SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Hakem topluluğuna 8 Mart’ta yapılan unutulmayacak

Muhteşem Lig’de 25. hafta geride kalırken Hürriyet muharrirleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, Hakem Kurulu’nda gündemdeki hususları kıymetlendirdi.

Hakem topluluğuna 8 Mart’ta yapılan unutulmayacak
Akacan The Mall
16.03.2023 07:22
0
A+
A-

Hakem topluluğuna 8 Mart’ta yapılan unutulmayacak
Süper Lig’de 25. hafta geride kalırken Hürriyet muharrirleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, Hakem Kurulu’nda gündemdeki mevzuları kıymetlendirdi.

1- Sabri Çelik başkanlığındaki Merkez Hakem Heyeti ile Lale Orta başkanlığındaki 1 Merkez Hakem Şurası ortasındaki farklar neler?

FIRAT AYDINUS: ÖZKALFA VE ABAY’IN AĞABEY-KARDEŞ DİYALOĞU KURMASI SAĞLANMALI

Akacan The Mall

Yeni MHK’nın birinci seminerinde samimi yaklaşımı, içten kurulan diyalog hakemler açısından en dikkat alımlı noktalar. Bu çok kolay görülebilir lakin inanın hakemlerin MHK’ya bakışı açısından çok kıymetli. Birinci hafta maçlarındaki muvaffakiyet bunun yansımasıydı… 2. haftadaki performans düşüklüğü basamağında ise toparlanma sürecinde hem MHK’nın hem de hakemlerin talihi olan Tolga Özkalfa ve Süleyman Abay üzere kuşak olarak hakemlere yakın isimlerin varlığı büyük etken. MHK Başkanı’na tavsiyem Özkalfa ile Abay’ın hakemlerle irtibatlarını, ağabey-kardeş diyaloğunu oluşturacak ortamları sağlaması. “Her şeyi ben bilirim, benim istediğim üzere olacak” kanısından vazgeçilmeli.

MURAT FEVZİ TANIRLI: SABRİ ÇELİK BAŞKANLIĞINDAKİ MHK ‘KOBAY’ STATÜSÜNDE KALDI

Son 23 yılda 18. Merkez Hakem Heyeti vazifede Türkiye’de Merkez Hakem Kurulu’nun ömrü yaklaşık 1 sene. İsimler üzerinden değil, sistem üzerinden sağlıklı yapılanmayı, Avrupa ülkelerindeki uzun soluklu ve profesyonel yapıyı arzuluyoruz. Sorunun karşılığı MHK’larda değil, TFF’nin yaklaşım farkında gizli. Sabri Çelik başkanlığındaki şura, “kobay” statüsünde kaldı. TFF’nin dünyada gibisi olmayan uygulamaları denediği süreç yaşandı. Lale Orta MHK’sında ise TFF’nin sakıncaları artan fantezilerinden vazgeçtiği yeni periyot başladı. VAR takım kısıtlaması kalktı, hakemlerin en azından bir yardımcısını takım ahengi olarak seçmesine fırsat tanındı, üst üste deneyimli isimlerin atanmasından anlıyoruz ki yapay zekaya müdahale edildi.

2- 8 Mart hakem operasyonunun birinci yılı geride kaldı. O devir camiayı karıştıran ve hakemliği ateşe atanlar için bugün neler söylersiniz?

FIRAT AYDINUS: KARARDA ROLÜ OLANLARIN ŞU AN FUTBOL TOPLULUĞUNDA ESAMİSİ OKUNMUYOR

“1 saniye bile beklemeye tahammülümüz yoktu” denip alınan kararda rolü olan kulüp, TFF ve MHK mensuplarının şu an futbol topluluğunda esamisi okunmuyor. Fakat periyodun MHK’sı hiç unutulmayacak. Karara sert reaksiyon veren Lale Orta 8 Mart’a imza atan MHK üyelerini net bir halla kınamıştı. O günün kara lekesinde izi bulunanlardan kimileri hala başkanlık yaptığınız toplulukta vazife alıyor sayın Orta. MHK’nın 8 Mart‘ta semineri yapması ironi de olsa kimilerine gereken iletisi vermiştir. En büyük mağdurlardan Cüneyt Çakır’ın dışarıda kalmış yahut toplulukta misyonlu birtakım isimleri unutacağını sanmıyorum.

MURAT FEVZİ TANIRLI: ‘BAZI HAKEMLER KENDİNİ KONSEYİN ÜSTÜNDE GÖRÜYOR’ DENDİ, İÇİ DOLMADI

O periyoda dair akıllarda neler kaldı? Somut münasebetlerin açıklanamaması ve altı doldurulamayan ‘bazı hakemler kendini konseyin üstünde görüyor’ cümlesi… Periyodun MHK Lideri Ferhat Gündoğdu’nun gözümüzün içine bakarak ‘karardan TFF lideri dahil hiçbir yöneticinin, Elleray’in, hatta birtakım MHK üyelerinin haberi bile olmadığı’ güldürüsü… “Her şeyi açıklayacağım” diye TV’ye çıkan MHK Lideri ve lider vekilinin hiçbir şey söylemeden yayınları tamamlaması. Hakemleri, Türk futbolunun 1 numaralı sorunu göstermeye çalışan zihniyetlere vurulmuş hukuk darbesinin unutulmayacak günüdür 8 Mart.

