SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Gökhan Zan: “Afetlerin dini, lisanı, ırkı olmaz; hepimiz biriz”

Hatay’da yıkıma şahsen şahit olan Gökhan ve Müge Zan çifti, Fulya Soybaş’a konuştu. Yaşanan sarsıntı felaketinde ailesini, yakınlarını anılarını kaybeden Gökhan Zan tüm Türkiye’ye ileti yolladı.

Gökhan Zan: “Afetlerin dini, lisanı, ırkı olmaz; hepimiz biriz”
Akacan The Mall
03.03.2023 07:36
0
A+
A-

Gökhan Zan: “Afetlerin dini, lisanı, ırkı olmaz; hepimiz biriz”
Hatay’da yıkıma şahsen şahit olan Gökhan ve Müge Zan çifti, Fulya Soybaş’a konuştu. Yaşanan zelzele felaketinde ailesini, yakınlarını anılarını kaybeden Gökhan Zan tüm Türkiye’ye ileti yolladı.

Depremin birinci günlerinde göz yaşları içinde yardım isteyen, kendi kayıpları ve acılarını bir yana koyup nerede ne eksik var ise canla başla çalışan iki isim… Hatayspor Teknik Yöneticisi Volkan Demirel ile eski ulusal futbolcu Gökhan Zan… Bu süreçte en hürmet duyduğum, gözümde de gönlümde de tahta oturttuğum beşerler oldu. Gökhan Zan, ‘Omuz Omuza gecesine katılmak için eşi Müge Zan ile İstanbul’daydı. Kaldıkları otelde buluştuk.

 

Akacan The Mall

LÜTFEN BİZİ UNUTMAYIN

Videolu röportajını da izleyebileceksiniz lakin iki değerli şey söyledi Zan: Bir, ‘Normalleşmek demek unutmak demek. Bizi lütfen unutmayın.’ İki, ‘Afetin dini, lisanı, ırkı olmaz. Değerli olan insan olmaktır. Bugüne kadar ne zelzeleler ne savaşlar gördü Hatay lakin Alevisi, Sünnisi, Hristiyanı, Musevisi, Türkü, Kürdü ile huzur ve barış içinde yaşayan bu çok kültürlü, kadim memleketi kimseler yıkamadı. Gelin bu mirası tıpkı formda gelecek jenerasyonlara aktaralım.”

YARDIMA KOŞANLARA ÇOK MiNNETTARIZ

· Öncelikle çok geçmiş olsun ve hepimizin başı sağ olsun.

Çok teşekkür ediyoruz. Hem burada hem de dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk halkına ve hiç tereddütsüz yardıma koşan dünya halklarına bu dayanışmayı, birlik ve beraberliği sergilediği için şahsım ve tüm depremzedeler ismine çok teşekkür ediyorum. Âlâ ki varsınız.

EN TEMEL gereksinim KALICI BARINMA

· 6 Şubat’tan beri eşiniz Müge ile bir fiil alandasın, yardımlara koşuyor, yaraları sarmaya çalışıyorsun. Şu an bölgede en temel gereksinimler neler? 

Bence şu an en temel muhtaçlık sağlıklı ve kalıcı barınma koşullarınınprefabrik yapıların- bir an evvel sağlanması. Vakit kaybetmeden organize olmalıyız. Koordineyi düzgün asiste edebilecek profesyonellere de muhtaçlığımız var. Zira yaşlılarımız var, çocuklar var, engelliler var, bakıma muhtaç şahıslar var. Kimi köylerimizde tuvalet yok, su yok. Hijyen sorunları olan ve hatta suların test edilmesi gereken birtakım bölgeler var. Çünkü kanalizasyon suyunun olağan suya karışma ihtimali ağır. Sıhhat Bakanlığı başta yetkililerden ricamız hassasiyetle bu durumu gözlemlemeleri. Sarsıntıdan sağ kurtardıklarımızı hastalıktan kaybetmeyelim.

