SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Güç krizi nükleeri tekrar gündeme getirdi

Enerji krizi nükleeri tekrar gündeme getirdiRusya savaşı ile Avrupa’da önemli bir krize dönüşen güç bağımlılığına tahlil arayışı, bir müddettir …

Güç krizi nükleeri tekrar gündeme getirdi
Akacan The Mall
06.07.2022 16:07
0
A+
A-

Enerji krizi nükleeri tekrar gündeme getirdi
Rusya savaşı ile Avrupa’da önemli bir krize dönüşen güç bağımlılığına tahlil arayışı, bir müddettir terk edilmesi planlanan nükleer enerjiyi tekrar sahneye taşıyor.

Dünya global bir güç kriziyle gayret ederken nükleer gücün, ülkelerin yenilenebilir güçlerin hakim olduğu güç sistemlerine inançlı geçişinde kıymetli bir rol oynayabileceği daha çok gündeme gelmeye başladı. CNN, NYT, Washington Post ve CNBS’de yer alan mevzuya ait makalelerde ve UEA, BP ve UEAK raporlarında nükleer gücün bir seçenek olarak daha fazla dillendirildiği görülüyor.

Yüksek inşaat ve bakım maliyetleri, yaşanan felaketler ve nükleer atığın imhasındaki zorluk pek çok santralin kapatılmasına yol açmıştı.

Akacan The Mall

Ancak artan güç fiyatları, Rusya’ya güç bağımlılığını bitirme gayreti ve çevresel telaşlar nükleer gücün yine yükselişe geçmesi manasına geliyor olabilir. Çünkü, bir mühlet evvel Belçika ve ABD kapatmaları ertelerken Birleşik Krallık, Polonya üzere ülkeler yeni santral planlarını açıkladı.

Kazalar yaşanmıştı

Çernobil, Fukuşima, Three Mile Adası üzere nükleer kazalardan doğan güvenlik kaygıları ve daha ucuz olan alternatifler ülkelerin eskiyen nükleer santrallerini yenilemek yerine kapatmalarına sebep oldu. Almanya, İspanya ve İsviçre nükleer santrallerini kapatmayı hedefleyen ülkeler ortasında. BP’nin yayınladığı 2022 Dünya Güç İstatistikleri Raporu’na nazaran 1985’te dünyadaki güç üretiminin yüzde 15’i nükleer güçten gelirken 2022’de bu oran yüzde 9,83. Memleketler arası Güç Ajansının yayınladığı rapora nazaran gelişmiş ülkelerde nükleer güce yeni bir yatırım yapılmazsa 2040 yılında operasyonel kapasite mevcut düzeyin üçte birine inecek.

Nükleer güç savunucuları, nükleer enerjiyi bırakmanın yanlış bir karar olduğunu söylüyorlar. Nükleer güç, yüzde 18 ile gelişmiş ülkelerdeki en büyük düşük karbonlu güç kaynağı. İklim krizine tahlil bulmayı isteyen gelişmiş ülkelerin nükleere tekrar yönelmesi muhtemel. Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya güç bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa ülkeleri için bir metot.

Artan güç fiyatları, nükleer gücün alternatifleriyle rekabet etmesini kolaylaştırıyor.

Fon ayrıldı

ABD’de Biden idaresi, nükleer santrallerini kurtarmak için 6 milyar dolarlık bir fon ayırmış durumda. Kaliforniya Valisi Gavin Nevsom kapatılması planlanan ve eyaletin faaliyette olan tek nükleer tesisinin hayatını uzatmayı önerdi. Belçika de geçen aylarda 2 reaktörünü kapatmayı 10 yıl ertelediğini duyurmuştu.

İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Polonya da yeni santral planlarını açıkladı. Bir müddettir yurt içinde nükleer reaktörlere soğuk bakan Güney Kore ise iki reaktörün inşasına tekrar başlayacağını ve faaliyetteki reaktörlerinin ömrünü uzatacağını duyurdu.

Gelişmekte olan ülkeler de nükleere yatırım yapıyor. 2019’da üretimde olan 54 reaktörün 40’ı gelişmekte olan ülkelerde bulunuyordu.

30 yeni reaktör

Çin nükleer güce tartı veren ülkelerin başında geliyor. Dünyanın en çok güç harcayan ülkesi olan Çin, nükleer güç yatırımları yapmaya devam ediyor. 2021 yılında önümüzdeki 15 sene içinde 440 milyar dolar harcayıp en az 150 yeni nükleer santral yapmayı hedeflediklerini açıkladılar. Şu anda 16 reaktör inşa eden Çin’deki santrallerin ortalama yaşı yedi iken ABD, AB ve Rusya’da bu sayı 35’in üzerinde. Ayrıyeten Çin yurt içinde inşa ettiği reaktörlerin yabancı alıcıları ikna etmesini ve “Bir Jenerasyon Bir Yol” projesi kapsamında yurt dışında 30 yeni reaktör inşa etmeyi umuyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.