SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Güç dalı IICEC konferansında dünya güç krizini kıymetlendirdi: ‘Dünya bu yılı arayacak’

Memleketler arası Güç Ajansı Lideri Fatih Birol, önümüzdeki devrin tüm ülkeler için sancılı geçeceğini söyledi. Asıl zorluğun gelecek kış yaşanacağını da anlatan Birol, “2023 kışı 2022’yi aratacak. Güç krizi yüzünden Avrupa toplumsal ve politik açıdan zorlanacak. Çok değerli istihdam kayıpları yaşanacak” dedi.

Güç dalı IICEC konferansında dünya güç krizini kıymetlendirdi: ‘Dünya bu yılı arayacak’
Akacan The Mall
24.12.2022 07:38
0
A+
A-

Enerji kesimi IICEC konferansında dünya güç krizini kıymetlendirdi: ‘Dünya bu yılı arayacak’
Uluslararası Güç Ajansı Lideri Fatih Birol, önümüzdeki devrin tüm ülkeler için sancılı geçeceğini söyledi. Asıl zorluğun gelecek kış yaşanacağını da anlatan Birol, “2023 kışı 2022’yi aratacak. Güç krizi yüzünden Avrupa toplumsal ve politik açıdan zorlanacak. Çok kıymetli istihdam kayıpları yaşanacak” dedi.

“Avrupa güç konusunda tahminen bu kışı hafif yaralı atlatacak. Lakin Avrupa’nın asıl korkması gereken kış gelecek yıl. Onları sıkıntı bir periyot bekliyor. Güç zorluğu Avrupa endüstrisini de vuracak. Resesyon hissi güçlenecek. İstihdamın beşiği olan dallarda ağır sallantılar yaşanacak. Avrupa, toplumsal ve politik açıdan sıkıntı bir sürecin içine giriyor. Hatta tüm dünya 2023’te 2022’yi arayacak.” Bu kelamların sahibi dünyanın önde gelen devlet liderlerinin güç konusunda danıştıkları birinci isim olan Milletlerarası Güç Ajansı (IEA) Lideri Fatih Birol.

Dün İstanbul’da Sabancı Üniversitesi İstanbul Memleketler arası Güç ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen ‘Dünya Güç Krizi: Tahliller & Yenilenebilir Gücün Rolü’ başlıklı konferansta konuşan Fatih Birol, pandemi ve savaş tesirinde dünyada büyüyen güç krizine dair değerlendirmelerde bulundu. IEA Lideri Birol, şimdiye kadar yaşanan en büyük güç krizinin ülkeleri nasıl etkileyeceğini söyle özetledi:

Akacan The Mall

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER BORÇ GİRDABINA GİRECEK: Global güç krizinin bir numaralı kurbanı gelişmekte olan ülkeler olacak. Afrika ve Asya başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeler büyük bir borç girdabına girecek. 1980’li yıllarda yaşanan buhranların benzerini göreceğiz. Bu dünya için çok riskli. Bu ülkelerde elektriğe ulaşamayan insan sayısı tehlikeli biçimde artıyor.

DAHA KÖTÜYÜ YAŞAYABİLİR: Avrupa aldığı tedbirlerle bu kışı büyük ihtimalle yaralı atlatacak lakin Çin’deki koronavirüs tesiri azaldıkça talep oraya kayacak ve Avrupa LNG bulmakta zorlanacak. Maliyetler artacak. Ulaşım üzere bölümlerde bunu daha fazla hissedeceğiz.

RUSYA YENİ OYUNU ÇABUCAK KURAMAZ: Avrupa için Rusya ne kadar değerliyse Rusya için de Avrupa o kadar değerli. Rusya bir gecede en büyük müşterisini kaybetti. Yıllardır işleyen bir ekonomik nizam ve alışkanlık çabucak değişemez. Sancıları olacak. Ayrıyeten Rusya alternatif müşterilere çabucak ulaşamaz. Bir petrol tankeri Avrupa’ya 5-6 günde gidiyordu. Asya’ya bu tankerler
55 günde gidiyor.