ZENGiNi, Yoksulu HERKES BU FELAKETLE EŞiTLENDi

Bireysel yardımların kimilerini getirip yolun kenarına boşaltıp, gidiyor tırlar. Bu, onur kırıcı bir durum. Unutmayın ki bu insanların da sizin üzere meskenleri, otomobilleri, keyifli bir aileleri, eşyaları, kıyafetleri vardı. Çöp yığını formunda bırakılan o yardımların içinden bir şeyler bulmaya çalışmak… Küçük düşürücü bir durum. Bu beşerler aslında büyük bir travma yaşıyor, kaybedecek hiçbir şeyleri kalmamış. En azından bu yardımları STK’lar, AFAD, Kızılay ya da AHBAP üzere yardım kuruluşları ile organize biçimde yaparlarsa hem kimsenin gururu kırılmaz hem de yaralarına merhem oluruz. İnan bana afet, felaket denilen bu durum zengini, yoksulu, genci, yaşlısı… Herkesi eşitliyor.

‘GÖREViMi YAPTIM’ DEYiP ÇEKiLMEMELi

· Milyolarca insan tıpkı ve maddi yardım yaptı ve yapmakta. Ne hissediyorsun?

Minnettarlığımı sözler ile tabir edemem. Var olsunlar. Yalnız küçük bir ricam, daha doğrusu endişem var. Şu an birçok yardım toplandı ancak süreç uzun. Haklı olarak, ‘Görevimi yaptım’ deyip kenara çekilebilir beşerler. Sahayı bilen biri olarak şunu demek isterim ki yardımları programlı ve sürdürülebilir bir hale getirmek büyük değer arz etmekte. Getiremezsek kasvetler daha da büyüyebilir.

HATAY 86 MiLYONUN ARTIK ŞAHSi MESELESiDiR

Birçok inanca ve medeniyete beşiklik eden, tarihi dokusu ile çok kıymetli ve özel bir kent Antakya. Kültürel zenginliğimiz bilinenden daha büyük. Bugüne kadar ne sarsıntılar ne savaşlar gördü bu kadim kent ve insanları. Hiçbiri ‘bizi’ yıkamadı. Bu kadim topraklar nasıl bugüne kadar birebir demografik yapı ve kültür- barış ve huzur içinde dimdik geldiyse, bu kutsal emaneti gelecek nesillere birebir formda miras bırakmak da bizim misyonumuz.

YENiDEN iNŞA ETMELiYiZ 

Ulu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ demişti. Hatay yalnızca ceddimiz ve Hataylıların değil 86 milyonun da şahsi problemidir artık. Kentimiz tekrar inşa edilirken farklı kültürlerin birarada huzurla yaşadığı bu demografik yapı da tekrar inşa edilmelidir. Afetin dini, lisanı, ırkı olmaz. Değerli olan insan olmaktır. Dayanışma ve birlikteliğin temelinde insan olmak yatar.

BiNAMIZIN DUVARLARI PATLADI

Depreme eşi Müge, annesi ve zihinsel engelli kardeşi Ali ile Antakya’daki meskenlerinde yakalanmışlar. O anları eşi Müge Zan ile şöyle anlatıyorlar: “Uykudan büyük bir sallantı ile uyandık. Zelzele olduğunu kavramamızla Ali’nin koşarak bizim odaya girmesi bir oldu.

1.5 DAKiKA BiR ÖMÜR GiBiYDi

Dolap yatağına düşmüş, son anda koşmuş. Ağlıyordu çok üzücü. Annem geldi sonra. Başımıza yastık koyduk ve çabucak konum aldık. O bir buçuk dakika bir ömür üzere geldi bize. Hiç bitmeyecek sandık. Sonra bir anda duvarlar patladı. Ağır hasar var bizim binada.

