SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Gübre ve yosundan etraf dostu yakıt

Gübre ve yosundan etraf dostu yakıtİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Etraf Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve grubu …

Gübre ve yosundan etraf dostu yakıt
Akacan The Mall
22.08.2022 11:37
0
A+
A-

Gübre ve yosundan etraf dostu yakıt
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Etraf Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve grubu ‘biyokütle’ alanında yaptıkları iki buluşla Milletlerarası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent evrakı ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.

‘Rumen Funguslar Kullanılarak Anaerobik Çürütücülerdeki Biyometan Verimliliğinin Artırılması’ ve ‘Rumen Fungusları Kullanılarak Mikroalglerden Elde Edilen Biyometan Verimliliğinin Artırılması’ isimli buluşları hakkında Prof. Dr. İnce hem ülke iktisadına hem de ekosisteme katkı sağlanacağının altını çizdi.

YENİLENEBİLİR GÜÇ ÜRETİLEBİLİR
‘Rumen Funguslar Kullanılarak Anaerobik Çürütücülerdeki Biyometan Verimliliğinin Artırılması’ isimli buluşları hakkında Prof. Dr. İnce, “Hayvan dışkısından elde edilen biyokütle gücü evsel, ticari ve endüstriyel hedefli olarak kullanılabilecek. Biyokütle gücü ile küçük işletmelerde ısı kaynağı, büyük ölçekli işletmelereyse elektrik santrali olarak kullanılabilir. Böylece hem pak ve etraf dostu yenilenebilir güç üretilebilir hem de tarım ve hayvancılıkta karşılaşılan hayvan atıklarının depolanma sorunu çözülebilir” dedi. Çalışma, Anadolu’da klasik olarak kullanılan tezekle ısınma yolunu akla getirse de Prof. İnce bunun ısıtırken etraf problemlerine yol açmayan farklı bir prosedür olduğunu belirtti. Patentini aldıkları çalışmaları 4 kişilik bir grupla tamamladıklarını ve grupta 2 öğretim üyesi, 1 doktora öğrencisi ve 1 yüksek lisans öğrencisinin bulunduğunu lisana getiren Prof. Dr. İnce, ülkemizde her yıl yaklaşık 200 milyon ton hayvansal atığın ortaya çıktığını söyleyerek şöyle konuştu:

Akacan The Mall

ATIKLARIN GÜCE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ MÜMKÜN
“Bu 200 milyon ton atık hayvansal da olsa en nihayetinde bir atık. Ayrıyeten bu atıkların ekonomik pahası var. Bunun yanı sıra bu atıklar içeriğinde ekolojik tahribat yaratabilecek karbon, azot, fosfor barındırıyor. Bunları yok etmek değil iktisada kazandırmak çok daha manalı. Son 20 yıldır batı ülkeleri suları arıtmak yerine onun içinde yer alan atıkları ve bakterileri geri kazanmak, güce dönüştürmek üzere hususlarda çok sayıda patentli teknoloji geliştirdi ve uygulamaya soktu. Böylece hem iktisada hem de ekolojiye katkı sağladılar. Bu sayede de dünyada biyogaz tesislerinin değeri arttı. Zira atıkların biyolojik olarak güce dönüştürülmesi mümkün.

‘FUNGUSLAR’ RANDIMANI ARTIRIYOR
Ülkemizde bulunan biyogaz tesislerini incelediğimizde kimilerinin çok verimli çalışmadığını gördük. Zira hayvansal atıklar güç parçalanıyor. Burada çalışmamızın ismini oluşturan ‘funguslar’ devreye giriyor. Funguslar, büyük molekül ağına sahip çözülmemiş bileşikleri parçalayarak daha küçük organik bileşiklere çeviriyorlar. Hasebiyle bakterilerin üzerinde daha verimli çalışan bir biyolojik topluluk oluyorlar. Funguslar ortama ek edildiğinde verimliliği yüzde 50’ye yakın artırıyor. Bu da biyogaz tesislerinde verimliliği artırıyor. Bu sebeple funguslar bizim için çok değerli.”

BİYOLOJİK FABRİKALAR
Prof. Dr. İnce, tescil alan öbür buluşları “Rumen Fungusları Kullanılarak Mikroalglerden Elde Edilen Biyometan Verimliliğinin Arttırılması” hakkında ise, “Algler, fotosentez yoluyla karbondioksiti ve güneş ışığını çok faal bir formda güce dönüştüren ve bu süreçte de yağ üreten küçük birer biyolojik fabrika ve bu yüzden tüm ekosistemlerin bütünlüğünün korunmasında çok kıymetli bir işleve sahipler” diyerek şöyle konuştu:

“Bizim mikro ve makro alglerimiz var. Yani kabaca yosun dediğimiz tek hücreli ya da çok hücreli ve oksijen üreten canlılar. Atmosferdeki karbondioksiti emip kendi karbonunu kendileri yapıyor. Algler, atmosferden ne kadar karbondioksit alırsa iklim değişikliğinin tesirleri ve atmosfer ısınması da o kadar azalıyor. Tıpkı vakitte karbondioksiti emerek oksijen açığa çıkarttığı sırada da yağ üretimi yapıyorlar. Biz de bu yağlardan funguslar sayesinde biyogaz elde ediyoruz. Yani biz bu çalışmayla rastgele bir bacadan çıkan karbondioksit atmosfere karışmadan alglerin karbon gereksinimini karşılayarak hem iklim değişikliğine sebep olan karbondioksiti azaltıyoruz hem de biyogaz elde ederek güce çevirebiliyoruz.”

GÜBREDEN BİYOGAZIN ‘TEZEK’LE İLGİSİ YOK
‘Rumen Funguslar Kullanılarak Anaerobik Çürütücülerdeki Biyometan Verimliliğinin Artırılması’ isimli buluşlarında kullanılan hayvan atıklarının ısınma formülü olarak da kullanılabildiğini lakin bunun eski ısınma prosedürü olan tezek kullanımıyla benzeri bir yanının olmadığını söyleyen Prof. Dr. İnce, “Büyükbaş hayvan çiftliklerinde hayvan dışkısının oluşturduğu atık çok fazla ve bu atıkların içeriğinde sağılığa ziyanlı patojenler var. Günümüzde gübrenin kurutulmasıyla elde edilen tezek kullanımı bir epey azaldı. Tezekle ısınma sıhhat açısından hakikat değil. Ayrıyeten pak bir güç açığa çıkarmadığı için tabiata da ziyanlı. Yaptığımız çalışmanın geçmiş yıllardaki ısınma formuyla ilgisi yok zira biyogaz üretiminde atıklarda bulunan ziyanlı hususlar arıtılıyor ve pak bir güç açığa çıkıyor” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.