SÜRATLİ GEÇİŞ OLACAK

Birol’a nazaran yaşanan kriz yenilenebilir güce güçlü bir ivme kattı. Pak ve inançlı güce olan geçiş hızlandı. Yeni yatırım lar ve bu bahisteki teşvikler arttı. Birol, ülkelerin nükleer güce olan geçişinin de önemli boyuta ulaştığını bildirdi. Birol, “Önümüzdeki periyotta klasik nükleer santrallara nazaran daha küçük ve çağdaş nükleer santral yatırımlarının hızlanacağını göreceğiz. Ayrıyeten pak ve inançlı güce geçiş ile teknoloji yarışının hızlanması güçteki üretim maliyetlerini de aşağı çekecek” dedi.

1 YATIR 10 KAZAN

Konferansta ‘Türkiye Yenilenebilir Güç görünümü 2022 Raporu’nun lansman sunumunu yapan IICEC Yöneticisi Bora Şekip Güray da, raporda tüm paydaşlara 7 somut teklif sunduklarını söz etti. Güray, “Çalışmamıza nazaran; 2050’ye kadar Türkiye elektrik üretiminde yenilenebilir güç oransal katkısı iki kat, toplam güç sisteminde ise yenilenebilir güç katkısı dört katın üzerinde artış gösterebilir. Bir ünite elektrik yatırım artışının, ithal fosil yakıt ve emisyon maliyetlerinde on ünite tasarruf yaratacağını görüyoruz” halinde konuştu.

ENERJİDE DRAMATİK BİR YIL OLACAK

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Lideri Güler Sabancı, “Bu konferans sürdürülebilir bir gelecek için çok değerli. Bilime dayalı yaklaşımlara çok bedel veriyoruz” dedi. Konferansta güç bölümünün önde gelen isimlerinin katıldığı bir de panel gerçekleşti. Sabancı Holding Güç Küme Lideri Kıvanç Zaimler’in moderatörlüğünü yaptığı panelde şunlar öne çıktı:

Shell Türkiye Ülke Lideri Ahmet Fazilet: Avrupa, artık güçte Rusya’dan bağımsız hareket edecek. Bunun tesirleri olacak. Önümüzdeki sene dünya için daha dramatik olacak. Kış daha ağır geçecek.

ING Türkiye İdare Konseyi Üyesi Semra Kuran: Yatırım fırsatlarının karar verme sistemlerinde iklim ve sürdürülebilirlik çok değerli bir parametre haline geldi. Gerçek kesim, hükümetler ne kadar adım atarsa, finans bölümü de bunu sağlamak için gerekli katkıyı verecek.

Borusan EnBW Güç Genel Müdürü Enis Amasyalı: İki krizin içerisinde büyük bir dönüşüm yaşıyoruz. Ve bizim kuşağa den geldi. Yeni bir güç iktisadı doğuyor. Geçmişteki dönüşümlere bakıldığında, bunların hepsi de son derece sancılı ve çalkantılı olmuş. Çok daha kısa müddette, 2050’ye kadar iklim krizini de güç krizini de çözmek zorundayız.

Sanko Güç CEO’su Hakan Yıldırım: Türkiye’de güç dalında ‘öngörü’ sorunu var. Kurallar daima değişiyor. Korkularımızı yanlışsız adresleyebilirsek heyecanın peşinde daha fazla koşabiliriz.

Zorlu Güç CEO’su Sinan Ak: Avrupa’da uzun yıllarca düşük maliyetli Rus gazı kullanıldı lakin bu artık yok. Önümüzdeki devirde daha çok yatırımların Orta Doğu’ya ve tahminen Hindistan’a ve Amerika’ya kayacağını öngörüyorum. Türkiye’nin birazcık daha tarafını Avrupa’dan sıyırıp bu tip değişik ülkelere yönelmesi ve oralarda hem yatırım yapma hem de mal satma istikametinde kendini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.