YARDIM ETMEK BiZi yeterli GELiYOR

Depremden çok beni aşağı indiğimdeki görüntü mahvetti. Yağmur yağıyor, fırtına var. Sırılsıklam ve pijamalarlayız, kapkaranlık ve harabe bir sokak. Bizim yaşadığımızda büyük bir travma. Bazen bize ‘Biraz dinlen’ ya da ‘Uzak kal, kafanı dinle’ diyenler oluyor. Tahminen de haklılar. Fakat herkesin acı ile baş etme formu farklıdır. Bize âlâ gelen şey o insanlara- memleketimize yardım etmek.”

AiLEN, AKRABALARIN ANILARIN ARTIK YOK

Hayatı algılayışımız artık çok farklı. Yani biri gelip sinemasını çekse, yalnızca 1.5-2 dakika içerisinde her şeyin yok olacak… Ailenizi, akrabalarınızı, komşularınızı, anılarınız yok olacak deseler asla inanmazsınız. Bu Sarsıntı değil, yüzyılların felaketi. Oraya gitmeyen, acıyı görmeyenin bu dediklerimi anlaması mümkün değil. Bir uyanıyorsun; kimsen yok. Yaşadığın, anılar biriktirdiğin kent yok! Beşiktaş’ta, Galatasaray’da, Ulusal Takım’da oynarken kazandığım kupalar, madalyalar, fotoğraflar, anılar… Hepsi gitti. (Müge Zan: Şükrediyorum yeniden de kocam yanımda, aile yanımda.)

ALIŞ VERiŞ YAPARKEN BiLE iNANIN UTANDIK

Bu ortada üzerimdeki bu grupları falan yeni aldık. Yanlış anlaşılmasın lütfen. Bizim hiçbir şeyimiz kalmadı, ne kıyafet ne öteki bir şey… Buraya günlerdir giydiğimiz eşofmanlarımız ile geldik. Bu söylemekten asla utanmıyorum, gocunmuyorum. Bu ayıp değil. Milletimizin karşına çıkacağımız için, biraz daha düzgün çıkalım dedik, ondan alışveriş yaptık ancak inan alışveriş yaparken bile utandık. Güya buraya alışverişe gelmişiz üzere… O denli bir psikoloji işte. Hiçbir şeyden keyif almıyoruz. Keskin bir acı var içimizde.

KÖYLERDE YARDIMA ÇOK muhtaçlık VAR

· Yardımlar yerlerine ulaşıyor mu pekala?

Elbette. Lakin şöyle bir durum var göz gerisi edilen. Çadır kentler kuruldu lakin merkezde yaşayan birçok insan da yakın köyler ya da kırsal bölümlerde yaşayan akrabalarının yanına göçtü. 500 haneli köy oldu 5 bin hane. Köye yardım geliyor lakin 500 hane için. Anlayacağın yalnızca köy ahalisi değil yanlarına sığınanlar için de çadır ve erzak lazım. Yetmiyor gelenler, az ve yavaş kalıyor yardım. Devletimizden ricam kırsal bölgelere bunu da gözeterek daha çok yardım yapması.

ABi O PARAYI muhtaçlığı OLAN BiR AiLEYE VAR

Gelirken taksiye bindik, taksici tanıdı. Para almak istemedi, ‘Abi sen o parayı muhtaçlığı olan bir aileye ver benim adıma’ dedi. Hakikaten oturup, ağladım. Gurur duydum halkımızla. Asla yalnız hissetmedim. Devletimizden ricam kırsal bölgelere bunu da gözeterek daha çok yardım yapması.

NE OLUR BiZi Mukadderatımıza TERK ETMEYiN

· Yavaş yavaş olağanlaşma de konuşuluyor…

Bu beni korkutuyor. Zira olağanlaşmak demek unutmak da demek. Bizlerin unutulmasından çok korkuyorum. Kalbi bizimle atan tüm vicdan sahiplerinden ricam ne olur unutmayın! Lütfen bizleri mukadderatımıza terk etmeyin.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.