SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Halk Yatırım: Enflasyon orta vadede hisselerde baskı yaratabilir

Halk Yatırım 2023 için BIST Strateji, Sektör ve Hisseler Model Portföy Raporu yayımlandı. Portföyde bankacılık sektörüne yüzde 20 ağırlık verilirken diğer sektörlere yüzde 10 payla yer verildi. Banka 2023 için enerji krizi ve parasal sıkılaşma…

Halk Yatırım: Enflasyon orta vadede hisselerde baskı yaratabilir
Akacan The Mall
28.12.2022 16:36
0
A+
A-

Halk Yatırım: Enflasyon orta vadede hisselerde baskı yaratabilir
Halk Yatırım 2023 için BIST Strateji, Sektör ve Hisseler Model Portföy Raporu yayımlandı. Portföyde bankacılık sektörüne yüzde 20 ağırlık verilirken diğer sektörlere yüzde 10 payla yer verildi. Banka 2023 için enerji krizi ve parasal sıkılaşma…

Halk Yatırım 2023 BIST Strateji, Sektör ve Hisseler Model Portföy Raporu’nu yayımladı. Banka 2022 yılının pandemi nedeniyle bozulan tedarik zincirinin etkisiyle küresel enflasyon, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrası yaşana enerji krizi nedeniyle kalıcı hale geleceği endişelerini kalıcı hale getirdiğini belirtti. Küresel çapta merkez bankalarının daha agresif faiz artışlarına başvurmak zorunda kaldığı yılda ekonomilerin resesyona sürükleneceği endişeleri gündemin başında yer aldı.

Halk Yatırım 2023 yılında dünya ekonomisinde sert yavaşlamanın küresel durgunluğa dönüşmesinin küresel piyasalar için temel risk unsuru olduğunu ancak ana senaryolarını büyümede yavaşlama olarak belirlediklerini kaydetti.

Akacan The Mall

Öte yandan yüksek enflasyon ortamının hisse fiyatları üzerinde kısa vadede destekleyici bir etkiye sahip olduğu ancak direnç kazanması durumunda orta ve uzun vadede yatırım ortamı ve tüketim üzerindeki olumsuz etkilerine ek olarak, Avrupa’nın durgunluğa girmesi ve jeopolitik dengelerde yaşanabilecek dalgalanmaların içeride hisse senedi piyasalarında baskı yaratabilecek temel riskler olarak görüldüğünün altı çizildi.

Banka önümüzdeki yıl küresel tarafta merkez bankalarının sıkılaştırma adımları, resesyon endişeleri ve Ukrayna savaşı kaynaklı enerji fiyatlarındaki gelişmelerin takip edileceği, uygulanan yeni ekonomik model ve temel dinamiklere yansıması çerçevesinde yurt dışı dalgalanmalara karşı göreceli güçlü kalan BıST 100’ün bu görünümünü daha ılımlı olarak koruyabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Raporda 2023 yılında da alternatif yatırım getirilerinin sınırlı olması ve 2023 kâr beklentileri karşısında, BIST’in benzer ülke çarpanlarından yüzde 37 ile bu yıla göre daha düşük F/K iskontosu taşıması nedeniyle kazanç performasının bu yıla göre daha ılımlı bir tonda gerçekleşmesinin beklendiği vurgulandı. Aşağı yönlü riskler arasında ise fonlama maliyetinde artış, kredi büyümesinde azalma, TL’de sert dalgalanmalar ve yüksek enflasyon gibi unsuların gerçekleşmesi sayılırken gerçekleşmesi halinde bu faktörlerin şirketlerin nakit akışları üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çekildi.

Halk Yatırım 2023 yılı için BISt’in performansına ilişkin olarak araştırma kapsamında bulunan şirketler için TL bazlı değerlemelerde yüzde 17,5, risksiz faiz oranı, yüzde 5 büyüme ve yüzde 32 enflasyon oranı varsayımları doğrultusunda BIST100 Endeksi için 12 aylık tahminin 5 bin 935 olarak belirledi.

Raporda bankacılık sektöründe güçlü kâr momentumu, sermaye yeterliliği ve özkaynak kârlılığı ile Akbank ve Yapı Kredi Bankası’nın öne çıktığı belirtilirken, petrol ve gaz sektöründe ise Ukrayna işgaliyle birlikte başlayan enerji krizinin yaratacağı olası arz sorunlarına dikkat çekilerek Tüpraş hisselerinin takip edildiği belirtildi. Havacılık tarafında güçlü kargo operasyonları sayesinde faaliyet kâr performansı ve güçlü nakit yaratımı neticesinde borçluluğundaki gerilemenin desteğiyle Türk Hava Yolları’nın yer aldığı model portföyde gıda perakendeciliği tarafında ise temel tüketim maddelerine yönelik talebine inelastik olması ve çevrimiçi satış kanalının hızla büyümeye devam etmesinin desteğiyle Migros’a yer verildi.

Savunma sanayi tarafında güçlü siparişlerin desteğiyle Aselsan öne çıkarken Tarım sektöründe ise Türk Traktör yer aldı. Halk Yatırım enerji tarafında Biotrend Enerji’ye yer verirken geniş iş ağı ile otomotiv sektöründeki güçlü konumu nedeniyle Doğuş Otomotiv’e yer verdi.

Halk Yatırım son olarak Çimento sektöründe altyapı ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle Akçansa Çimento’ya yer verildi.

Banka 2023 için oluşturdukları hisse senedi model portföyünde bankacılık sektörüne yüzde 20 ağırlık verirken banka harici hisse seçimlerinde yüzde 10 ile eşit ağırlık vermeyi tercih ettiklerini kaydetti. Halk Yatırım’ın model portföyüne eklediği sektörler ve hisseler şu şekilde gerçekleşti:

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.