3- Bizde de, Avrupa’nın büyük liglerinde de inanılmaz VAR yanılgıları yaşanıyor. Sorun hala VAR’a adaptasyon mu yoksa hakemlerin standartsızlığı mı?

FIRAT AYDINUS: KALİTE VE DENEYİM İSMİNE TAŞLARIN YERİNE OTURMASI İÇİN VAKİT GEREK

Hakemlerin vazife aldıkları takımda asgarî 5-10 yıl aralığında uygunca pişmesi gerekir ki hakemlik yetisine tecrübe faktörünü katabilsin, gelişebilsin. VAR hakemliğinde takımdaki hakemlerin deneyiminin muhakkak düzeye gelebilmesi için vakit çok kıymetli. Futbola entegresi on yılı doldurmamış VAR’da yapılandırma ve hakem-VAR ilgileri tam oturmadı. Misyon ve protokol yaklaşımları her dönem değişkenlik gösteriyor. Milletlerarası pencereden baktığımızda bizdeki en kıymetli farklılıklar VAR odasında ‘uzatma müddetlerinin tutulması’ ve Muhteşem Lig’de toplu itirazların raporlanması. Bu da gösteriyor ki kalite ve deneyim ismine taşların yerli yerine oturması için vakte gereksinim var

MURAT FEVZİ TANIRLI: ADAPTASYON SORUNU DEMEK MİSYONU LAYIKIYLA YAPANLARA HAKSIZLIK

VAR dünyamıza girdiğinden bu yana temel mevzumuz “IFAB protokolünün ne kadar uzağında yahut yakınındayız?” Halbuki bu soru da üniversal. Zira İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan ve İspanyol da birebir sıkıntıdan mustarip. Lakin, çıta nerede tartışması dışında absürt yanılgılar da her ligde var. İngilizler, 3 hafta evvel ‘VAR tarihinin en skandal haftası’ tarifini yaptı. Yanlış oyuncudan ofsayt çizildi, Brentford’un golünde net ofsayta bakılmadan maç başladı, kaleci üzere plonjon yapılan konumda penaltı çalınmadı, VAR müdahaleyi unuttu üzere sayısız örnek var. Bu imgeleri adaptasyonla olarak açıklamak, layıkıyla vazife yapan VAR’lara haksızlık. Hakem kalitesi ve ihtimam.

4- Hakemlere toplu itirazda ortaya çıkan berbatlığı gidermek ismine Avrupa’daki üzere sistem getirdik. AVAR rapor edecek ve kulüpler ceza alacaktı. Uygulanmaya başladığı birinci 2 maçta AVAR raporlarını kabul etmeyip ceza kesmeyen bir PFDK var.

FIRAT AYDINUS: HAKEM RAPORUNDA YAZILAN DEĞERLİYSE İTİRAZDA AVAR KAYDI NEDEN ALIYOR?

Allah aşkına bari hakeminizi ateşe atmayın. Halil Umut Meler’in Diouf’a verdiği sarı kartta ve penaltıda toplu itiraz manzaraları aşikar. AVAR, 4. hakeme raporu gönderiyor ve olayları belirtiyor ki PFDK’ya sevki oluyor. Lakin sonuç latife üzere. Hakem seminerinde PFDK’dan bir yetkili bu talimat hakkında bilgilendirmiş. Ceza çıkmaması için ‘argüman eksikliği’ demiş. Rapor yazarken ‘uyarmama karşın devam ettiler, ‘protesto maksatlı halde hareketleri maçın akışına mani oldu’ üzere eklemeler mecburî diye belirtmiş. Şayet hakem raporunda yazılan kıymetliyse o vakit itirazda AVAR kaydı neden alıyor?

MURAT FEVZİ TANIRLI: BİZ OYNANAN KURALLARI DEĞİL DAİMA HAKEMİ DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Sezon başından bu yana periyodik olarak yakışıksız ve makus tezahürat, taraftar olayları, stat düzensizlik cezaları başta olmak üzere maçlarımızı seyredilebilir hale getirebilmek için neler yapılabilir konusunda sıralamayı paylaşıyorum. Futbol kalitesini artırmak için evvel oynanan kurallar güzelleştirilmeli. Biz ise daima hakemi düzeltmeye çalışıyoruz. AVAR’a rapor yazdırılmasını hakikat bulmuyor olsam da maçlarımızdaki berbatlıklar bir nebze azalacak diye umutlanmıştım. Yanılmışım. Hala şu hoş toplu itiraz cezasında bile ‘yok ısrarla devam ederse, maçın akışını engellerse üzere yumuşatma peşindeyiz.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.