SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Hakemspor’un çok uygun transfere gereksinimi var

Hakemspor’un çok âlâ transfere muhtaçlığı varFırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, ‘Hakem Konseyi’nde Türkiye’de ve Avrupa’da gündeme damga …

Hakemspor’un çok uygun transfere gereksinimi var
Akacan The Mall
18.08.2022 07:22
0
A+
A-

Hakemspor’un çok âlâ transfere muhtaçlığı var
Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, ‘Hakem Konseyi’nde Türkiye’de ve Avrupa’da gündeme damga vuran hakem performanslarını ve olayları kıymetlendirdi.

1- Dönemin daha 2. haftasında olmamıza karşın 3 büyük kulübün hakemlere 1 yönelik reaksiyonları başladı. Muhteşem Lig hakemleri bu yansılardan nasıl etkileniyor?

FIRAT AYDINUS: HAKEMLERE DE VAKİT TANIMAK GEREKİYOR

Akacan The Mall

Çok şaşılacak bir durum değil. Zamanlama olarak değişim kelam konusu yalnızca. Daha evvelce bu yansıların gelmesi ortalama 6. yahut 7. haftaları bulurken, bu dönem erken gerçekleşti. Biraz da kulüplerin dönem öncesi transferlerinin yarattığı beklentiler paralelinde yapılan yansılar bunlar. Kadrolar üzere hakemlere de vakit tanımak kaide. Hakemleri etkileme boyutunu ise MHK’nın ve Futbol Federasyonu’nun duruşu belirleyecek. Şayet bu duruş, kurumlara yapılan ziyaretler paralelinde değişiklik gösterecekse hakemlerin ister istemez tesir derecesi buna nazaran şekillenir

MURAT FEVZİ TANIRLI: FUTBOL FEDERASYONU İÇİN TEMEL İMTİHAN ARTIK BAŞLADI

Kulüpler on yıllardır hakem konusunda bildiğimiz üzere. Münasebetiyle sorun kulüplerde değil. Avrupa’da futbol otoritesi, oyuna ziyan verecek her çeşit telaffuz ve hareketi sert yaptırımlarla engelliyor. TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, aday olduğu günden itibaren “Fair Play” ve “Güven” mottosunu her ortamda lisana getirdi, “Hassas noktamız” dedi. Şu an TFF için imtihan vakti. Formalite cezalarla devam mı yoksa “Biz bu işi kökünden temizleyecek adım atıyoruz “mesajı mı? Genç hakemlerin yükte olduğu takım bu bildiriye nazaran bilhassa gri durumlarda “Başım yanmasın” diye düşünebilir.

2- VAR ve Dünya Kupası’nda uygulanacak robotik ofsayt sistemi derken, Kasımpa2 şa-F.Bahçe maçındaki durum düşünülerek gol çizgisi teknolojisi mi getirilmeli?

FIRAT AYDINUS: TEKNOLOJİ VASITASIYLA ADALET Mİ, SEYİR ZEVKİ Mİ?

Teknolojiden faydalanma yanlısı olsam da kusurlarla hoşlaşan bu oyuna teknolojiyi bu kadar entegre etmek, seyir zevkini düşürüyor. Nereye varacağımızı merak ediyorum. Yarı otomatik ofsayt teknolojisi, gol teknolojisi… Pekala bir sonraki etap ne olacak? Yakında bu türlü giderse alanda hakem üzerinde drone dolaşacak ve 3. bir gözlemci olacak neredeyse. Teknoloji vasıtasıyla adaleti köküne kadar bulma sıkıntısında miyiz yoksa bu hoş oyunun seyir zevkini mi güzelleştirmek istiyoruz, düşünmek kaide.

MURAT FEVZİ TANIRLI: İNGİLİZLER ‘FUTBOLUMUZA DOKUNMAYIN’ DİYOR

İngiltere’de hakem VAR işareti yaptığında hâlâ sert reaksiyon gösteren önemli bir taraftar kitlesi var; “Futbolumuza dokunmayın” ısrarındalar. VAR ve öbür teknolojik gelişmelere “Evet” ve “Hayır” oyları hâlâ birbirine yakın. Gol çizgisi teknolojisi senede 2 sefer gerekiyor tahminen lakin unutmayalım ki Manchester City, 2 dönem evvel Liverpool’dan şampiyonluğu 11 milimetrelik kararla aldı. Futbolcuların fizikî yapısı ve oyunun ruhu gereği yarı robotik ofsayt teknolojisiyle milimetrik tespite karşıyım lakin gol çizgisi teknolojisinin bilimsel bir karşılığı var.

