SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Hazine GES ihraç edecek

Hazine GES ihraç edecekHazine ve Maliye Bakanlığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini, talep toplama sürecinin 15 …

Hazine GES ihraç edecek
Akacan The Mall
10.06.2022 01:23
0
A+
A-

Hazine GES ihraç edecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini, talep toplama sürecinin 15 Haziran’dan itibaren yapılacağını belirtti. Yeni enstrüman yalnızca gerçek bireylere sunulacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi gayesiyle gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama süreçleri 15 Haziran tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

Akacan The Mall

Sadece gerçek şahıslara sunulacak olan bu enstrüman ülke genelinde duyuru ve talep toplama süreçleri yoluyla ihraç edilecek.

Senede ait talep toplama süreçleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığın sitesinde yayınlanacak ve duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde taban getiri garantisi olacak.

Senedin kupon ödemesine temel teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek.

Senedin yatırımcıya sağlayacağı sonuncu getiri oranı, ihraç kademesinde Bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks bedeli ile çarpılması yoluyla belirlenecek.

Gelire endeksli senet nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen bilgi notunda yeni enstrümanla ilgili şu bilgiler verildi:

Gelire endeksli senetler (GES): Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi gayesiyle getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki kimi kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat hisselerine endekslenen senetlerdir.

Gelire endeksli senetler (GES), vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkmaktadır.

GES’lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat transferi yapan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacaktır.

3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak minimum getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir hisselerindeki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır.

Bununla birlikte, GES’lere bahis Kamu İktisadi Teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ek getiri sunulacaktır.

2009’a benzeri uygulama

2009 yılında da o devir Hazine Müsteşarlığı emsal bir enstrümanı kamuoyuna sunmuştu. O devir gündeme gelen enstrümanın getirilerinin, Türkiye Petrolleri Anonim İştiraki (TPAO), Devlet Materyal Ofisi (DMO) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü‘nden (KEGM) bütçeye aktarılan hisselerden oluşması öngörülmüştü. Senetlerde asgarî getiri garantisi olurken GES‘ler, 3 yıl vadeli 3 ayda bir kupon ödemeli TL cinsinden ve 3 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli dolar cinsinden ihraç edilecek formda tasarlanmıştı.

Akşam saatlerinde açıklanacağı belirtilmişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından daha evvel paylaşılan duyuruda, “Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan kimi iktisat başlıklarında, iktisat idaremiz Türkiye İktisat Modeli çerçevesinde, süratli ve tahlil odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yakın bir müddet evvel kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanların oluşturduğu tedirginlik ortamı sonrasında, 20 Aralık 2021’de spekülasyonla şişirilmiş Döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünyanın deneyim etmiş durumda olduğunu belirterek, bu bağlamda tüm vatandaşların bu tecrübeyi unutmayarak kimi bölümlerin manipülatif çıkarlarını gerçekleştirmelerine imkan vermeden sağduyulu olmasında büyük yarar bulunduğunu bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin dünyanın sayılı büyük ekonomileri ortasında yer aldığı, hür piyasa iktisadı prensiplerini temel alarak güçlü temeller üzerinde yükselmeye devam ettiği vurgulandı.

“Ekonomimizin yakaladığı güçlü ve istikrarlı büyüme performansının daim kılınması hedeflenmektedir. Geride kalan 20 yıllık süreçte başta kamu maliyesi ve bankacılık kesimi olmak üzere elde ettiğimiz kazanımlar, ekonomimizin bu sağlam duruşunu desteklemektedir.” sözlerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kamu maliyesinde sağlanan disiplinin oluşturduğu imkanlar, kuvvetli devirlerde ekonomimiz için bir hareket alanı olarak kullanılmaktadır. Bankacılık kesimimizin sağlam ve istikrarlı yapısı ise özel dalımızın ve hane halkımızın muhtaçlık duyduğu finansmanın kesintisiz ve daha da değerlisi uygun şartlarda sağlanmasına aracı olmaktadır. Güçlü sanayi altyapısı ile dinamik ve güçlü şartlara kolay adapte olabilen özel kesimimiz de büyüme ve kalkınma gayelerimizi birer birer yakalamamızda kuşkusuz bizlere değerli bir takviye vermektedir.”

