SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Gong ‘Darphane Altın Sertifikası’ için çaldı

Gong ‘Darphane Altın Sertifikası’ için çaldıHazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından ihraç …

Gong ‘Darphane Altın Sertifikası’ için çaldı
Akacan The Mall
21.11.2022 12:54
0
A+
A-

Gong ‘Darphane Altın Sertifikası’ için çaldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından ihraç edilen Darphane Altın Sertifikası, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen gong merasimiyle ALTIN.S1 kodu ile Emtia Pazarı’nda süreç görmeye başladı.

Darphane Altın Sertifikası’nın Borsa İstanbul’da süreç görmeye başlaması nedeniyle merasim düzenlendi.

Törene Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Vakit, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Ziraat Yatırım Menkul Kıymetler AŞ Genel Müdürü Uğur Boğday, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ve Darphane çalışanları katıldı.

Akacan The Mall

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Vakit merasimde yaptığı konuşmada, “Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüz bugünden itibaren fiziki altına dayalı Darphane Sertifikalarını halka arz yolu ile ihraç edecek ve bu sertifikalar Borsa İstanbul’da süreç görmeye başlayacaktır” tabirini kullandı.

Altının, Türk yatırımcısı için çok değerli bir yatırım aracı olduğuna dikkati çeken Vakit, kelamlarını şu formda sürdürdü:

“Bununla bir arada (altın) çoğunlukla kökeni ithal bir yatırım aracı noktasındadır. Bu nedenle hedefimiz büyük ilgi gören bu yatırım aracını mümkün olduğu kadar menkulleştirerek, iktisada katkısını daha yüksek hale getirmektir” halinde konuştu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin de Darphane’nin geçmişten gelen misyonunu kesintisiz bir halde sürdürdüğüne vurgu yaparak, “İlk etapta 5 ton olmak üzere, 995 saflıkta, 500 milyon adet sertifikayı Borsa İstanbul da yatırımcıların süreç yapabilmeleri için arz ediyoruz. Yatırımcılar, Borsa İstanbul da oluşan emtia pazarında sahip oldukları altının alım satımını yapabileceği üzere istedikleri vakit da sahip oldukları sertifikaları fiziki altına dönüştürüp Darphane’den alabilecekler. Böylelikle yatırım emeli olarak kullanılan altın, yatırımcısına istediği vakit alma satma ve fiziki olarak tekrar sahiplenme imkanı verecektir.

Yatırımcılar, Darphane Altın Sertifikası projesi sayesinde fiziki alım satıma kıyasla Borsa İstanbul Hisse Piyasasında süratli nakde dönüşüm, alım-satım fiyat farkının düşük olması, çalınma riskinin olmaması ve bununla birlikte vergi muafiyeti üzere değerli avantajlara sahip olacaktır” sözlerini kullandı.

“Stopaj oranı sıfır”

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun ise, “Yatırımcılarımız, hisse piyasasında pay senedini alıp sattıkları üzere, altın sertifikasını da alıp satabilecekler. Yatırımcılarımız altın sertifikasının karşılığı olan altınların saklama maliyetlerine katlanmayacaklar. Zira altınlar Darphane tarafından saklanacaktır. İsterlerse altın sertifikasının karşılığı olan altınları Darphaneden fiziken teslim alabileceklerdir. Altın sertifikası, 1 gram altının yüzde biri pahasında, yani küçük kesimler halinde alınıp satılabildiği için her bütçeye uygun bir eserdir. Altın sertifikasından elde edilecek karlar için stopaj oranı sıfırdır” dedi.

“MKK nezdinde kayden izlenecek”

Tören sonrasında edinilen bilgiye nazaran, Sermaye Piyasası Heyeti düzenlemesi kapsamında, menkul kıymetleştirilen Darphane altınları, Darphane Sertifikası olarak MKK sisteminde ihraç edilerek, yatırımcı hesaplarında saklanmaya başlanacak. Menkul kıymetleştirme ile Borsa İstanbul’un ilgili piyasasında gerçekleşen alım satım süreçlerinin yanı sıra yatırımcı hesaplarında gerçekleşen tüm süreçler, MKK e-YATIRIMCI Bilgilendirme Sisteminden yatırımcılar tarafından izlenebilecek, istenmesi halinde ilgili değerlerin yatırımcı inisiyatifi dışında hareketini engellemek maksadıyla bloke edilmesi sağlanabilecek.

Altınların fiziki teslimi sürecinde, yatırımcı talepleri aracı kurumlar tarafından MKK sistemine bildirilecek, MKK ile Darphane ortasında geliştirilen entegrasyon ile taleplerin Darphane’ye iletilmesi sağlanacak.

Nebati’den açıklama

Konuya ilişkni toplumsal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüz, vatandaşlarımıza yeni bir tasarruf aracı sunuyor. Darphanemiz, bugün prestijiyle Borsa İstanbul’da halka arz yolu ile altına dayalı sertifika ihraç edecek. Darphane Sertifikası’na yatırım yapan tasarruf sahipleri altınlarını fiziki olarak da teslim alabilecek” dedi.

Böylece vatandaşların tasarruf seçeneklerinin genişleyeceği üzere Hazine’nin altın rezervlerinin üretici ve ihracatçıların yeni yatırımları fonlamasının da sağlanacağına dikkat çeken Nebati, yeni tasarruf aracının, Türk Lirası’nın kıymetinin korunmasına da yardımcı olacağına dikkat çekti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.