SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

‘Güneş’ konutlara doğuyor… Gelişen teknolojiyle doğal güneş ışığı meskenlere ve işyerlerine taşınıyor

Sıhhat açısından kıymetli olduğu bilinen doğal güneş ışığından birçok mesken ve ofis mahrum kalırken, teknolojiyle bu durum artık ortadan kalkıyor. Yapay güneş ışığı üzerine çalışan ve geliştirmeler yapan birçok şirket bulunuyor. Bu sayede istenilen her yerde güneşli bir gökyüzü deneyimleme imkânı sağlanacağı belirtiliyor.

‘Güneş’ konutlara doğuyor… Gelişen teknolojiyle doğal güneş ışığı meskenlere ve işyerlerine taşınıyor
Akacan The Mall
10.12.2022 07:23
0
A+
A-

‘Güneş’ konutlara doğuyor… Gelişen teknolojiyle doğal güneş ışığı meskenlere ve işyerlerine taşınıyor
Sağlık açısından değerli olduğu bilinen doğal güneş ışığından birçok konut ve ofis mahrum kalırken, teknolojiyle bu durum artık ortadan kalkıyor. Yapay güneş ışığı üzerine çalışan ve geliştirmeler yapan birçok şirket bulunuyor. Bu sayede istenilen her yerde güneşli bir gökyüzü deneyimleme imkânı sağlanacağı belirtiliyor.

Daha sağlıklı ve huzurlu bir ömür için güneş ışığının meskenlerden ve çalışma alanlarından eksik edilmemesi tavsiye ediliyor. Lakin her ortam daima olarak doğal güneş ışığı alamıyor. Gelişen teknoloji ile tam olarak bu durumu ortadan kaldıran birtakım firmalar bulunuyor. Bu firmalar ortasında en çok öne çıkanlardan olan CoeLux, hayat alanlarına yapay güneş ışığı getirme konusunda uzmanlaşmış bir şirket olarak uzun vakittir hayli dikkat çekiyor. Çeşitli kullanım hedefleri ve beklentiler için farklı boyutlara sahip birden fazla ışık ya da kendi tabirleriyle ‘pencere’ sistemi geliştiren firma, belirlenen alanlara daima olarak yapay güneş ışığı getirebiliyor.

Peki bu tam olarak nasıl oluyor? Firma geliştirdiği teknolojiyi kendisi şöyle açıklıyor: “CoeLux, üç kıymetli bileşeni bir ortaya getiriyor: Gün ışığının spektrumunu veren son teknoloji LED sistemi, güneş ile gökyüzü ortasındaki sonsuzluk hissini veren sofistike bir optik sistem ve Rayleigh saçılması (gökyüzünün mavi gözükmesi) sürecini sağlayan birkaç milimetre kalınlığında nano parçacıklar. Bu eksiksiz birleşim, bizlere iç mimaride sınırsız imkanlar sunan bir yüksek teknoloji penceresi sunuyor.”

Akacan The Mall

LED PENCERE

İnsanlar yapılan birçok farklı araştırmanın gösterdiği kadarıyla güneş ışığını hayli rahatlatıcı buluyor, bunun tesiri yapay güneş ışığında da değişmiyor. Zira birçok kişi hazırlanan pencerelerin sağladığı güneş ışığının yapay olduğunu anlayamıyor. Çok ufak versiyonlarla dahi büyük değişimler gerçekleştirebilen teknoloji “güneş ve gökyüzünün oluşturduğu doğal ışığı, yapay olarak üreten LED tabanlı yüksek teknolojik bir pencere” olarak tanımlanıyor. “Bu teknoloji ile güneşli bir gökyüzü keyfini istediğiniz vakit istediğiniz yerde deneyimleyin” açıklamasını yapan şirketin geliştirdiği yapay güneş pencereleri, boyutlarına nazaran farklı güç ve tartı kıymetlerine sahipler.

SAĞLIĞA OLUMLU ETKİ

Örneğin, 107 x 25 cm’lik bir model 170 vat güç harcıyor ve 50 kg tartıya sahip. 171×85 cm’lik daha büyük bir pencere ise 300 vat güç harcıyor ve tam 350 kg yüke sahip. Bu açıdan profesyonel bir montaj muhtaçlığı duyan yapay güneş ışığı altyapısı, yalnızca CoeLux şirketi ile de hudutlu değil. Bu mevzuda çalışan birçok diğer firma bulunuyor. Örneğin, Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung’un desteklediği SunnuFive firması, 2020 yılında bir yapay güneş ışığı üreten pencere üretmişti. Hatta bu mevzuda kendi tahlillerini üreten bireyler dahi bulunuyor.

DIY Perks isimli bir YouTube kanalı, özel modifiyeler ile kendi odasına yapay güneş ışığı eklemeyi başarmıştı. Bu teknolojinin önümüzdeki periyotta kullanımını daha da artırması bekleniyor. Bilhassa COVID-19 pandemisi sonrasında konuttan çalışmaya başlayan şahısların, gerçek güneş ışığına erişim sağlayamadıkları çalışma ortamlarına bu türlü bir ışık yerleştirmesi, zihinsel sıhhatlerine büyük olumlu tesir edebilir.

