarını ağırlayacak.

ESNAF LOKANTALARINDA 200 LİRADAN BAŞLIYOR

Akacan The Mall

Konuştuğumuz esnaf lokantalarının bir kısmı iftarda kapalı olacağını söyledi. Bir kısmı da şimdi fiyatları belirlememiş durumda. Yeniden de fiyat aldığımız lokantalarda kişi başı ortalama iftar mönüsü 200-300 TL bandında belirlenmiş. Birtakım lokantalar mönü oluşturmadıklarını ve açık büfe yemek sunulacağını söylerken, kimileri da özel iftar mönüsü hazırlandığını belirtti. Geçen yıl ramazanda esnaf lokantalarında kişi başı 100 TL’den iftar yapılabildiğini hatırlatan restoran sahipleri bu yıl maliyetlerin arttığının
altını çizdi.

FİYAT MARKA VE ÇEŞİDE NAZARAN DEĞİŞİYOR

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Lideri Ramazan Bingöl bu ramazan, iftar yemeği fiyatlarına artan maliyetlerin damga vurduğunu belirtti. Son bir ay düşünüldüğünde bile et fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde zamlandığını vurgulayan Bingöl, buna çalışan maliyetleri de eklendiğinde bir kişinin iftar yemeğine ödediği faturanın geçen yıla nazaran yüzde 100 ila 150 ortasında arttığını söz etti. Türkiye’de her keseye nazaran iftar mönüsü bulmanın mümkün olduğunun altını çizen Bingöl, “Kişi başı 200 TL’ye de iftar mönüsü var; 3 bin 500 TL’ye de. Bir çorba, lahmacun ve salata ve içecekle kişi başı 200 TL’ye iftar yapılabiliyor. Lakin Çırağan üzere üst seviye yerlerde fiyat 3 bin TL’yi geçiyor. Benim restoranım, Kaşıbeyaz, Develi üzere yerlerde fiyat 950 civarında” dedi.

İstanbul’un “marka” restoranlarına da iftar fiyatlarını sorduk. Florya’daki Kaşıbeyaz’da iftar yemeği kişi başı 950 TL. Eminönü’deki Hamdi Restoran’da 750 TL’ye iftar yapılabiliyor. İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Lokanta Feriye bin 350 TL fiyat belirlerken, Galata’da bulunan Firuzende Restoran’ı ise bin 400 TL halinde. İftarını daha uygun fiyata Boğaz görünümünde açmak isteyenler için de Boğaz’da dört saatlik fasıl ve semazen eşliğinde iftar mönüsü 299 TL.

TABLDOT DAHA UYGUN

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Lideri ve İstanbul Lokantacılar Odası Lideri Sayit Karabağlı, esnaf lokantalarında her bütçeye nazaran iftar yapmanın mümkün olduğunu söyleyerek, “Lokantalar olağan satış fiyatından hizmet veriyor. Fiks mönüler esnaf lokantalarında daha uygun. Fiyatları çok yükseltemiyoruz zira halkın da alım gücü yok” dedi. Karabağlı, “Bu yıl birinci sınıf esnaf lokantaları; iftariyelik tabağı, çorba, ana yemek ve tatlıdan oluşan mönülerini ortalama 200-300 TL bandında hazırlıyorlar. Öteki esnaf lokantalarında ise açık büfe biçiminde yalnızca yenilen yemeklerin fiyatları ödeniyor. Tabldot servis veren lokantalar da var. Burada fiyatlar daha uygun zira az eleman çalışıyor. Genelde de bu şekil hizmet veriliyor. Şu anda esnafımız dükkânını çeviriyorsa, ziyan etmiyorsa kâr ediyor diyoruz” dedi.

KURUM DAVETLERİ YÜZDE 50-60 AZALDI

TÜRES Lideri ramazan Bingöl, 2023 yılının ramazan ayını evvelki yıllardan ayıran en kıymetli farkın kurumsal davetlerindeki düşüş olduğunu söz etti. Zelzele felaketleri, afetler ve seçim süreci üzere nedenlerle kurumlar büyük, gösterişli iftar davetleri vermekten kaçınıyor. Bingöl, “Önceki yıllarda iftar rezervasyonları ramazan başlamadan çok evvel yapılırdı.Kurumların kalabalık davetleri yüzde 50-60 oranında azaldı” dedi.

Sayit Karabağlı ise “Herkes ramazan kolisi hazırlıyor ve sarsıntı bölgesinde ziyan gören esnaflara dağıtıyoruz. Zelzele felaketinin tesiriyle bu sene iftarların çok hareketli geçeceğini düşünmüyorum” dedi.

BOĞAZDA İFTAR 3 BİN LİRAYI AŞIYOR

İstanbul’da iftar yapmak için en değerli yerlerin başında bu yıl da Çırağan Sarayı geliyor. Klâsik Türk yemeklerinden oluşan set mönü fiyatları ön ödemesiz kişi başı 3 bin 280TL, ön ödemeli ise kişi başı 2 bin 980 TL oldu. Tekrar Boğaz’da bulunan Four Seasons Hotel’in açık büfe restoranında fiyat, kişi başı 3 bin 350 TL olurken otelin ocakbaşı restoranında 2 bin 450 TL’ye iftar mönüsü var. Beşiktaş’ta bulunan Raffles Hotel’de canlı fasıl eşliğinde açık büfe iftar programı kişi başı 2 bin 500 TL. Açık büfe formunda hizmet veren Beşiktaş Swissôtel The Bosphorus’ta ise kişi başı fiyat bin 250 TL.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.