SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Halkbank davasına memleketler arası takviye

Halkbank davasına milletlerarası destekABD Anayasa Mahkemesi’nde 16 Ocak’ta görülecek Halkbank duruşması öncesinde, Pakistan, Katar ve Azerbaycan …

Halkbank davasına memleketler arası takviye
Akacan The Mall
26.11.2022 07:26
0
A+
A-

Halkbank davasına milletlerarası destek
ABD Anayasa Mahkemesi’nde 16 Ocak’ta görülecek Halkbank duruşması öncesinde, Pakistan, Katar ve Azerbaycan devletleri ile Kızılay, TOBB, Bankalar Birliği ve İngiltere Lordlar Kamerası üyesi Daniel Brennan, mahkemeye Halkbank’ı destekleyen bir dilekçe gönderdi.

Dilekçelerde, yabancı devletlerin cezai kovuşturulmasının müthiş olumsuz tesirleri olacağı ve memleketler arası uyuşmazlıkları besleyeceğini belirterek, Halkbank’ın yargılanmasının memleketler arası toplumda diplomatik kabus yaratacağı konusunda ihtarda bulunuldu.

MİSİLLEME UYARISI

Akacan The Mall

ABD’nin rastgele bir yabancı devleti cezai kovuşturma yapmasının dünya çapında mahallî ceza kanunlarının uygunsuz halde siyasallaştırılmasına davetiye çıkaracağı ihtarında bulunan Katar, Pakistan ve Azerbaycan devletlerinin ortak dilekçesinde, bunun misillemelerle karşılık bulacağı ve suçlama döngüsü bir sefer başladığında, bunu durdurmanın imkansız olacağına dikkat çektiler. Memleketler arası uyuşmazlıkların çoklukla mahkemeler ve heyetler yerine devletler ortası müzakereler yoluyla diplomatik olarak ele alınması gerektiği belirtilen dilekçede şunlar kaydedildi;

“Bu Mahkeme bir defa o kapıyı açtığında, kapatmak imkânsız olacak. Yabancı uluslar, ABD’nin kurumlarını yahut araçlarını cezai kovuşturmaya tabi tutarak karşılık verirse, ne bu mahkeme ne de kongre onları durduramaz yahut bu süreci aksine çeviremez. Yabancı devletlerin cezai kovuşturmasına müsaade verilmesi global bir uzlaşıya muhalif olur. Cezai kovuşturulması reaksiyonlara yol açar ve memleketler arası uyuşmazlığı besler. Cezai kovuşturma yargıyı politize edecek ve hukukun üstünlüğünü baltalayacaktır.”

TÜRKİYE’NİN DİLEKÇESİ

Halkbank’ın avukatı David Saltzman tarafından gönderdiği dilekçede de şunlar kaydedildi:

“Halkbank’ın sermayesinin yüzde 87.7’si bir devlet kurumu organı olan Türkiye Varlık Fonu’na aittir. Fakat hisselerin temsil, idare ve denetim yetkileri Türkiye Cumhuriyeti Maliye ve Hazine Bakanlığı’na aittir. Bu nedenle Halkbank’ın genel heyet toplantılarında oy kullanma imtiyazı Maliye ve Hazine Bakanlığı’nındır. Buna nazaran Halkbank, Türkiye’nin ayrılmaz bir modülüdür. Halkbank, devletin çıkarları doğrultusunda hareket eder. ABD ve Türkiye hükümetleri ortasındaki ikili muahede sonucunda Türkiye, İran’la ticaret yapmak için istisna verilen ülkeler ortasında yer almaktadır. Türkiye, İran’la ilgili dış ticaret süreçleri için bir devlet bankası olan Halkbank’ı görevlendirdi. Buna nazaran Halkbank’ın İran ile dış ticarete yönelik kolaylaştırma faaliyetleri ticari bir faaliyet kapsamında olmayıp, büsbütün devlete ilişkin olmuştur.”

YETKİ KABUL EDİLEMEZ

“Türk hukuku, yabancı bir devletin kendi mahkemelerinde cezai kovuşturulmasına müsaade vermemektedir” denilerek şu sözler kullanıldı: “Halkbank’ın öteki bir devlet tarafından kovuşturulması, Türkiye’nin onuruna karşı alçaltıcı bir harekettir. Türkiye bu yargı yetkisini kabul etmemektedir.”

ABD’nin 200 yıllık tarihinde, memleketler arası hukuk içtihatları doğrultusunda, her vakit yabancı hükümranlar ve onların aracıları hakkında cezai kovuşturma yapmama unsuruna bağlı kaldığı da hatırlatılarak, “Tüm hükümranlar tıpkı pahada, onurda, eşit ve bağımsız olduğundan, yabancı egemenlerin başka ulusların yargı yetkisinden muaf olduğu milletlerarası hukukta kabul edilmiştir; diğer bir deyişle, eşitlerin birbirleri üzerinde yetkileri yoktur”denildi. Öte yandan İngiliz Lordlar Kamarası üyesi ve İngiltere Barosu’nun eski lideri, Amerikan Hukuk Enstitüsü üyesi ve Amerikan Barolar Birliği’nin ortak üyesi Lord Daniel Brennan, kovuşturmaya müsaade veren kararın memleketler arası hukuka ters olduğunu kaydetti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.