PSİKOLOJİYE DÜZGÜN GELİYOR

yapay güneş ışığı teknolojisi, konumlandırıldığı ortamın görselliğini büyük oranda değiştirebiliyor ve doğal güneş ışığı almayan ortamlarda kalmak zorunda kalan bireylerin, bilhassa de ofis çalışanlarının psikolojilerine çok olumlu tesir edebiliyor. Geliştirilen yapay güneş ışığı pencereleri, yapıları gereği kuruldukları ortamın olduğundan daha büyük görünmesini de sağlıyor. Zira bu paneller gökyüzüne açılan gerçek bir pencere izlenimi oluşturuyor, çatı katında yaşamayan şahısların dahi hayat alanlarını ya da çalışma ortamlarını daha ferah ortamlara dönüştürebiliyor.

 

BU YIL EN ÇOK DOLAR/TL’Yİ ARADIK

İnternet devi Google, her yıl olduğu üzere 2022 yılının arama özetlerini yayınladı. Türkiye özelinde 2022’de en çok yapılan aramalar şu biçimde sıralandı:

1) /TL
2) Bayram tatili kaç gün
3) ÖBA
4) Bergen
5) Kedi
6) Ukrayna
7) Toki başvuru
8) Galatasaray Barcelona
9) Minimum ücret
10) Ahmet Çalık

Küresel olarak en çok yapılan aramalar ise şöyle:

1) Wordle
2) India vs England
3) Ukraine
4) Queen Elizabeth
5) Ind vs SA
6) World Cup
7) India vs West Indies
8) iPhone 14
9) Jeffrey Dahmer
10) Indian Premier League

 

WHATSAPP’TA AVATAR DEVRİ

Yeni özellik için bir açıklama yapan WhatsApp, şunları aktardı: “Bugün, kendinizi tabir etmenin yeni ve şahsileştirilmiş bir yolu olan avatarları WhatsApp’a getirmekten heyecan duyuyoruz. Avatarınız milyarlarca farklı saç tarzı, yüz özelliği ve kıyafet kombinasyonundan oluşturabileceğiniz dijital görünümünüzdür. Artık WhatsApp’ta profil fotoğrafınız olarak şahsileştirilmiş avatarınızı kullanabilir ya da farklı his ve aksiyonları yansıtan 36 özel çıkartma ortasından seçim yapabilirsiniz. Avatar göndermek, hislerinizi arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşmanın süratli ve eğlenceli bir yoludur. Sizi temsil etmesi için gerçek fotoğrafınız yerine de kullanabileceğinizden, gizliliğinizin daha inançta olduğunu hissettirir.”

 

APPLE’DAN ELEKTRİKLİ ARABA

Kaynakların elde ettiği ve paylaştığı yeni bilgilere nazaran Apple, büsbütün elektrikli birinci araba modelini 2026 yılında pazara çıkarmayı hedefliyor. Bu aracı 100 bin doların altında bir fiyatla satmak isteyen firma, birinci aracını daha evvel söylendiği üzere büsbütün otonom sürüş için direksiyonsuz olarak tasarlamıyor. Kaynakların aktardığı bilgilere nazaran Apple, birinci aracı için artık klâsik bir temel kuruyor ve otonom sürüş sistemlerini destekleyici olarak görüyor.

 

‘ÖLDÜREN ROBOT’ PROJESİ İPTAL

SAN Francisco Polis Departmanı, geçtiğimiz haftalarda riskli durumlarda uzaktan denetim edilen robot modelleri ile ölümcül müdahale yetkisi kazanmıştı. Bu sivil toplum kuruluşları tarafından güzel karşılanmayan yetki, şimdilik rafa kaldırıldı. Aktarıldığı kadarıyla yetkililer bahsin daha ayrıntılı olarak incelenmesi için komiteye geri gönderdi. Büyük yansılar nedeniyle sürecin bir daha onaylanması çok muhtemel görünmüyor.

 

İNTERNET DÜNYASININ YENİ TEKNOLOJİSİ GOOGLE’A RAKİP OLACAK

Geride bıraktığımız hafta en çok konuşulan bahislerin başında OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT yer aldı. Açılan internet sitesi üzerinden herkes tarafından kullanılabilen geliştirme basamağındaki ChatGPT, temel olarak bir yapay zeka sistemi ve doğal lisan manaya yetenekleriyle öne çıkıyor. Türkçe lisan takviyesine sahip olan sistem, sorduğunuz sorulara internet üzerinde arama yapmadan şaşırtan yanıtlar verebiliyor; sizin yerinize ödevinizi yapabiliyor, öyküler oluşturabiliyor, şiir yazabiliyor ya da inanılmaz halde ayrıntılı olarak kod yazabiliyor. Çıktığı vakit birçok farklı servise entegre edilecek ve hayatı epeyce kolaylaştırarak sistem, yakın gelecekte birçok mevzuda Google’a olan muhtaçlığı bitirebilir.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.