Yakın geçmişte tüm dünyayı etkileyen birçok ekonomik zorluktan Türkiye’nin de etkilendiği belirtilen açıklamada, “Bu zahmetli periyotların başında 2008 global finansal krizi ve onu takip eden 2011 Avrupa borç krizi akla gelmektedir. Türkiye iktisadı, tüm bu devirlerden dış şoklara karşı olan direnci sayesinde muvaffakiyet ile büyüyerek ve daha da güçlenerek çıkmıştır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, yakın devirde salgının dünya üzerinde bıraktığı tesirler şimdi tam manasıyla silinememişken yakın coğrafyadaki savaşın global ekonomiyi çok daha şiddetli bir sürece taşıdığının deneyimlendiğine işaret edilerek, şu tabirlere yer verildi:

“İçinden geçtiğimiz bu külfetli periyoda karşın uyguladığımız siyasetler ile bu süreci de muvaffakiyetle atlatacağımızdan kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye iktisadının bir özgür piyasa iktisadı ve kambiyo rejiminin ise liberal olduğunu sorgulamak ve sorgulatmak için bir kısım çevreler eline geçen tüm fırsatları ne yazık ki pervasızca kullanmaya devam etmektedir. Son 6 yıldan bu yana ekonomimizde çeşitli harika önlemlerin uygulanacağına dair bu spekülasyonlar, kasıtlı olarak ortaya atılmakta ve bizim değişmez ve vazgeçilmez özgür piyasa şartları prensiplerimiz sorgulanmaya çalışılmaktadır.”

“Döviz fiyatlarına dair spekülatif ve temelsiz tezlerde bulunmaya devam edildiğini görmekteyiz”

Tüm dünyanın bilhassa güç ve tedarik zincirlerindeki aksamalar kaynaklı nedenlerden oluşan enflasyon sorununun Türkiye özelinde olabildiğince karamsar senaryolara dönüştürülmeye çalışılmakta olduğu kaydedilen açıklamada, “Yaklaşık 10 trilyon lira büyüklüğündeki Türkiye iktisadının muvaffakiyetini dönemsel birkaç data ile gölgelemeye çalışmak, iktisada ve potansiyelimize sözün tam manasıyla haksızlıktır. Kısa vadeli çıkarlara odaklananların son 20 yıldır risk dediği her faktörü ülkemiz kısa bir mühlet sonra fırsata çevirmeyi başarmıştır. Bugünlerde de rasyonel olmayan telaffuzlar eşliğinde döviz fiyatlarına dair spekülatif ve temelsiz tezlerde bulunmaya devam edildiğini görmekteyiz.” denildi.

“Yakın bir müddet evvel kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanların oluşturduğu tedirginlik ortamı sonrasında, 20 Aralık 2021’de spekülasyonla şişirilmiş döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünya deneyim etmiş durumdadır. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızın bu tecrübeyi unutmayarak birtakım kesitlerin manipülatif çıkarlarını gerçekleştirmelerine imkan vermeden sağduyulu olmasında büyük yarar vardır.” ihtarında bulunulan açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

“Biz, vatandaşlarımızın bu arka niyetli felaket tellallarına prim vermek yerine ülkemizin, milletimizin ve çocuklarımızın geleceğine yönelik uğraşlarını devam ettireceklerine olan inancımızı bir gün bile azaltmadık. Bu bağlamda başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan kimi iktisat başlıklarında iktisat idaremiz, Türkiye İktisat Modeli çerçevesinde süratli ve tahlil odaklı adımlar atmaya devam edecek olup atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.