SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Havacılık bölümünün birinci çeyrek karnesi

Havacılık bölümünün birinci çeyrek karnesi2022 yılının birinci çeyreğinde global havacılık bölümünde düzgünleşme sürerken, hala pandemi öncesine …

Havacılık bölümünün birinci çeyrek karnesi
Akacan The Mall
11.05.2022 15:22
0
A+
A-

Havacılık bölümünün birinci çeyrek karnesi
2022 yılının birinci çeyreğinde global havacılık bölümünde düzgünleşme sürerken, hala pandemi öncesine nazaran zayıf kalmaya devam ediyor. Bölüm temsilcileri 2019 yılındaki global hava yolcu sayılarına en uygun ihtimalle 2023 yılında ulaşabileceklerini…

KUTAY KORAP/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

2022 yılının birinci çeyreğinde havacılık bölümünde fiyatlı yolcu gelirleri (RPKs) bir evvelki yıla nazaran önemli oranda artmaya devam etse de, pandemi öncesi düzeyinin yaklaşık yüzde 40 altında kalmayı sürdürüyor.

Akacan The Mall

Bilhassa bu yılın birinci çeyreğinde Çin’deki Omikron varyantı, olsa Rusya-Ukrayna savaşı ve enflasyonist ortam negatif tesirler ortasında yer alıyor. Öteki taraftan kargo cephesinde birinci çeyrekte güçlü tablo çizilse de, Mart ayında yolcu trafiğindeki negatif münasebetler kargo ünitesini de etkiledi.

Her ne kadar yolcu sayılarında havayolu firmaları pandemi öncesi düzeyinin altında kalsa da, kargo üniteleri ciroyu desteklemeyi sürdürüyor.

Aşağıdaki tabloda yer alan havayolu firmalarının kargo gelirleri; hem bir evvelki yılın hem de 2019’un birinci çeyreğine nazaran değerli oranda yükselirken, ciro içerisindeki hisselerinde da artış görüldü. Deniz yolu nakliyedeki aksaklıklar ve artan maliyetlerin yanı sıra, süratli tedarik konusundaki talebin sürmesi hava kargoyu destekliyor.

Yolcu sayılarında ise geçen yılın birinci çeyreğine nazaran artış sürerken, birçok firma da pandemi öncesinin altında kalmaya devam ediyor.

2022 yılının birinci çeyreğinde global havayolu firmalarının ciroları pandemi öncesi düzeyin yaklaşık yüzde 30 civarında altında kalırken, Türk Hava Yolları cirosunu pandemi öncesinin üzerine çıkardı. Bilhassa gerek Pazar hissesi gerekse toplam gelir içerisinde kargo hissesi en yüksek firmalar ortasında Türk Hava Yolları yer aldı. Pegasus’ta ise ciro pandemi öncesinin yalnızca yüzde 7 altında bulunuyor.

Dünya genelinde seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ve TL’nin yabancı para ünitelerine karşı paha kaybı Türkiye’yi cazip turizm destinasyonu haline getiriyor. 2022 yılının birinci çeyrek sayılarına nazaran; Türkiye’de dış sınırlar cephesinde yolcu sayılarında toparlanma iç çizgilere görece daha uygun bir performans ortaya koyuyor.

2022 yılının birinci üç ayında Türk Hava Yolları 12 milyon 650 bin yolcu, Pegasus 4 milyon 850 bin, TAV Havalimanları ise 2022 yılının birinci üç ayında yaklaşık 10 milyon yolcu konuk etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kesim açısından belirsizlik yarattı. 2000’li yılların başında toplam turist içerisinde Rus ve Ukraynalı ziyaretçilerin toplam turist içindeki hissesi yüzde 8 iken, geçen yıl bu oran yüzde 27’lere ulaştı.

İşgal sonrasında iki ülke vatandaşlarının alım gücündeki azalma, savaş meçhullüğü ve önceliklerin değişmesi bölüm açısından bir risk ögesi oluşturabileceği düşünülüyor. Lakin Avrupa Birliği ve ABD’nin Rusya’ya yaptırımları sonrasında Türk firmalarının bu süreçten olumlu etkilenebileceği de savunuluyor.

Rus havayolu firmalarının uçuşlarının olmadığı ve ülkeye giriş-çıkışlarda yaptırım uygulayan şirketlerin operasyonlarını sağlamadığı ortamda Türk şirketleri avantaj sağlayabileceği düşünülüyor.

Ayrıyeten kargo operasyonları olan Türk Hava Yolları’nın savaşın verdiği tedarik zincirindeki aksamalardan yararlanabilir. İç çizgiler tarafında ise tavan bilet fiyat uygulamasının üst çekilmesi, alım gücündeki bozulma ve tatil fiyatlarındaki kıymetli artış oranları yolcu sayıları açısından risk ögesi oluşturabilir.

Şirketlerin net işletme ziyanı azalmaya devam ederken maliyet idaresi, gelir elde edebilme kapasitesinin geri dönmesi ve global mobilitenini ivmelenmeye devam etmesi tesirli oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.