3- G.Saray-Giresun maçında Kadir Sağlam sakatlandığında vazifeye devam edeme3 seydi deneyimsiz A. Deniz Kayatepe, maçın kalan kısmını yönetecekti. Yanılgı nerede??

FIRAT AYDINUS: BİRİNCİ 2 HAFTANIN 4. HAKEM ATAMALARI ÇOK DENGESİZ

İlk 2 haftanın 4. hakem atamaları çok istikrarsız. Kısıtlı bir takımın var olması, MHK Başkanı’nın plansız ve programsız misyona evet etmesi, kucağında bu kadroyu bulmasına neden oldu. Tablonun bu türlü olduğu bilinerek MHK bu vazifesi kabul ettiyse durum daha vahim. Geçen sene hakemler üzerinde yaşananların sonuçlarıyla bu kısır tabloya çanak tutuldu. Mutlaka havuzun genişletilmesi, takım derinliğinin olması Muhteşem Lig üzere düzeyde atamaların daha hassasiyetle yapılmasını sağlar. Kasımdaki klasman yapılandırma fırsatını pahalandırmak gerek.

MURAT FEVZİ TANIRLI: DENEYİMLİ VE GENÇ HARMANI YAPILMALI

İlk hafta tüm maçlarda 4. hakemler Harika Lig kategorisindeki hakemlerdi. 2. hafta ise 4. hakemlerin tamamı alt ligden görevlendirildi. Deneyimli ve genç harmanı sağlıklı oranlarda yapılmalı. Nasıl ki düdük çalacak isimler maçların zorluk derecesine nazaran atanıyorsa tıpkı yaklaşım yardımcı hakem ve 4. hakemlerde de gçerli olmalı. Bu paralelde 3. hafta atamalarını daha sağlıklı buluyorum. MHK’lar da elbette dönem başı olmasının tesiriyle her hakemini farklı misyonlarda kullanıp esnek davranmak istiyor. Ya daima ya hiç yaklaşımının ağır sonuçları olabilirdi.

4- Kadir Sağlam’ın sakatlığının meçhullüğü, Yasin Kol’un cezaya girecek olması 4 nedeniyle 17 hakem kaldı elimizde. Harika Lig hakemliğini nasıl günler bekliyor?

FIRAT AYDINUS: ÖDÜL VE CEZA HANGİ ŞARTTA DEVREYE GİRECEK?

Bu sorunun yanıtını yalnızca TFF ve MHK üzerinden değil, futbolun tüm paydaşlarını da kapsayarak yanıt vermek gerekir: “Ne ekersen onu biçersin!” Bu sözümü futbolun hangi paydaşı üstüne alır bilemem. Lakin kendi düşen ağlamaz. Harika Lig hakemliğini neler bekliyor kısmına gelince; sorgulanması gereken dönem boyunca bu kısıtlı takımda ceza ve ödül kavramlarının hangi zorunluluklarda devreye girip girmeyeceği. Hakemliğin kendi içindeki adaletinde ve performans değerlendirmesinde doğal süreci işleyebilecek mi, asıl husus bu.

MURAT FEVZİ TANIRLI: MELER VE NUMANOĞLU SAKAT, GÖÇEK VE ÖZDAMAR KOŞAMADI

Hakemspor’un çok yeterli transferlere muhtaçlığı var! Takımın yarısının Harika Lig mesleği 4-5 yıldan fazla değil. Örneğin Kadir Sağlam, 5 aydır Üstün Lig’de. Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Halis Özkahya hakemliği bıraktı. Halil Umut Meler, Tugay Kaan Numanoğlu sakat, Hüseyin Göçek ve Erkan Özdamar koşamadı. Maçlar oynandıkça cezalı isimler de olacak. Bu nedenle, dünyanın hiçbir liginde olmayan VAR ile saha takımı ayrımı gözden geçirilmeli. VAR takımında yıllarca Harika Lig’de yer almış 5 isme bilhassa bu devirde ziyadesiyle muhtaçlık var.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.